Εγκαίνια για την θερμοκοιτίδα της ESA στην Ελλάδα

0

Την πρώτη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Ελλάδα (ESA Business Incubation Center) εγκαινίασαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο νέος γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, Joseph Aschbacher και εκπρόσωποι των 22 μελών του Οργανισμού.

Ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη λειτουργίας της θερμοκοιτίδας και μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση με τις νέες τεχνολογίες αιχμής όπως η εκτύπωση 3D, μικροηλεκτρονική και νανοηλεκτρονική, ψηφιοποίηση, Τεχνητή Νοημοσύνη και Internet of Things εξασφαλίζουν ευκαιρίες για οικοσυστήματα επιχειρήσεων τόσο γύρω από τον τομέα του Διαστήματος όσο και σε άλλους τομείς. Το ESA BIC είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένων μηχανισμών για ενίσχυση ανάλογων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ανυπομονώ να δω startups από την Ελλάδα να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της παρουσίας του ESA BIC στην Ελλάδα».

Με τη δημιουργία της θερμοκοιτίδας ολοκληρώνεται επιτυχώς η πολύμηνη προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ESA, για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική η οποία προδιαγράφει οφέλη για την εθνική οικονομία.

Η λειτουργία του ESA BIC πραγματοποιείται από τον φορέα υλοποίησης Coralia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, κατόπιν ανοιχτής δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε από την ESA.

Ο ρόλος του ESA BIC είναι η στήριξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος. Το κέντρο θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων τα οφέλη της λειτουργίας του ESA BIC στην Ελλάδα είναι η ενεργή συμμετοχή των νεοφυών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη καινοτομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων, η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος, η κινητοποίηση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία συνεργειών με την βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA.

Share.

Comments are closed.