Το EIT Health υποστηρίζει τις καινοτόμες startups του κλάδου υγείας με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ μέσω του EIT Health RIS Innovation Call 2021

0

Κάθε χρόνο, στόχος του EIT Health RIS Innovation Call είναι να υποστηρίξει καινοτόμες ιδέες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που υλοποιούνται από καινοτόμες ομάδες στις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των πολλά υποσχόμενων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια, χρηματοδοτήθηκαν έξι νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, 4 από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κροατία και μια από την Εσθονία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Στον διαγωνισμό κάθε επιλεγμένο έργο λαμβάνει χρηματοδότηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο των κορυφαίων «παικτών» της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, ώστε να αναπτύξουν τις καινοτόμες λύσεις τους.

Παράδειγμα ελληνικής συμμετοχής που ξεχώρισε αποτελεί η PredictOHSS, η ψηφιακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε από τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) «Ευγονία» και τη Μονάδα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστετέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. H εφαρμογή αυτή προβλέπει σοβαρά περιστατικά σε ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS). To OHSS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που επηρεάζει τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Η εφαρμογή για κινητά PredictOHSS ανταποκρίνεται στην ανάγκη των κλινικών χειρουργών για εξατομικευμένη πρόβλεψη βάσει του προφίλ κάθε ασθενούς.

 «Σε όλο τον κόσμο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης κλήθηκαν φέτος να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές προκλήσεις, εξαιτίας της  πανδημίας COVID-19 και, δυστυχώς, φαίνεται ότι το τέλος της πανδημίας είναι ακόμη μακριά. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να υποστηρίξουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες υγείας, που παρέχουν νέες λύσεις και μπορούν να κάνουν τη ζωή των ασθενών, των ιατρών και του ιατρικού προσωπικού ευκολότερη και τη διαδικασία της θεραπείας πιο αποτελεσματική. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών, ώστε να εδραιωθούν οι εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις της υγείας» επισημαίνει o Γιώργος Μέγας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕKT), συντονιστής του κόμβου του EIT Health για την Ελλάδα.

 Το 2019 το 33% των επιδοτούμενων έργων αφορούσαν τα μεγάλα δεδομένα (big data), λύσεις υπολογιστικού νέφους, εφαρμογές και πλατφόρμες για κινητά. Το 2020, το ποσοστό ανήλθε στο 40%, συμβαδίζοντας με τη διεθνή τάση: δεδομένου ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δημιουργούν τεράστιο όγκο δεδομένων κάθε μέρα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βρεθούν λύσεις που θα αναλύουν και θα ερμηνεύουν αυτά τα δεδομένα. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε περιόδους πανδημίας. Πέρυσι, οι μισές από τις επιχορηγούμενες ομάδες ανέπτυξαν νέες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπως αυτοκόλλητα για τη θεραπεία της ψωρίασης ή ενεργό τρισδιάστατο σύστημα καλλιέργειας κυττάρων για πρωτογενή ηπατοκύτταρα.

Πληροφορίες για το EIT Health RIS Innovation Call

Στόχος του EIT Health RIS Innovation Call είναι η χρηματοδότηση ενός δυναμικού, ισορροπημένου, και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίου έργων, από τοπικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικές ομάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα νέα έργα θα λάβουν στήριξη και από τους κόμβους του EIT Health, σε κάθε χώρα, καθώς και τους τοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των περιφερειακών οικοσυστημάτων: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech Community στη Ρουμανία,  University of Porto στην Πορτογαλία,  Ljubljana University Incubator στη Σλοβενία, Consorzio Arca στην Ιταλία,  University of Zagreb στην Κροατία,  DEX Innovation Centre στην Τσεχία,  Riga Stradins University στη Λετονία και το Lithuanian University of Health Sciences, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στην Ελλάδα. Κάθε χρηματοδοτούμενο έργο λαμβάνει έως και 75.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτοποριακού προϊόντος ή της υπηρεσίας (έως 25.000 ευρώ ανά εταίρο).

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από την 15η Οκτωβρίου 2020 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020 εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και την Πρόσκληση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο διαγωνισμό εάν πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχουν μια συνεργασία που αποτελείται από έναν επιχειρηματικό εταίρο (υποχρεωτικό) και τουλάχιστον έναν ακόμη συνεργάτη (από τον ακαδημαϊκό ίδρυμα, ερευνητικό φορέα ή μονάδα υγειονομικής περίθαλψης).
  • Ο κύριος συνεργάτης θα πρέπει να διαθέτει υποκατάστημα στην περιοχή NUT2 όπου βρίσκεται ένας από τους κόμβους του EIT Health. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο συντονιστής πρέπει να έχει έδρα στην Αττική.
  • Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας σύμφωνα με το μοντέλο του CIMIT: Τα έργα που θα επιλεχθούν θα πρέπει αυστηρά να έχουν περάσει από το στάδιο IML 2 (Ιδέα) και να μπαίνουν στο στάδιο IML 3 (Proof of Concept) τουλάχιστον σε 2 από τους 4 τομείς (Δείτε το παράρτημα της πρόσκλησης).

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από τις αντίστοιχες προσκλήσεις του 2017, 2018, 2019 δεν μπορούν να συμμετέχουν. Επίσης, οι συμμετέχοντες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα προγράμματα InnoStars Awards, European Health Catapult, EIT Health Headstart, Startups Meet Pharma και Bridgehead funding για τα προαναφερθέντα έτη δεν μπορούν να υποβάλουν πρόταση.

Δείτε περισσότερα στην πρόσκληση και παρακολουθήστε το διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο στις 26/10/2020, 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), ακολουθώντας τον σύνδεσμο EIT Health RIS Innovation Call Webinar

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Γιώργο Μέγα, στο email: megas@ekt.gr και στο τηλ: 210 220 4921, ή στο EIT Health Innostars InnoStars.ris@eithealth.eu καθώς και να επισκεφθείτε το https://eithealth.eu/opportunity/eit-health-ris-innovation-call-2021/

Share.

Comments are closed.