Θετικά υποδέχθηκαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι την αναστολή για ένα έτος του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης (10% επί του μηνιαίου λογαριασμού) ωστόσο, στελέχη τους εκτιμούν ότι η συμβολή της στην περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας θα είναι περιορισμένη.

Οι εταιρείες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη (Cosmote TV και Vodafone TV ήδη και αναμένονται η Wind και η Nova) ότι έχουν προχωρήσει στη μείωση των χρεώσεων κατά 10% στους νέους λογαριασμούς που εκδίδονται.

Από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης επωφελούνται οι ήδη υπάρχοντες συνδρομητές, ενώ διορθώνεται, αν και για ένα μόνον χρόνο, μια «αδικία» καθώς το τέλος αυτό που επιβλήθηκε από 1/6/2016 για δημοσιονομικούς λόγους, δεν αφορά τα ξένα δίκτυα όπως είναι το Netflix κ.λ.π.

Για το δημόσιο ταμείο (βάσει στοιχείων του προϋπολογισμού) η επιλογή της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης σημαίνει απώλεια εσόδων της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι μάλλον το λιγότερο «κακό». Πάγιο αίτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι η κατάργηση των τελών στην τηλεφωνία και ειδικά στην κινητή. Οι φόροι στην κινητή είναι από τους υψηλότερους στο κόσμο. Τα ετήσια έσοδα από το τέλος στην κινητή τηλεφωνία είναι περί τα 218 εκατ. και από τη σταθερή 76 εκατ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης είναι η Cosmote με 563.197 συνδρομητές (στοιχεία 1ου εξαμήνου 2020). Η Forthnet – Nova αναφέρει 341.883 συνδρομητές λιανικής (τελευταία επίσημα στοιχεία τέλος 2019) αλλά σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι συνδρομητές της στην Κύπρο.

Η πορεία της Nova είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια (το 2015 είχε 509.088 συνδρομητές στην τηλεόραση). Αντίθετη πορεία έχει διανύσει η Cosmote η οποία το 2015 είχε 377.548 συνδρομητές τηλεόρασης. Η Wind έχει δημοσιοποιήσει ότι στο 6μηνο φέτος είχε 72.000 συνδρομητές τηλεόρασης και η Vodafone 138.000.

Συνολικά σήμερα η αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης (από τις ελληνικές εταιρείες που δίνουν τα σχετικά στοιχεία) κινείται στην περιοχή του 1,1 εκατ. Εκτιμάται ότι υπάρχουν και 450 χιλ. συνδρομές στο Netflix, με σημαντικό αριθμό καταναλωτών και έχει π.χ. Cosmote, παράλληλα με Netflix. Το παγκόσμιο δίκτυο δεν ανακοινώνει τους συνδρομητές του σε κάθε χώρα.

Βάσει των στοιχείων της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στο τέλος του 2019 οι συνδρομητές υπηρεσιών τηλεόρασης (από τα ελληνικά δίκτυα) ήταν 1.070.922. Από αυτούς οι 327.913 είχαν την υπηρεσία της τηλεόρασης σε συνδυασμό με την σταθερή τηλεφωνία και το internet (πακέτο 3play) και 102.255 σε συνδυασμό και με την κινητή (4play). Μόνον την υπηρεσία της τηλεόρασης είχαν 640.721.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.