Μιχάλης Τσαμάζ: περικοπές εξόδων ως αντιστάθμισμα στη μείωση των εσόδων

0

Μείωση των εξόδων με δραστικές περικοπές σε δραστηριότητες σχεδιάζει ο ΟΤΕ προκειμένου να αντισταθμίσει τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στα έσοδά του, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής της μερισματικής πολιτικής», ενώ σχετικά με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου για το δίκτυο 5G (κινητή) και τις οπτικές ίνες (σταθερή τηλεφωνία) ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές, θα συνεχιστούν όπως έχουν σχεδιαστεί, ωστόσο, θα υπάρξουν καθυστερήσεις εξαιτίας των περιορισμών που έχουν τεθεί. Η εκτίμησή του είναι ότι ο κανονικός ρυθμός υλοποίησή τους θα επανέλθει το Φθινόπωρο. Ειδικότερα ως προς την αναβάθμιση του δικτύου 4G ώστε να ετοιμαστεί για το 5G, θα υπάρξει μια καθυστέρηση 4 – 5 μηνών.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΤΕ τα έσοδα του ΟΤΕ θα κινηθούν πτωτικά το επόμενο διάστημα. Η μείωση θα προέλθει κυρίως από την πτώση του τουρισμού (περιαγωγή) τη μείωση των πωλήσεων από τα καταστήματα (οι οποίες μόνον σε ένα μέρος τους έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακά κανάλια πώλησης) και από το κλείσιμο επιχειρήσεων – συνδρομητών του με συνέπεια αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεών τους.

Αναφορικά με την εξόφληση των λογαριασμών από τους καταναλωτές το πρώτο δεκαήμερο των περιοριστικών μέτρων παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των καθυστερημένων λογαριασμών, όμως, σταδιακά αρχίζουν να γίνονται πληρωμές.

«Θα παρατηρηθεί μείωση εσόδων» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσαμάζ και προσέθεσε: «Δεν προβλέπουμε να είναι τόσο σημαντική και δεν μπορώ να δώσω σήμερα νούμερα εξαιτίας των περιορισμών που έχουν οι εισηγμένες. Έχουμε σχεδιάσει δραστικές μειώσεις των εξόδων μας ώστε η επίπτωση στα έσοδά μας να μην επηρεάσει τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές μας. Οι περικοπές θα γίνουν σε όλα τα έξοδά μας, εκτός από αυτά που αφορούν τους εργαζόμενους μας».

Γενικότερα δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα την επόμενη δεκαετία (νέες θυγατρικές κ.λπ.) ούτε και των νέων δραστηριοτήτων όπως είναι η είσοδος στον διαδικτυακό στοιχηματισμό με τα στελέχη του να συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού με τα αντίστοιχα της Intralot για τη διαμόρφωση της υπηρεσίας. Ακόμα, η πλατφόρμα για ηλεκτρονικές παραγγελίες φαγητού BOX ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως έχει συμβεί πρόσφατα με ανταγωνιστικές πλατφόρμες που συνεργάζονται για διανομή προϊόντων από τα supermarkets.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην εξαγορά της Forthnet ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως «εμείς πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν υγιείς ανταγωνιστές στην αγορά. Μία Forthnet που είναι τραυματισμένη και δεν εξυγιαίνεται δεν είναι ότι το καλύτερο. Δεν χαιρόμαστε από το ατύχημα που μπορεί να έχει κάποιος ανταγωνιστής».

Τα δίκτυα αντέχουν

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις των δικτύων, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι «τα δίκτυα της χώρας αντέχουν», ενώ για τα δίκτυα Cosmote σταθερής και κινητής σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στη μεγάλη αύξηση της κίνησης, χωρίς κανένα πρόβλημα.» Απέδωσε δε αυτήν την επιτυχία στις μεγάλες επενδύσεις του Ομίλου σε υποδομές, στις επεκτάσεις δικτύου που έγιναν άμεσα όταν χρειάστηκε από τους μηχανικούς της Cosmote, και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες Artificial Intelligence & Machine Learning που έχουν υλοποιήσει οι άνθρωποι του Ομίλου για την παρακολούθηση και υποστήριξη του δικτύου. Σε ό,τι αφορά την κίνηση, έκανε λόγο για εντυπωσιακά στοιχεία.

Όπως ανέφερε, στη σταθερή: Μετά το lockdown η ημερήσια κίνηση data αυξήθηκε περίπου 50%, σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Η κίνηση παραμένει σήμερα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 10 Petabyte ανά ημέρα. Η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης δεδομένων παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διασκέδασης, κυρίως Video Streaming και Social Media. Η κίνηση Τηλε-εργασίας και Τηλε-εκπαίδευσης αυξήθηκε εκθετικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης. Η κίνηση φωνής επίσης αυξήθηκε, κατά περίπου 45%. Όπως τονίστηκε, δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να γίνει καμία διαχείριση κίνησης (μείωση ταχυτήτων ή ποιότητας video) γιατί το δίκτυο έχει την απαραίτητη χωρητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Στην κινητή αντίστοιχα: Η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε περίπου 90% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, στα 800 Terabyte την ημέρα, και λόγω της προσφοράς 15 δωρεάν GB. Η ημερήσια κίνηση φωνής παρουσίασε αύξηση περίπου 10%. Πιο δημοφιλείς αναδείχθηκαν οι εφαρμογές video streaming, με αύξηση έως και 100%.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρώτον ο κόσμος μένει σπίτι και δεύτερον ότι δίνει προτεραιότητα στην ψυχαγωγία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον διπλασιασμό της τηλεθέασης της Cosmote TV», σημείωσε σχετικά ο κ. Τσαμάζ.

Ακόμη, ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε πως υπάρχουν αιτήματα από την κυβέρνηση και από την Κομισιόν για να δοθούν στοιχεία όσον αφορά την κίνηση του πληθυσμού εκτός σπιτιού προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Οι πάροχοι, είπε ο κ. Τσαμάζ, θα δώσουν αυτά τα στοιχεία εξασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη. Για τον θέμα της ταυτοποίησης ασθενών και των επαφών μέσω της τεχνολογίας ο διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ είπε πως «προσωπικά δεν βλέπω πως μπορεί να βοηθήσει». Αν, όμως, οι κυβερνήσεις ζητήσουν να εφαρμοστεί κάποια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών με χρήση κινητών τηλεφώνων «θα είμαστε υποχρεωμένοι να την παράσχουμε».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ μίλησε εκτενώς και για τη συνεισφορά του Ομίλου στην χώρα και την κοινωνία αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Παρά τις οικονομικές πιέσεις, οι βασικοί μας μέτοχοι στηρίζουν την επιλογή μας να βάλουμε πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας αυτή τη δύσκολη στιγμή, με όποιο κόστος. Και αυτό κάνουμε. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εθνική προσπάθεια για να βγούμε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες από αυτή την κρίση.», είπε και σημείωσε ότι η συνολική προσφορά του Ομίλου μέσα από όλες τις δράσεις του για την Υγεία, τους Συνδρομητές του και την Πολιτεία, αποτιμάται σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η μεγάλη δωρεά, ύψους 2 εκατ. ευρώ για ανάγκες του συστήματος Υγείας της χώρας, με τον ΟΤΕ να έχει ήδη παραγγείλει 110 κλίνες ΜΕΘ με μόνιτορ και να έχει διαθέσει 24 αναπνευστήρες, αλλά και οι πρωτοβουλίες με τις οποίες στέκεται δίπλα στους συνδρομητές, όπως τα δωρεάν 15 GB στην κινητή, οι δωρεάν κλήσεις σταθερής μέσα στο Πάσχα, αλλά και η δωρεάν προβολή του περιεχομένου του καναλιού Cosmote History στο YouTube.

Παράλληλα, ο Όμιλος στέκεται δίπλα στην Πολιτεία στη μάχη που δίνει για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού, υλοποιώντας σε χρόνο-ρεκόρ μεγάλα έργα τεχνολογίας, όπως η τηλεργασία για 10.000 Δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης και ψηφιακής υπογραφής πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για το υπουργικό συμβούλιο, το 10306 για ψυχολογική υποστήριξη και το 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Σε σχετική ερώτηση για την προσπάθεια της Πολιτείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο Πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε ότι το έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακό και επιβεβαιώνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί «ξεκάθαρη προτεραιότητα για τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και για τον Πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσαμάζ ευχαρίστησε δημόσια με θερμά λόγια τους εργαζομένους του Ομίλου ΟΤΕ, τους «δικούς μας ήρωες της καθημερινότητας», όπως ανέφερε. «Τίποτα από όλα όσα έχουμε κάνει, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους μας. Είναι το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσαμάζ μετέφερε την πεποίθησή του ότι, και αυτή η κρίση, μπορεί να είναι μία ευκαιρία. Όπως είπε: «Είναι ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις προτεραιότητές μας. Να βάλουμε το ατομικό στην υπηρεσία του συλλογικού. Να καταλάβουμε ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή, που προσαρμόζεται. Να επανεξετάσουμε το πώς και το πού δουλεύουμε, βάζοντας στην εξίσωση την τεχνολογία, προς όφελος όλων, εργαζομένων και εταιρειών. Και βέβαια, είναι μια μοναδική ευκαιρία, έστω κι από ανάγκη, να ανέβουμε όλοι μαζί στο άρμα της νέας ψηφιακής εποχής, και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους με την τεχνολογία.»

Share.

Comments are closed.