Η Καλαμάτα χάνει την ευκαιρία να αναπτύξει πρώτη δίκτυο 5G

0

Στην παραπληροφόρηση ενός μικρού τμήματος των πολιτών στην Καλαμάτα που όμως κατάφερε να επιβάλει την άποψή του αποδίδεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας που ανέπτυσσε εκεί η Wind και αυτό παρά την αντίθετη άποψη του ίδιου του δημάρχου.

Όπως επισημαίνει η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία περιστατικά σαν αυτό δεν δύναται να σταματήσουν την εξέλιξη των δικτύων νέας γενιάς. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχει ήδη δημοπρατηθεί το φάσμα που είναι αναγκαίο και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των δικτύων 5G και προφανώς η Ελλάδα θα ακολουθήσει. Αλίμονο αν γίνει διαφορετικά…

Σύμφωνα επίσης με την Wind η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα κάνει άλματα προς το μέλλον, αξιοποιώντας τις υποδομές, είτε θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προσπαθεί να τις προλάβει ασθμαίνοντας. Η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η υπεύθυνη στάση και ενημέρωση από όσους λαμβάνουν τις κεντρικές αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα συστατικά για να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στην Ελλάδα. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, να κινείται σε υποδομές τεχνολογίας με 2-3 χρόνια διαφορά σε σχέση με την πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, είναι κομβικό να μην χαθεί άλλος χρόνος και να μην διευρυνθεί το ψηφιακό χάσμα.

Ουσιαστική απάντηση σε όσους έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης έδωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος: «Ο κινητός σταθμός για μετρήσεις της στάθμης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο Δήμο Καλαμάτας, κάνει εδώ και καιρό μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το εύρος εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο οποίο λειτουργούν οι τοποθετηθέντες από τη Wind μηχανισμοί του 5G. Τα επίπεδα ακτινοβολίας, που έχουν μετρηθεί, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια. Οι μετρήσεις θα συνεχισθούν, ακόμη πιο εξειδικευμένες, μέχρι το τέλος του έτους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα τα παρουσιάσουμε, προς τα ΜΜΕ και όσους θέλουν να ακούσουν, μέσα στον Ιανουάριο του 2020».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο «ο Δήμος Καλαμάτας είναι υπέρ της τεχνολογικής προόδου και απορρίπτει την αστήρικτη φοβία, η οποία εκμεταλλεύεται την άγνοια πολλών ανθρώπων. Δε φοβόμαστε το μέλλον. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, που ήδη εφαρμόζονται αλλού, απέναντι στη μικροπολιτική και το σκοταδισμό».

Share.

Comments are closed.