Το θεσμικό πλαίσιο για τις κεραίες προτεραιότητα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς

0

Προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος της αδειοδότησης των κεραιών θέτει ως η τηλεπικοινωνιακή αγορά, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στο 5G χωρίς το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Όπως επισημαίνει στο InfoCom η Μαρία Σκάγκου (διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων, Εταιρικής Ασφάλειας και Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone Ελλάδας) «εάν η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει ισότιμα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και να επενδύσει στο ψηφιακό της μέλλον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα – και να επιλύσει οριστικά – ορισμένα ζητήματα που είναι καθοριστικής σημασίας για την ευθυγράμμιση της χώρας με τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις. Τα δίκτυα και οι ψηφιακές υποδομές διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ωστόσο, το αδειοδοτικό καθεστώς – που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων – εξακολουθεί να είναι προβληματικό. Για παράδειγμα, η αδειοδότηση ενός σταθμού βάσης – που αποτελεί συναρμοδιότητα αρκετών φορέων του δημοσίου – μπορεί να διαρκέσει χρόνια».

Σύμφωνα με την ίδια «η διαιώνιση ενός «γκρίζου» καθεστώτος είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δικτύων 5G, με αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. Για αυτό και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ένταξη της αδειοδότησης των δικτύων νέας γενιάς στο καθεστώς του νέου επενδυτικού νόμου, με την εφαρμογή ταχέων διοικητικών διαδικασιών, ώστε να επιλυθεί μια για πάντα ένα χρονίζον πρόβλημα.»

H Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) έπειτα από πολύμηνη διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες πλευρές (αγορά, φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου) έχει προετοιμάσει σχέδιο νόμου το οποίο επιλύει το πρόβλημα της αδειοδότησης των κεραιών. Το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ήταν έτοιμο, κυρίως γιατί ο αρμόδιος υπουργός, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, όπως λένε κύκλοι του, «φοβήθηκε» τους «ακτιβιστές» του κόμματός του, που αντιτίθεται στην επίλυση του ζητήματος.

Με βάση τις έως τώρα δημοσιοποιημένες προθέσεις η εκτίμηση είναι πως ο υπουργός Ψηφιακής Ανασυγκρότησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν θα πετάξει στον κάλαθο των αχρηστών τη δουλειά που έχει γίνει για τη σύνταξη νομοσχεδίου που επιλύει το αδειοδοτικό στις τηλεπικοινωνίες και αυτό θα αποτρέψει νέα καθυστέρηση στη δρομολόγηση της λύσης του προβλήματος.

H βασική αλλαγή που επιφέρει το σχέδιο νόμου της ΓΓΤΤ υπό τον τίτλο «Αδειοδότηση και έλεγχος κατασκευών κεραιών στην ξηρά» είναι ο τρόπος που γίνεται η έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας. Όπως ορίζεται στο άρθρο 4 «η αίτηση για την έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας υποβάλλεται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών (e-Άδειες), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4495/2017. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η προηγούμενη έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας από ΕΕΤΤ, καθώς και η προηγούμενη έκδοση των εγκρίσεων και των γνωμοδοτήσεων άλλων υπηρεσιών που απαιτούνται για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της κατασκευής κεραίας». Η παραπάνω ρύθμιση είναι σημαντική γιατί μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται στις πολεοδομίες.

Η ανάγκη για την αποκλιμάκωση της φορολογίας

Η κα. Σκάγκου θέτει και ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την αγορά των τηλεπικοινωνιών: «Επιπλέον, η υπερφορολόγηση των υπηρεσιών και των προϊόντων επικοινωνίας δημιουργεί ένα περιβάλλον υψηλών χρεώσεων που καθηλώνει την χρήση και την πρόσβαση σε ένα φάσμα ψηφιακών δυνατοτήτων, λειτουργώντας ανασταλτικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Έτσι, πιστεύουμε ότι μία σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία – που σήμερα ευθύνεται έως και το 50% ενός λογαριασμού – μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την εθνική οικονομία, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και να βοηθήσει στη διάχυση των οφελών της τεχνολογίας σε όλη την κοινωνία.»

Share.

Comments are closed.