Μη ικανοποιητική πρόοδος στις ταχύτητες σύνδεσης το 2018 σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΡΙΩΝ

0

«Ελαφριά» χαρακτηρίζει η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομέιων) την αύξηση της συνολικής ταχύτητας σταθερής πρόσβασης στο διαδίκτυο με βάση τα στατιστικά των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών της πλατφόρμας μέτρησης ευρυζωνικών χαρακτηριστικών ΥΠΕΡΙΩΝ για το έτος 2018.

Όπως επισημαίνει στη σχετική αναφορά της, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «για το σύνολο των μετρήσεων, το 2018 παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση, που αποδίδεται στην αύξηση χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTx). Η βελτίωση της ταχύτητας αντανακλάται και στο υψηλότερο ποσοστό ονομαστικής ταχύτητας που επιτυγχάνεται, τόσο γενικά, όσο και για τα δημοφιλέστερα πακέτα σύνδεσης (24Mbps/1Mbps, 50Mbps/5Mbps, 50Mbps/10Mbps)».

Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο για το 2018 ήταν 16,3 Mbps για τη λήψη δεδομένων (downloading) και 2,4 Mbps για την αποστολή δεδομένων (uploading). Οι ταχύτητες αυτές, αν και αυξημένες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παραμένουν χαμηλές και αντιστοιχούν στο 38% της προσφερόμενης ονομαστικής ταχύτητας λήψης και στο 72% της ονομαστικής ταχύτητας αποστολής δεδομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, αύξηση γενικά παρουσιάζεται στην καθυστέρηση, τη διακύμανση της καθυστέρησης και το ποσοστό απωλειών πακέτων, που υποδεικνύουν αύξηση του επιπέδου συμφόρησης των δικτύων (μεγαλύτερος χρόνος αναμονής για τη μετάδοση και τη λήψη των πακέτων).

Κατά συνέπεια, παρά τη σταδιακή βελτίωση στην ταχύτητα των δικτύων, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν βελτίωση στην καθυστέρηση και στο ποσοστό απωλειών πακέτων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για διαδραστικές εφαρμογές και ζωντανή μετάδοση φωνής ή δεδομένων. Επίσης, ένδειξη για το βαθμό συμφόρησης των δικτύων αποτελεί και η μεγάλη διακύμανση μεταξύ ωρών αιχμής – μη αιχμής που παρουσιάζεται στην ταχύτητα και στο ποσοστό απωλειών πακέτων.

Η ΕΕΤΤ πάντως επισημαίνει και τις «αδυναμίες» του μετρητικού συστήματος σημειώνοντας ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να υπάρχει αύξηση του αριθμού των χρηστών και των μετρήσεων των χρηστών σε εργαλεία όπως το ΥΠΕΡΙΩΝ, για να γίνονται εκτιμήσεις μεγεθών με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μικρότερη γεωγραφική κλίμακα, καθώς και ανά πάροχο υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η αύξηση του αριθμού των χρηστών και των μετρήσεων θα βοηθήσει επίσης ώστε να υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ως προς τη γεωγραφική κατανομή των συνδρομητών ή ως προς την κατανομή των συνδρομητών ανάμεσα στους παρόχους, με στόχο τη μεγαλύτερη συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων».

Τα στατιστικά που παρουσιάζονται αφορούν στις συνδέσεις εμπορικών παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο, μέσω σταθερού δικτύου πρόσβασης οποιασδήποτε τεχνολογίας. Υπολογίζονται βάσει των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών, στις οποίες εφαρμόζονται έλεγχοι ορθότητας πριν την εισαγωγή τους στη βάση δεδομένων, με σκοπό τη μείωση των λαθών.

Ειδικότερα, οι σχετικές διαφορές για το 2018 σε σχέση με το 2017 ήταν:

  • Για την ταχύτητα:
    • Στη ροή καθόδου, αύξηση 24,45% για τη μέση τιμή και 17,01% για τη μεσαία τιμή ταχύτητας.
    • Στη ροή ανόδου, αύξηση 40,98% για τη μέση τιμή και 2,01% για τη μεσαία τιμή ταχύτητας.
  • Για την καθυστέρηση, μείωση 3,59% για τη μέση τιμή και αύξηση 6,39% για τη μεσαία τιμή.
  • Για τη διακύμανση καθυστέρησης, αύξηση 1,86% για τη μέση τιμή και 12,45% για τη μεσαία τιμή.
  • Για το ποσοστό απωλειών πακέτων, αύξηση 9,33% για τη μέση τιμή και 25,68% για τη μεσαία τιμή.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.