Αυξημένα έσοδα και κέρδη για τη Vodafone στο εξάμηνο

0

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος κατά το πρώτο εξάμηνο (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2018) της οικονομικής της χρήσεως (Απρίλιος 2018 – Μάρτιος 2019) ήταν θετικά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που κάνει ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος.

Τα μεγέθη, ωστόσο, που ανακοινώθηκαν για το εξάμηνο δεν είναι συγκρίσιμα, με πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, καθώς στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος έχει ενοποιηθεί η Cyta η οποία εξαγοράστηκε από τη θυγατρική του ομίλου Vodafone στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα από υπηρεσίες της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας αυξήθηκαν 4,5% στα 438 εκατ. ευρώ από 419 εκατ. πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε σε 461 εκατ. ευρώ, από 440 εκατ. (αύξηση 4,7%), το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ήταν 153 εκατ. ευρώ από 145 εκατ. πέρσι (αύξηση 5,5%) και το προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος 64 εκατ. ευρώ από 56 εκατ. (14%).

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2018 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ήταν 59 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. πέρσι και οι λειτουργικές ελεύθερες ροές 10 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ.

Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας της Vodafone Ελλάδος στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 5.124.000 (από 5.223 το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο) εκ των οποίων με συμβόλαιο ήταν το 32,1%. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το τέλος του του πρώτου τριμήνου της χρήσης της εταιρείας που ήταν 30,8%. Ωστόσο, οι καθαρές προσθήκες συμβολαίου ήταν αρνητικές κατά 5 χιλ. και στην καρτοκινητή κατά 160 χιλ., ενώ έχουν προστεθεί οι πελάτες κινητής που έχει η Cyta (66 χιλ.).

Λόγω επίσης της εξαγοράς αυτής οι πελάτες σταθερής στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 930 χιλ., (από 643 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 665 χιλ. στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης) γεγονός που καθιστά την Vodafone Ελλάδος την 5η μεγαλύτερη αγορά του ομίλου στη σταθερή μετά τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι καθαρές προσθήκες στη σταθερή τηλεφωνία ήταν 5 χιλ.

Αύξηση σημείωσε η κίνηση δεδομένων (Mobile data, 20.174 ΤΒ από 12.088 πέρυσι). Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή αυξήθηκε στα 9,4 ευρώ από 8,6 πέρυσι και σε αυτό εκτιμάται ότι συνέβαλε η αύξηση των τιμολογίων.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ομίλου γίνεται αναφορά στην υπόθεση της δικαστικής προσφυγής που είχε καταθέσει το 2013 η Παπίστας Α.Ε, κατά της Vodafone Ελλάδος και του ομίλου, ζητώντας 1 δις. ευρώ, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και για τον τερματισμό της συμφωνίας franchise. Όπως σημειώνεται η Πάπιστας απέσυρε τις απαιτήσεις της εναντίον της τηλεπικοινωνιακής εταιρεία, αλλά οι εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι θα υποβάλλουν ξανά προσφυγή για τα ίδια θέματα.

Share.

Comments are closed.