Σε εταιρεία με πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης η 6η χρηματοδότηση της Marathon

0

Δημιουργός τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη βιοϊατρικών αιτίων και αποτελεσμάτων είναι η 6η επένδυση του Marathon Venture Capital, εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του equifund που δραστηριοποιείται έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Πρόκειται για την εταιρεία Causaly στην οποία επενδύονται από την Marathon και άλλους επενδυτές 0,9 εκατ. ευρώ. Θα τα αξιοποιήσει για να επιταχύνει την ανάπτυξη της πλατφόρμας της, όπως επίσης και για την υποστήριξη αρχικών πελατών της όπως η Novartis. Η Marathon, ειδικότερα, ηγήθηκε του γύρου επένδυσης, με τη συμμετοχή «αγγέλων» επενδυτών περιλαμβανομένων των Matt Clifford, Nadav Rosenberg, Charlie Songhurst, Dr. Alexander Moscho και Emerge Education.

Η Causaly επεξεργάζεται εκατομμύρια επιστημονικών δημοσιεύσεων με τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, εξάγοντας αυτόματα το σύνολο των συσχετίσεων αιτίου – αποτελέσματος που βρίσκονται σε αυτές. Στη συνέχεια, αποτυπώνει τις συσχετίσεις σε κατάλληλα γραφήματα, μαζί με το σύνολο των αναφορών που τις υποστηρίζουν. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να πλοηγηθούν μεταξύ ερωτημάτων, απαντήσεων και σχετικών αναφορών με πολύ εύκολο τρόπο.

Με την παραπάνω διαδικασία, η Causaly δημιουργεί τεχνητή νοημοσύνη που καθιστά εφικτή την μηχανική ανάγνωση (machine reading). Σήμερα οι ερευνητές ξοδεύουν εβδομάδες ή και μήνες για, ουσιαστικά, ημιτελή μελέτη της βιβλιογραφίας. Με την Causaly, αποκτούν άμεση πρόσβαση στο σύνολο της σχετικής γνώσης, για πρώτη φορά.

Οι Ιωάννης Κιαχόπουλος και Artur Saudabayev ίδρυσαν την εν λόγω εταιρεία με στόχο να δημιουργήσουν ένα αιτιοκρατικό μοντέλο του κόσμου. Ξεκινώντας από τις Βιοεπιστήμες και την Ιατρική, η Causaly έχει ήδη εξάγει περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσχετίσεις από δημοσιευμένες επιστημονικές αναφορές.

Η Marathon έχει επίσης επενδύσει στις Norbloc, Landoop, CubeRM, Augmenta και Inaccel. Ο Γιώργος Τζιραλής εταίρος του επενδυτικού κεφαλαίου ανέφερε σχετικά με την τελευταία επένδυση ότι «η Causaly μετατρέπει την αναζήτηση αιτιών και αποτελεσμάτων από θεωρητική άσκηση σε πρακτικό εργαλείο. Πιστεύουμε πως πρόκειται να έχουν καταλυτική επίδραση και είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην διαδρομή τους».

Share.

Comments are closed.