Έως και 4 δισ. ευρώ ημερησίως στην ΕΕ από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

0

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ψηφιακό σταυροδρόμι με τις τηλεπικοινωνίες να δύναται να κάνουν τη διαφορά» επισημάνει έρευνα της Accenture που έγινε για λογαριασμό του ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association).

Όπως επισημαίνεται η Ευρώπη χάνει κάθε μέρα 100 εκατ. ευρώ κέρδη ΕΒΙΤ (προ φόρων και τόκων) σε τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχει υποβαθμιστεί η αντίστοιχη βιομηχανία έναντι αυτής άλλων κρατών. Ωστόσο, όπως επίσης υπογραμμίζεται από τον ΕΤΝΟ, αν η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές αγκαλιάσουν τον μετασχηματισμό η ΕΕ μπορεί να κερδίσει έως και 4 δις. ευρώ ημερησίως.

eu-revenues

Η αλλαγή πολιτικής έχει καθυστερήσει, υποστηρίζει ο ΕΤΝΟ, στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, προβάλλοντας ως εμπόδια τον κατακερματισμό της αγοράς και το κανονιστικό πλαίσιο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα (στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου) προειδοποιούν ότι οι σε συζήτηση νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ όπως είναι ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και ο κανονισμός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε αποτυχία το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης.

Γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα περιθώριο να κάνει λάθη στον κρίσιμο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού της με δεδομένο τον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και το γεγονός ότι μεγάλοι κολοσσοί που έχουν την έδρα τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν καταλάβει σημαντική θέση στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως η ΕΕ δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μια και πάλι μονοπωλιακή τηλεπικοινωνιακή αγορά. Χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και επενδύσεις να γίνουν, αλλά και να διατηρηθεί η δυνατότητα όλων των παιχτών που έχουν ικανό επιχειρηματικό σχέδιο να δραστηριοποιούνται, παρέχοντας στους καταναλωτές επιλογές.

Share.

Leave A Reply