Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 16 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»Security

Η Ελλάδα στις πέντε χώρες που ξεκινούν πιλοτικά την επαλήθευση ηλικίας

15/07/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Security

Την κυκλοφορία ενός σχεδίου για την επαλήθευση της ηλικίας στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιλοτικής φάσης για δοκιμές και προσαρμογή ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία, Χένα Βίρκνουνεν.

Η Ελλάδα μαζί με Δανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία θα είναι οι πρώτες που το υιοθετούν. Τους επόμενους μήνες η πιλοτική εφαρμογή θα επεκταθεί και τα κράτη μέλη θα λάβουν προσαρμοσμένες στρατηγικές εφαρμογής που θα τους επιτρέψουν να δημοσιεύσουν τοπικές εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας έως τις αρχές του 2026.

«Η διασφάλιση ενός ασφαλούς και κατάλληλου διαδικτυακού κόσμου για τα παιδιά μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς» σημείωσε σχετικά η αντιπρόεδρος της Επιτροπής τονίζοντας επίσης ότι: «Για την περαιτέρω προστασία των ανηλίκων, οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να υιοθετήσουν αποτελεσματικές, ασφαλείς και λύσεις διασφάλισης ηλικίας που να διατηρούν την ιδιωτικότητα, προσαρμοσμένες στον κίνδυνο. Επιβάλλουμε την επαλήθευση ηλικίας για σενάρια υψηλού κινδύνου και την εκτίμηση ηλικίας όπου οι κίνδυνοι είναι χαμηλότεροι και είναι δυνατά άλλα μέτρα μετριασμού. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν φιλικό προς τα παιδιά, εύκολα προσβάσιμο σχεδιασμό στις πλατφόρμες τους. Εργαλεία αναφοράς που επιτρέπουν στους ανηλίκους να επισημαίνουν περιεχόμενο και θα πρέπει να παρέχουν γρήγορη ανατροφοδότηση και υποστήριξη».

Σύμφωνα με την ίδια η προστασία των ανηλίκων βρίσκεται στον πυρήνα της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Όλοι οι πάροχοι διαδικτυακών πλατφορμών πρέπει να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, απορρήτου και προστασίας για τους ανηλίκους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

Οι οδηγίες βάσει του άρθρου 28 του DSA θέτουν ένα υψηλό πρότυπο για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Προσφέρουν πρακτικές, μη εξαντλητικές συστάσεις για πλατφόρμες όλων των μεγεθών, για την προληπτική αντιμετώπιση κινδύνων, όπως η έκθεση σε επιβλαβές ή ακατάλληλο για την ηλικία περιεχόμενο.

Αναπτύσσονται μέσω εκτεταμένης έρευνας, εργαστηρίων, δημόσιας διαβούλευσης και κρίσιμων σχολίων από τα ίδια τα παιδιά και τους νέους, και ενσωματώνουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι στο διαδίκτυο.

Οι οδηγίες της ΕΕ επισημαίνουν διάφορους βασικούς τομείς: Πρώτον, Απόρρητο και Ασφάλεια από προεπιλογή. Μεταξύ άλλων οι πλατφόρμες θα πρέπει να ορίζουν τον λογαριασμό των παιδιών ως ιδιωτικό από προεπιλογή, για να ελαχιστοποιούν την ανεπιθύμητη επαφή από αγνώστους.

Θα πρέπει επίσης να απενεργοποιούν λειτουργίες που μπορεί να συμβάλλουν στην υπερβολική χρήση. Επίσης οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αφαιρέσουν από τη διεπαφή τους ορισμένα πειστικά χαρακτηριστικά ή λειτουργίες σχεδιασμού που μπορούν να δημιουργήσουν εθιστικές συμπεριφορές, προβλήματα ψυχικής υγείας ή να διευκολύνουν τον κυβερνοεκφοβισμό.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΕ Ελλάδα
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 2,19 δισ. δολάρια ανήλθαν οι απώλειες από deepfake

SmartTalks #112: Χρυσάνθη Βαλιανάτου, Flip – Νέα εποχή στο refurbished!

1 στους 2 Ευρωπαίους κοιτάζουν την οθόνη του κινητού αγνώστων σε δημόσιους χώρους – 1 στους 4 από περιέργεια

Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

Weekly Telecom: 5G+ ταχύτητες – loading για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΕΤΤ!

Infocom Today #163: «Κόφτης» στα social, ενίσχυση συνδεσιμότητας, νέο χερσαίο καλώδιο!

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Άνοδο 30% σημείωσε το ευρωπαϊκό venture funding το 2026
  • 20 Χρόνια Funky Buddha: Δυναμική πορεία στην εγχώρια και διεθνή αγορά μόδας
  • Sleed: Τι αποκαλύπτει για το Digital Transformation στην εποχή του AI
  • Υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,1% προβλέπει το ΔΝΤ
  • Στις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες μετατοπίζεται η παγκόσμια ανάπτυξη
  • 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα με περισσότερες από 200 συζητήσεις και 1.200 ομιλητές
  • Alpha Bank Campus: Δύο ιστορικά κτήρια της τράπεζας υποδέχθηκαν πάνω από 500 επισκέπτες
RSS itsecuritypro.gr
  • Οδηγός νόμιμης μεταπώλησης software: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
  • Το breach της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το νέο πρόσωπο των supply chain attacks
  • Διπλή διάκριση για τα SmartTalks της Smart Press στα Greek Podcast Awards 2025!
  • Η IDEAL Technology αναγνωρίζεται ως SASE Specialized Distributor της Fortinet σε Ελλάδα & Κύπρο
  • Η Μαρία Περιμένη αναλαμβάνει τη θέση της Training Business Development Manager στην ALEF Distribution GR
  • PeS Cybersecurity & CrowdStrike φέρνουν το AI στην πρώτη γραμμή σε ένα υψηλού επιπέδου cybersecurity event
  • Synthesis.ai: Το νέο Κέντρο Αριστείας της Uni Systems που μετατρέπει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μετρήσιμη επιχειρησιακή αξία
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.