Περιορισμένη ακόμα στην Ελλάδα η χρήση εφαρμογών skype, viber για φωνητικές κλήσεις

0

Μπορεί η χρήση των εφαρμογών τύπου skype και viber να έχει αυξηθεί και στη χώρα μας ωστόσο ακόμα οι χρήστες δεν τις χρησιμοποιούν για φωνητικές κλήσεις.

viber

Τα παραπάνω σημειώνονται από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε και λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου και αφορά την ανάλυση της αγοράς τερματισμού φωνητικών κλήσεων σε μεμονωμένα κινητά δίκτυα. Η ΕΕΤΤ καταγράφει διαφοροποιήσεις στα μερίδια αγοράς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με βάση τους συνδρομητές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή στην εν λόγω διαβούλευση αναφέρεται στις εφαρμογές οι οποίες παρέχουν στους συνδρομητές ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας τη δυνατότητα να δέχονται φωνητικές κλήσεις μέσω διαδικτύου (π.χ. skype, viber) και σημειώνει μεταξύ άλλων: «στο επίπεδο λιανικής τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση στην χρήση τέτοιων υπηρεσιών. Η χρήση κάποιων από αυτές τις υπηρεσίες ενδεχομένως στο μέλλον να αυξηθεί αρκετά ώστε να θεωρηθούν εναλλακτικές των υπηρεσιών φωνής που προσφέρονται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, με καταλυτική επίδραση στο επιχειρηματικό μοντέλο των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς πολλές από αυτές τις υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς χρέωση. Ωστόσο η ΕΕΤΤ εκτιμά ότι η χρήση των υπηρεσιών αυτών στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα αρκετά εκτεταμένη ώστε να θεωρηθεί ότι ασκούν ανταγωνιστικό περιορισμό στην παροχή χονδρικού τερματισμού σε κινητά δίκτυα για την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνία».

Βάσει των στοιχείων που επίσης παραθέτει η ΕΕΤΤ το μερίδιο του παρόχου με τον μεγαλύτερο αριθμό συνδρομών – συνδρομητών, δηλαδή της Cosmote, από 52,4% που ήταν στο τέλος του 2010 μειώθηκε σε 45,2% στο τέλος του 2015. Ο δεύτερος πάροχος, η Vodafone, στο ίδιο διάστημα αύξησε το μερίδιό του από 25,9% σε 35,1%, ενώ το μερίδιο του τρίτου παρόχου, της Wind, υποχώρησε κατά περίπου 1% (από 21,7% το 2010 σε 19,5 το 2015). Ο τέταρτος πάροχος, η Cyta η οποία είναι εικονικός πάροχος (χρησιμοποιεί το δίκτυο της Vodafone κατόπιν εμπορικής συμφωνίας) είχε ποσοστό περίπου 0,2% στο τέλος του 2015.

Στο τέλος της προηγούμενης χρήσης ο αριθμός συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 15,4 εκατ. Ο αριθμός των συνδρομητών κινητής από 14,8 εκατ. στο τέλος του 2010 μειώθηκε σε 14,6 εκατ. στο τέλος του 2011 (μείωση 1,35%). Στη συνέχεια, ο αριθμός των συνδέσεων αυξήθηκε σε 15,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2013 (αύξηση 7,53%) και στη συνέχεια μειώθηκε σε 15,4 εκατ. στο τέλος του 2015 (μείωση 1,91%). Αντίστοιχα ο αριθμός των ενεργών συνδέσεων από 12,3 εκατ. στο τέλος του 2010 μειώθηκε σε 12,1 εκατ. στο τέλος του 2011 (μείωση 1,63%). Στη συνέχεια ο αριθμός των ενεργών συνδέσεων αυξήθηκε σε 12,9 εκατ. στο τέλος του 2012 (αύξηση 6,61%) και ακολούθησε σταδιακή μείωση φτάνοντας στο τέλος του 2014 στα 12,1 εκατ., ενώ ακολούθως ο αριθμός αυξήθηκε στα 12,6 εκατ. (αύξηση 4,13%).

Η συνολική κίνηση τερματισμού των φωνητικών κλήσεων στα δίκτυα κινητής το 2015 ήταν μειωμένη κατά 2% σε σχέση με το 2014 που είχε αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με το 2013. Η κίνηση τερματισμού σε γενικές γραμμές αυξάνονταν διαρκώς έως το 2011. Έκτοτε σημειώνει είτε μικρή αύξηση είτε μείωση.

 


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply