Forthnet: Κούρεμα ή ξύρισμα;

0

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εξελίξεις αναφορικά με τη Forthnet δύναται να κινηθούν μόνον από τις πιστώτριες τράπεζες. Πρόκειται για την άποψη που κυριαρχεί και εν πολλοίς προϊδεάζει για στασιμότητα μηνών στο μέτωπο αυτό καθώς εκτιμάται ότι για να επιλεγεί το οποιοδήποτε σενάριο από τις τράπεζες χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα γενικότερα ζητήματα της λειτουργίας τους.

haircut

Με άλλα λόγια μια συμφωνία εξαγοράς της εισηγμένης από τις Vodafone και Wind, δεν θα ολοκληρωθεί χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το ζήτημα των τραπεζικών υποχρεώσεων της εισηγμένης (324,6 εκατ. ευρώ με βάση στοιχεία πρώτου 6μήνου 2015). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες και ως μέτοχοι της Forthnet, με συνολικό ποσοστό 40%, σε συζητήσεις τους με τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Alpha) έχουν θέσει θέμα «κουρέματος» των δανείων της εισηγμένης.

Στο πλαίσιο αυτό οι Vodafone, Wind εξετάζουν το σχέδιο Β όσο αφορά τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους με τηλεοπτικό περιεχόμενο (χωρίς να έχουν εγκαταλείψει το σχέδιο Α).

Στο σχέδιο Β της Vodafone αναφέρθηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου Vodafone Βιτόριο Κολάο. Σύμφωνα με όσα είπε η Forthnet δύναται να αποτελέσει έναν εξαιρετικό εταίρο για τη Vodafone, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την εισηγμένη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για να προχωρήσει μια συμφωνία θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αλλιώς «θα αναπτυχθούμε ανεξάρτητα όπως κάνουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεκινάμε αυτόν τον μήνα μια νέα τηλεοπτική πλατφόρμα». Ο επικεφαλής του ομίλου Vodafone πρόσθεσε πως η νέα αυτή πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα σε πολλές χώρες, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «μπορούμε να τη μοιραστούμε με τη Wind αν τη θέλουν».

Γεγονός είναι πως η Vodafone ανά τον κόσμο κάνει διάφορες κινήσεις για να προσφέρει συνδυαστικά όλες τις υπηρεσίες (φωνή, internet και τηλεοπτικό περιεχόμενο) όπως είναι σήμερα η τάση στην συγκεκριμένη αγορά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα την εμπορική της συνεργασία με την εταιρεία Netflix η οποία παρέχει τηλεοπτικό περιεχόμενο. Αναφορικά με τη νέα τηλεοπτική πλατφόρμα για την οποία έκανε λόγο ο επικεφαλής του παγκόσμιου κολοσσού δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση οι  Vodafone – Wind συνεχίζουν να συνεργάζονται στην ανάπτυξη του δικτύου τους (3G και 4G) στην επαρχία μέσω της Victus Networks, στην οποία συμμετέχουν  με ποσοστό 50% η καθεμία. 

Η Vodafone παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους ενοποίησης της hellas online (hol). Πρόσφατα αφαιρέθηκε από τα κεντρικά γραφεία της hol η μεγάλη επιγραφή με την ονομασία της.

Σημειώνεται πως βάσει του ισολογισμού της Forthnet οι συμβατικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια, μέχρι την 30 Ιουνίου 2016 και οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου είναι ύψους 260 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ανακοινώσει πως έχει αποστείλει στις τράπεζες νέο αίτημα ανοχής για χρονική παράταση όλων των υποχρεώσεων, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα εξετάζει την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ. 

Share.

Leave A Reply