Αποσύρει ο Nadella τα Windows Phone από την πρώτη γραμμή;

0

Οι πρόσφατες περικοπές προσωπικού της Microsoft που έφτασαν ούτε λίγο ούτε πολύ τα 7.500 άτομα, σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκαν στη δραστηριότητα των κινητών τηλεφώνων. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ευθεία παραδοχή εκ μέρους του Διευθύνοντος συμβούλου Sadya Nadella, ότι ο τομέας κινητών τηλεφώνων δεν αποτελεί πλέον μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες του Αμερικάνικου κολοσσού. 

microsoft-ceo-satya-nadella

Και για όσους ακόμα δεν έχουν πειστεί, ο CEO φροντίζει να διαλύσει τις αμφιβολίες αποδεχόμενος -σε εσωτερικό μήνυμα που έστειλε στους υπαλλήλους- τη ζημιά της τάξης των 8 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της Nokia, την ώρα που τα ποσοστά υιοθέτησης των Windows Phone παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κοντά στο 3%.

Ουσιαστικά βλέπει ότι η στρατηγική για στενή σύνδεση hardware και λειτουργικού, μείωσε -έως και μηδένισε- την πιθανότητα της υιοθέτησης των Windows Phone από άλλους κατασκευαστές, απεδείχθη αποτυχημένη.

Στο μήνυμά του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας, ο CEO της Microsoft, απέφυγε να λήξει το “project Nokia”, αντίθετα υπογράμμισε πως κινητά με το λειτουργικό της σύστημα θα συνεχίσουν να πωλούνται, αλλά πως η προσέγγιση πρόκειται να αλλάξει. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των νέων συσκευών που προωθούνται και η εταιρεία να επικεντρωθεί σε προτάσεις που είτε απευθύνονται σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, είτε είναι απολύτως κορυφαίες, είτε θα είναι πολύ προσιτές. Το μοντέλο αυτό μοιάζει με τη στρατηγική της Google και των συσκευών Nexus, ή -ακόμα καλύτερα- τη στρατηγική των Surface που ακολουθεί ήδη η Microsoft. Δηλαδή συσκευές με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, τιμολογημένες κατανοητά και με σαφώς οριοθετημένους ρόλους, χωρίς υπερκάλυψη και “κανιβαλισμό” του target group και market share.

Με αυτές τις αλλαγές ο Nadella μπορεί να περιμένει μείωση του κόστους από τον περιορισμό στο harware (βλ.Lumia), όμως είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτοπεριορισμού, δίνει και ένα μήνυμα προς τους άλλους κατασκευαστές (πλην Samsung), ότι τα Windows Phone δεν αξίζουν την υιοθέτησή τους και άρα μοιραία οδεύουν προς μαρασμό ή κατάργηση.

large

Τα Windows Phone μπορεί να απέτυχαν εμπορικά, όμως  πολλές από τις ιδέες και λειτουργίες έχουν υιοθετηθεί σε αρκετά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων και των Android/iOS). Η επιλογή του Nadella, σε τελική ανάλυση, θα μπορούσε να δρομολογήσει τη σταδιακή απεμπλοκή της αμερικανικής εταιρείας από την κατηγορία των smartphones (όχι άμεσα, αλλά σύντομα), ενώ θα μπορούσε να απελευθερώσει μία διαφορετική Microsoft. Μία εταιρεία που προωθεί το λογισμικό ως υπηρεσία (software as a service), μία εταιρεία που δεν φοβάται να προσφέρει το θρυλικό Office στα οικοσυστήματα του ανταγωνισμού (Android/iOS), μία εταιρεία που έχει τα δικά της σχέδια για το μέλλον με προϊόντα όπως το HoloLens, το OneDrive που είναι από τα δυνατότερα cloud storage, και φυσικά το Azure με την ηγετική του θέση στις επιχειρήσεις αλλά και σε μία μελλοντική εξέλιξη Home Internet of Things.

 

Share.

Leave A Reply