Προς ενοποίηση η κινητή, στην ελεύθερη Κύπρο και τα κατεχόμενα

0

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (CYTA, MTN, Primetel, Turkcell και Τelsim) για ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας των ελεύθερων περιοχών με τα κατεχόμενα.

Ledra-Palace-checkpoint-Nicosia-Cyprus_cs

Συγκεκριμένα σε συνάντηση των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών με εκπροσώπους των εταιρειών και τον Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας είναι τεχνικά δυνατή αλλά είναι αναγκαίο να μελετηθούν και να επιλυθούν θέματα που αφορούν την διασύνδεση των δικτύων και των χρεώσεων μεταξύ των εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μεγάλο «αγκάθι» για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να είναι το θέμα του ενιαίου κωδικού, με αποτέλεσμα οι τεχνικές επιτροπές να προσανατολίζονται τώρα στην λύση να διατηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία το 00357 και τα Κατεχόμενα το 0090.

Εξετάζεται επίσης η τοποθέτηση φραγής για κλήσεις προς το εξωτερικό (θα ισχύει τόσο για τους ελληνοκύπριους που επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές όσο και για τους τουρκοκυπρίους που επισκέπτονται αντίστοιχα τις ελεύθερες περιοχές), ενώ για το θέμα των χρεώσεων και την περιαγωγή (roaming) προκρίνεται η λύση να ακολουθείται η «ταρίφα» που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εκτιμάται, η ενοποίηση της Κινητής Τηλεφωνίας που εντάσσεται στο πλαίσιο των «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

Πηγή: Digitallife.cy

Share.

Leave A Reply