Elementary my dear Watson !

0

clouzo

Την περασμένη Τρίτη λοιπόν στις 9:30’, έπεσε μαύρο στο σήμα της Digea και όσοι έβλεπαν εκείνη τη στιγμή ενημερωτικές εκπομπές, πήραν μια γεύση για το τι προβλέπουν οι αγορές και η πραγματική οικονομία για την «παράταση της παρατεταμένης παράτασης», αναφορικά με τη συμφωνία με τους δανειστές.

Αυτό θα μπορούσε να είναι αλληγορικό, αλλά η συγκυρία ενεργοποίησε αρκετούς παρόμοιους συνειρμούς και αρκετοί έσπευσαν να δώσουν από τεχνικές, ως και συνωμοσιολογικές ερμηνείες.  Στην πράξη, απλά επαληθεύτηκε ο νόμος του Μέρφυ!

Ο υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων όμως, ήταν ο μόνος που δεν βρέθηκε απροετοίμαστος. Καιρό τώρα πίστευε ότι είχε βρει τον υπαίτιο της πλημμελούς εκτέλεσης της σύμβασής ψηφιακής μετάδοσης και η διακοπή του σήματος του έδωσε την τέλεια ευκαιρία.

Πιο τέλεια δεν γίνεται δηλαδή! Λίγες μέρες πριν είχε αρχίσει να γράφει μεθοδικά το σενάριο για το έργο «Το τέλος της Αρχής» και εκεί που είχε αρχίσει να γίνεται πολύπλοκο, ήρθε -όπως στις αρχαίες τραγωδίες- ο «από μηχανής θεός» με τη μορφή του τεχνικού προβλήματος της Digea. Περιχαρής λοιπόν -μόλις 180 λεπτά μετά τη διακοπή- έσπευσε να ανακοινώσει το πόρισμά του. Ότι φταίει η …ΕΕΤΤ και η ολομέλεια οφείλει να παραιτηθεί για να ξεπλυθεί το μαύρο. Elementary !

Τι; Αντιρρήσεις; Θα μπορούσατε εσείς που το παίζετε αμφισβητίες, να καταλήξετε σε πόρισμα ευθυνών πριν ακόμη ο πάροχος της υπηρεσίας εκδώσει το δικό του πόρισμα; Μόνο αν είχατε κληρονομικό χάρισμα, ή ακόμα καλύτερα, αν ξέρατε ήδη τι είχε συμβεί!

Αλλά έτσι είστε εσείς οι αμφισβητίες. Κακόπιστοι και εμπαθείς. Θα δείτε όμως ότι, σύντομα ο εξωτερικός εμπειρογνώμονας που διόρισε η Digea για να διερευνήσει τα αίτια, θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με τον υπουργό και τότε σας θέλω να ζητάτε συγνώμη.

Λαϊκή και άμεση δικαιοσύνη λοιπόν, χωρίς πολλά-πολλά! Αν είναι να αναλωθούμε σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη, Πειθαρχικά Συμβούλια και άλλα τέτοια που κάνουν οι φλώροι, πώς θα εξαργυρώσουμε τη -νωπή- λαϊκή εντολή; Πως θα «βάλουμε τα δικά μας παιδιά» όπως είπε χαρακτηριστικά και ο, αγωνιστής εκ συγγενείας, Στάθης;

 

YE1995_09_PH003_sc

Προφήτες και Κασσάνδρες…

Παρά το υφεσιακό κλίμα, το οποίο σημειωτέον καταφέραμε να πετύχουμε αυτή τη φορά χωρίς υφεσιακά μέτρα, το ενδιαφέρον για τη Forthnet παραμένει ζωντανό. Δια στόματος Γλαύκου ακούσαμε ότι, αν και το εγχείρημα είναι πολύπλοκο και το οικονομικό περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, η Vodafone θεωρεί ότι η ενσωμάτωση της Forthnet βρίσκεται εντός των στρατηγικών της στόχων.

Βέβαια, κανείς -ιδιαίτερα αυτούς τους καιρούς- δεν κάνει στρατηγικές επιλογές με κάθε κόστος και είναι κοινή παραδοχή ότι τουλάχιστον από πλευράς Vodafone-Wind, η δεσμευτική προσφορά -όταν κατατεθεί- θα έχει σημαντική απόκλιση από την μη δεσμευτική του περασμένου Ιουλίου.

Πάντως από την πλευρά τους οι τράπεζες, αποφάσισαν να δώσουν ακόμη μία παράταση στα δάνεια της Κάντζας, ευελπιστώντας ότι μέχρι 30 Ιουνίου, ίσως να έχει φανεί φως στον ορίζοντα.

Αλλαγή στάσης φαίνεται και από τους Άραβες, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι η τακτική της «σκληρής διαπραγμάτευσης» δεν τους βγήκε, γιατί το μόνο που κατάφερε ήταν να  δημιουργήσει καθυστερήσεις, δίνοντας χρόνο στον ανταγωνισμό να «ροκανίσει» την αξία του τηλεοπτικού προϊόντος.

Τώρα, βέβαια θα μας πείτε μετά Χριστόν προφήτες, ίσως και δικαίως. Όμως πριν μας πείτε και Κασσάνδρες, θα σπεύσουμε να σημειώσουμε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η Forthnet συνεχίζει να κρατάει γερά στα χέρια της το πιο σημαντικό ίσως χαρτί της διαπραγμάτευσης. Τους συνδρομητές της! Τώρα μάλιστα που πήρε ξανά το πρωτάθλημα…

1671

Όλοι οι smart χωράνε

Υψηλή συγκέντρωση ΙοΤ την προηγούμενη εβδομάδα. Ξεκινήσαμε με τη Vodafone και το ανανεωμένο πακέτο M2M Full Control. Εκεί στην Εθνικής Αντιστάσεως, αντιστέκονται σθεναρά στο κακό κλίμα της αγοράς. Πως; Απλά βρίσκουν και άλλες αγορές, όπως ψυγεία, αυτοκίνητα, φωτοβολταϊκά, αυτόματους πωλητές κ.α. Στο κάτω-κάτω, όπως έχουν μάθει από τη Zellitron σε οτιδήποτε μπορείς να βάλεις μετρητή που θα σου στέλνει δεδομένα, έχεις κάνει τη μισή διαδρομή προς το smart. Την άλλη μισή την κάνει το δίκτυο μαζί με το software, στα οποία οι κόκκινοι έχουν πετύχει υψηλά σκορ στην παγκόσμια αγορά.

Στην άλλη ΙοΤ συγκέντρωση, είδαμε μαζί Cisco, IBM, Microsoft, SAP και Unisystems, σε μια πρωτοβουλία καινοτομίας που οδηγεί την έννοια του ΙοΤ και των Location Based Services κατευθείαν στο αεροδρόμιο. Όχι, μη μας παρεξηγήσετε δεν εννοούμε ότι τα μαζεύουν και φεύγουν στην ξενιτιά. Απλά, το Αεροδρόμιο Αθηνών -όπως τα περισσότερα διεθνή αεροδρόμια του κόσμου- είναι από μόνο του ένα πολύπλοκο οικοσύστημα. Η συμπυκνωμένη έννοια του smart city δηλαδή. Υπηρεσίες πλοήγησης και σηματοδότησης, ενημέρωσης, διασκέδασης, εμπορικές, μεταφορά, ασφάλεια, συνδυάζονται μεταξύ τους σε ένα πολύπλοκο δίκτυο πληροφόρησης και εξαρτώμενων ενεργειών.

Μέσα σε αυτό το πλούσιο σε δεδομένα περιβάλλον, χρειάζονται μυαλά για να το δομήσουν σε οικοσύστημα. Ε, και από μυαλά τουλάχιστον δεν έχουμε πρόβλημα, έχουμε αρκετά! Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο η ακαδημαϊκή κοινότητα θα φροντίσουν γι’αυτά, ενώ Cisco, IBM, Microsoft, SAP και Iqbility θα τους διαθέσουν τα χρειώδη. Πάντα τέτοια και με το καλό και στην πραγματική οικονομία!

Share.

Leave A Reply