Ο ΟΤΕ ακολουθεί την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας

0

Οι αναταράξεις στα μακροοικονομικά της χώρας και συνακόλουθα τα νέα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, οδηγούν χαμηλότερα την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ από τους διεθνείς οίκους.

ote_2

Μετά τη Moody΄s που ανακοίνωσε πως θέτει υπό παρακολούθηση, για πιθανή υποβάθμιση, την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ η Standard and Poor’s προχώρησε στη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε ΒΒ- θέτοντας παράλληλα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού υπό παρακολούθηση.

Όπως υπογραμμίζει στη σχετική έκθεσή της η απόφαση για τον ΟΤΕ ακολουθεί την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από Β σε Β-, ενώ η παρακολούθηση τίθεται λόγω της επαναφοράς του σεναρίου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σημειώνεται ότι οίκος Standard & Poor’s έχει θέσει πλαφόν στην μακροπρόθεσμη εταιρική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ, τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση της Ελλάδος.  H S&P υποβάθμισε τη χώρα σε Β- στις 6 Φεβρουαρίου και ενώ η διαφορά ήταν ήδη 3 βαθμίδες.

Η S&P σημειώνει ωστόσο ότι  τα υγιή οικονομικά, οι ενέργειες για μείωση του κόστους και οι ισχυρές  χρηματοροές  θα προστατεύσουν τον ΟΤΕ σε ένα αρνητικό σενάριο, ενώ θεωρεί ότι ο Οργανισμός θα μπορούσε να διατηρήσει αρκετή ρευστότητα, ακόμα και υπό πίεση. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις χρηματοροές του για να μειώνει το δανεισμό του, καθώς και ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί κινήσεις μείωσης του  κόστους του ενώ ως δυνατά σημεία της εταιρείας παραθέτει την ηγετική της θέση στις εγχώριες αγορές σταθερής και κινητής.

Share.

Leave A Reply