Deloitte: Προβλέψεις για τους κλάδους Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών

0

Περισσότερο από 1.000% σε σχέση με το 2014 αναμένεται να αυξηθούν φέτος οι αγορές μέσω των smartphones εντός καταστημάτων, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση του «διαδικτύου των πραγμάτων», σύμφωνα με την 14η έκδοση των Προβλέψεων της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ (Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας) και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) της Deloitte Touche Tohmatsu (Deloitte Global).

technology_01

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, τα έντυπα βιβλία θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην εκδοτική βιομηχανία και θα αντιπροσωπεύσουν το 80% του συνόλου των πωλήσεων βιβλίων. Ακόμη, αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις του κλάδου που παρουσίαζαν ότι οι πωλήσεις smartphones θα σταματήσουν να αυξάνονται, η Deloitte Global προβλέπει ότι θα υπάρξουν ένα 1 δις. αναβαθμίσεις το 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Deloitte:

Τεχνολογία

  • Το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (IoT – Internet of Things). Το 2015, πάνω από 60% του ενός δισεκατομμυρίου παγκόσμιων ασύρματων ΙοΤ συσκευών θα αγοραστούν και θα χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις. Το ειδικό λογισμικό του ΙοΤ προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πωλήσεις $10 δισεκατομμύρια, αλλά το κλειδί της υπόθεσης είναι οι υπηρεσίες που ενεργοποιούνται από τις συσκευές και έχουν αξία περίπου $70 δισεκατομμύρια.
  • Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) αποτελεί επανάσταση. Το 2015 περίπου 220.000 τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα πωληθούν παγκοσμίως, αξίας $1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά είναι απίθανο να υπάρξει «ένα εργοστάσιο σε κάθε σπίτι». Η Deloitte Global εκτιμά ότι περίπου το 80% της αξίας όλων των τρισδιάστατων εκτυπωτών θα δημιουργηθεί από εταιρίες παρά από καταναλωτές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική επανάσταση θα συμβεί στην επιχειρηματική αγορά.
  • Οι μπαταρίες των smartphones. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας παραμένει ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής smartphone. Η επαναφορτιζόμενη τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-ion) που χρησιμοποιείται σε όλα τα smartphones θα βελτιωθεί σε μέτρια επίπεδα το 2015, με όχι περισσότερο από 5% μεγαλύτερη φόρτιση μονάδας ή ώρες milliampere (mAh), σε σύγκριση με ένα μοντέλο του 2014 με τις ίδιες διαστάσεις και την ίδια ηλεκτρική δύναμη.

Μέσα Ενημέρωσης

  • Βίντεο μικρού μήκους. Ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης διαδικτυακών βίντεο μικρού μήκους και άλλων προγραμμάτων διάρκειας μικρότερης των 20 λεπτών, θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% παρακολούθησης βίντεο παγκοσμίως. Η Deloitte Global δεν αναμένει ότι το περιεχόμενο των διαδικτυακών βίντεο μικρού μήκους θα επικρατήσει της παραδοσιακής τηλεόρασης.
  • Η «γενιά που δε θα ξοδεύει» ξοδεύει στα ΤΜΤ. Οι Millennials (η γενιά με έτος γέννησης μεταξύ 1980-2000) της Βορείου Αμερικής θα ανοίξουν το δρόμο για το 2015 δαπανώντας περίπου $750 το άτομο σε περιεχόμενο, τόσο σε παραδοσιακό όσο και σε ψηφιακό (τηλεόραση, μουσική, παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, βιβλία, βίντεο συνεχούς ροής, ακόμη και έντυπες εφημερίδες).
  • Το έντυπο δεν έχει τελειώσει, τουλάχιστον όχι τα έντυπα βιβλία. Οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων θα είναι πενταπλάσιες των ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν αντικαταστήσει τα έντυπα βιβλία αντίθετα με τα CD, τις εφημερίδες και τα περιοδικά των οποίων οι πωλήσεις έχουν μειωθεί προς όφελος των ψηφιακών εκδόσεών τους.

Τηλεπικοινωνίες

  • Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου κερδίζουν (επιτέλους) έδαφος. Το τέλος του 2015 θα σηματοδοτήσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων όσον αφορά στις πληρωμές εντός καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Περίπου το 10% των smartphones παγκοσμίως θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές εντός καταστημάτων τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
  • Για πρώτη φορά οι αναβαθμίσεις smartphones θα ξεπεράσουν το ένα δισ. – 1,35 δισεκατομμύρια smartphones θα πωληθούν παγκοσμίως το 2015, αλλά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από αυτά θα αφορούν αναβαθμίσεις –δηλαδή αγορά νέων κινητών από κατόχους smartphones. Ο κύκλος της αναβάθμισης μπορεί να μακραίνει, αλλά το μέγεθος της οθόνης, η ταχύτητα, ο αποθηκευτικός χώρος, το λογισμικό και το σχέδιο θα συνεχίσουν να προωθούν την ανανέωση των smartphones.
  • Το χάσμα συνδεσιμότητας βαθαίνει όσο η υιοθέτηση του διαδικτύου «gigabit» εκτοξεύεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των σπιτιών με ευρυζωνική διαδικτυακή σύνδεση θα αυξηθεί κατά περίπου 2% στα 725 εκατομμύρια και η μέση δικτυακή ταχύτητα στις περισσότερες χώρες θα αυξηθεί κατά 20%. Το χάσμα μεταξύ εκείνων που έχουν πρόσβαση στα ταχύτερα δίκτυα και εκείνων που έχουν βασικές ταχύτητες θα συνεχίσει να μεγαλώνει το 2015.
Share.

Leave A Reply