Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Το μέλλον της Cyta Ελλάδας θα κριθεί από τις εξελίξεις στη μητρική

0

Με την επιλογή των συμβούλων αποκρατικοποίησης εντός του Δεκεμβρίου συνεχίζεται η διαδικασία για την πώληση ποσοστού της Cyta Κύπρου, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική αγορά λόγω της παρουσίας στη χώρα μας της θυγατρικής της, Cyta Ελλάδας.

Cyta-katastima

Μέχρι στιγμής απόφαση της κυβέρνησης της μεγαλονήσου είναι η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να πουληθεί ενιαία. Αυτό σημαίνει πως, εκτός απρόοπτου, η τύχη της Cyta Ελλάδας, με μερίδιο αγοράς 16% στον τοπικό βρόχο, θα κριθεί κατά την αποκρατικοποίηση της μητρικής της εταιρείας. Με δεδομένο ότι η αποκρατικοποίηση της κυπριακής εταιρείας δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015, το πιθανότερο είναι η Cyta Ελλάδας να μην συμμετέχει σε αυτή τη φάση της ενοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά με επίκεντρο τη διεκδίκηση της Forthnet.

Τα βήματα που ακολουθούν στην αποκρατικοποίηση της Cyta είναι η μετατροπή της από Οργανισμό δημοσίου δικαίου σε μετοχική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το κράτος μέχρι τις 31/12/2014. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστεί το ύψος του ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (Ταμείο προνοίας – συντάξεων) μέχρι τις 31/3/2015 και το επόμενο βήμα θα είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει στην Κύπρο κάνουν λόγο για σημαντικό ενδιαφέρον από πολλούς ξένους οργανισμούς (από Ασία και Ευρώπη) οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν πραγματοποιήσει επαφές με την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όλοι θα καταθέσουν προσφορά και εξάλλου είναι ακόμα νωρίς αφού δεν έχει καθοριστεί καν το ποσοστό που θα διατεθεί. Σημαντικό πλεονέκτημα της κυπριακής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας θεωρούνται τα θαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών που έχει κατασκευάσει.

Share.

Leave A Reply