Αεροδιαστημική: Σημαντικές εξελίξεις για το οικοσύστημα

0

Εξαιρετικά σημαντικές συναντήσεις για το οικοσύστημα της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σεπτέμβριο, με την επίσκεψη των εκπροσώπων της Ισραηλινής εταιρείας αεροδιαστημικής RAFAEL και του Επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, κ. UdoBecker, στις εγκαταστάσεις του si-Cluster στο α2•innohub στο Μαρούσι καθώς και της επίσκεψης εκπροσώπων του si-Cluster στην συνάντηση όλων των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Θερμοκοιτίδων Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών στις εγκαταστάσεις της ESA στην Ολλανδία.

IMG_3500

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της RAFAEL διαδέχτηκε την ελληνική αποστολή που οργανώθηκε στις αρχές του χρόνου από το si-Cluster, το Corallia και την ΕΒΙΔΙΤΕ στο Ισραήλ, με στόχο τη σύναψη σταθερών εμπορικών σχέσεων στον κλάδο της αεροδιαστημικής μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή έχει πλέον ήδη μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τις εταιρείες-μέλη του si-Cluster ESS, Prisma και Inasco οι οποίες στη συνάντηση παρουσίασαν τα σχέδια συνεργασίας τους με τη RAFAEL. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η προοπτική της συνεργασίας με τη RAFAEL θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αεροδιαστημικής και την εξαγωγή τους στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια πρωτοποριακή κίνηση διεθνοποίησης, καθώς είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται να εξαχθεί τελικό προϊόν αεροδιαστημικής ως αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνικών και Ισραηλινών εταιρειών.

IMG_3496

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας της ESA, κ. Udo Becker, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στις νέες εγκαταστάσεις του κέντρου καινοτομίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα, στο α2•innohub. Ο κ. Becker συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών-μελών του si-Cluster: EMTech, Inasco, Geosystems, Planetek Hellas και Terra Spatium. Στη συνέχεια, παρακολούθησε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του si-Cluster και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας αεροδιαστημικής και ενημερώθηκε για τις υπό διαμόρφωση υποδομές (incubator, R&DLab, κ.λπ.) του si-Cluster. O κ. Becker προέτρεψε την Ελληνική βιομηχανία διαστήματος να εστιάσει στη δημιουργία 5-6 πρωταθλητών-επιχειρήσεων γύρω από τις οποίες, πρέπει να συγκεντρωθούν οι λοιπές καινοτόμες επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν σημαντικές αλυσίδες αξίας και προϊόντα τα οποία πρέπει να απευθυνθούν στη διεθνή αγορά. Η επίσκεψη του κ. UdoBecker επισφράγισε τη στρατηγική διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του si-Cluster, σε συνέχεια των εκδηλώσεων-ορόσημο της ESA στην Ολλανδία και στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τους προηγούμενους μήνες.

IMG_3501

Τέλος, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Θερμοκοιτίδων Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών στην Ολλανδία, συζητήθηκαν η διακυβέρνηση και τα οργανωτικά μοντέλα για την ενίσχυση του τομέα, και ιδιαίτερα τo Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Επώασης Επιχειρήσεων της ESA. Κύριο συμπέρασμα της συνάντησης αποτελεί η διαπίστωση ότι οι διαστημικές δραστηριότητες απαιτούν ανθρώπινους, τεχνολογικούς και οικονομικούς πόρους που καμία ευρωπαϊκή χώρα μόνη της δεν έχει – χρειάζεται συνεργασία. Τα παλιότερα μέλη της ESA δεν έχουν παρά να επωφεληθούν από την υποστήριξη των νεοεισερχόμενων χωρών, όπως η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, οι νεοεισερχόμενες χώρες φαίνεται ότι μπορούν να αξιοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα πιο εύκολα στην ανάπτυξη υπηρεσιών που βασίζονται σε δορυφορικά δεδομένα. Πράγματι, με τα συστήματα Galileo και το Copernicus (τις πιο φιλόδοξες επενδύσεις στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας) οι δυνατότητες για καινοτομία και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα είναι άνευ προηγουμένου, και ιδιαίτερα για τους πιο ευέλικτους παρόχους υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των startups. Τα φυτώρια επιχειρήσεων μπορούν να βοηθήσουν με την εμπειρία και τις ικανότητες διασποράς να υποστηρίξουν την ανάπτυξη startups στον τομέα. Κατά τα τελευταία χρόνια, η ESA έχει υποστηρίξει περισσότερες από 250 νεοσύστατες επιχειρήσεις και μέσα στο 2014, θα υποστηρίξει περίπου 90 νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Share.

Leave A Reply