Στις κινήσεις της Forthnet στρέφεται το ενδιαφέρον

0

Στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη Forthnet επικεντρώνεται τώρα το ενδιαφέρον καθώς οι δύο προσφορές που έχει στη διάθεσή του ο βασικός της μέτοχος έχουν σε γενικές γραμμές δημοσιοποιηθεί.

forthnet

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως η διοίκηση μιας εταιρείας προσλαμβάνει έναν ανεξάρτητο σύμβουλο για να μελετήσει τις προτάσεις και να τις αξιολογήσει, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο. Εκτιμάται ότι έτσι θα πράξει και η Forthnet η οποία πάντως δεν αποκαλύπτει τίποτα για τα σχέδιά της πέραν των όσων ερωτάται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Για τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης την αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) με το περίπου 44%, ουσιαστικά έχει έρθει η ώρα της αλήθειας καθώς δεν μπορεί παρά να αποφασίσει τι θα πράξει με τις δύο μη δεσμευτικές προσφορές που έχει στη διάθεσή του, η πρώτη από τον ΟΤΕ που αφορά την εξαγορά της Nova και η δεύτερη από τις Vodafone – Wind για ολόκληρη την εταιρεία.

Η Vodafone – Wind προσφέρουν κατ΄ ανώτερο 209,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Forthnet συν βεβαίως τις δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 325 εκατ. ευρώ, μια συνολική αποτίμηση δηλαδή της τάξεως των 535 εκατ. ευρώ (η οποία με τη μικρότερη τιμή ανά μετοχή είναι περίπου κατά 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερη). Σε περίπτωση που η ΕΙΤ αποφασίσει να προχωρήσει με τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα εισπράξει η ίδια ένα ποσό της τάξεως των 75 με 84 εκατ. ευρώ για το ποσοστό που κατέχει (ανάλογα με την τελική τιμή πώλησης ανά μετοχή).

Στην περίπτωση του ΟΤΕ η ΕΙΤ δεν λαμβάνει μέρος του τιμήματος αφού με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά η πρόταση του Οργανισμού είναι μόνον για τη Nova. Το ποσό των 250 με 300 εκατ. ευρώ θα πάει στην ίδια τη Forthnet. Η εισηγμένη θα παραμείνει ως τηλεπικοινωνιακός πάροχος ωστόσο θα είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος του δανεισμού της και στη συνέχεια να τον εξυπηρετεί, κάτι που δεν μπορεί να πράξει σήμερα.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν πως για την τελική έκβαση της υπόθεσης θα χρειασθεί ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα.

Share.

Leave A Reply