100.000 θέσεις εργασίας παράγει ετησίως ο τομέας των ΤΠΕ στην Ευρώπη

0

Μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης έχει ο τομέας των ΤΠΕ στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή θέσεων εργασίας. Ο τομέας των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών παράγει 100.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κάθε χρόνο, όμως εκτιμάται ότι έως το 2015, 900.000 τέτοιες θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές καθώς υπάρχει αναντιστοιχία του ρυθμού της αύξησης των πτυχιούχων με τον ρυθμό της αύξησης της ζήτησης.

Eu_Commission2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως δείχνει ότι ποντάρει πολλά από τα λεφτά της στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και θεωρεί την μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, ως μετάβαση σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα.

Με επικεφαλής τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει ιδρυθεί εντός της Ένωσης η πρωτοβουλία Grand Coalition for Digital Jobs. Ο τίτλος της πρωτοβουλίας περιγράφει και το σκοπό της, ενώ στοχεύει στην εμπλοκή των κυβερνήσεων, των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και των φορέων απασχόλησης ανά την Ευρώπη στην προσπάθεια για δημιουργία θέσεων εργασίας με φόντο την Ψηφιακή Εποχή.

Το Ευρωβαρόμετρο έχει δείξει ότι πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρούν εξειδικευμένο προσωπικό στις ΤΠΕ, ενώ το Grand Coalition θεωρεί ότι υπάρχει ανά την Ευρώπη ικανό έμψυχο δυναμικό. Το αρνητικό της πρωτοβουλίας είναι ότι δεν έχει δικό της προϋπολογισμό, ωστόσο μπορεί να αντλήσει από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία ή προγράμματα της Ένωσης που σχετίζονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της έρευνας και των δεξιοτήτων (Erasmus+, Youth Employment Initiative,  ICT Innovation Vouchers κ.α).

Η Ελλάδα θεωρείται μια πολύ καλή δεξαμενή έμψυχου δυναμικού, με μεγάλο ποσοστό καταρτισμένων επιστημόνων στις ΤΠΕ, οι οποίοι όμως μεταναστεύουν μαζικά κυρίως προς την Αμερική και την Μ. Βρετανία. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να πείσει τις χώρες-μέλη να δημιουργήσουν “εθνικές ψηφιακές συμμαχίες” μέσα από τις οποίες θα προωθούν την ιδέα του Grand Coalition, αλλά και την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών εντός των ορίων τους. Ήδη η πρώτη τέτοια συμμαχία είναι γεγονός: αποτελείται από την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Λιθουανία, ενώ η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις επόμενες οκτώ χώρες που ετοιμάζουν τις δικές τους συμμαχίες. 


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply