Εφαρμογές με malware εντοπίστηκαν στο Google Play

0

Η εταιρεία Lookout, η οποία παρέχει λογισμικό προστασίας από κακόβουλες εφαρμογές, ανακάλυψε ένα malware για Android το οποίο υπήρχε σε 32 εφαρμογές που διανέμονταν μέσω του Google Play Store.

Android-malware

Οι εφαρμογές είναι στην πλειοψηφία τους ρώσικες και έχουν δημιουργηθεί από τέσσερις διαφορετικούς προγραμματιστές. Το κακόβουλο αυτό λογισμικό ονομάζεται «BadNews» και η δραστηριότητά του είναι να εμφανίζει ψεύτικες ειδοποιήσεις που παροτρύνουν το χρήστη να εγκαταστήσει άλλες «μολυσμένες» εφαρμογές, ενώ παράλληλα στέλνει τον αριθμό τηλεφώνου και το IMEI των συσκευών στους διαχειριστές του σχετικού δικτύου.

Εικάζεται ότι οι μολυσμένες εφαρμογές έφτασαν σε έναν αριθμό μεταξύ 2.000.000 – 9.000.000 συσκευών μέσω του Play Store. Οι προγραμματιστές που το περιέλαβαν στις εφαρμογές τους ενδέχεται να μην είχαν δόλο, καθώς το BadNews παρουσιαζόταν ως μία βιβλιοθήκη δικτύου παροχής διαφημίσεων. Η Lookout ενημέρωσε την Google για τα ευρήματά της και η τελευταία προχώρησε στην άμεση απόσυρση τόσο των εφαρμογών όσο και των λογαριασμών των τεσσάρων προγραμματιστών, σημειώνοντας ότι θα διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει τις παρενέργειες που μπορούν να προκύψουν λόγω της ελευθερίας παροχής εφαρμογών που παρέχει το Play Store. Αν και η Google έχει κάνει αρκετές προσπάθειες στο να εντοπίζει κακόβουλο κώδικα σε εφαρμογές που βρίσκονται Play Store, είναι φανερό ότι όμως ο κίνδυνος για είσοδο malwares είναι πραγματικός. Η Lookout, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι χρήστες του λογισμικού της έμειναν ασφαλής από αυτού του είδους τη μόλυνση, ενώ παρέθεσε και σχετική λίστα με τις 32 εφαρμογές που περιείχαν το BadNews.

Πηγή: Lookout

Share.

Leave A Reply