Υποτίθεται ότι η πιο βασική παράμετρος για την ομαλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελληνική -αλλά και την οποιαδήποτε αγορά- είναι η σταθεροποίηση των συνθηκών, τόσο πολιτικών όσο και ρυθμιστικών. Αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συμβεί, μέχρι και τις αρχές του επόμενου έτους, διότι το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει θα έχει άλλες προτεραιότητες και κινδυνεύει να πνιγεί στα ταραγμένα νερά μίας διαρκούς προεκλογικής περιόδου. Τελικά, σε αυτή τη χώρα περισσεύουν η ανοησία και οι τακτικισμοί και απουσιάζουν η πολιτική βούληση και η λογική…

 Γάμος στον Παράδεισο (Αμαρουσίου)!

Για να γυρίσουμε στα δικά μας και στη πραγματικότητα. Τι καλύτερο από τη μικρογραφία της Ελλάδος που δεν είναι άλλη από τον ΟΤΕ, αφού και στις δύο περιπτώσεις το «αφεντικό» είναι οι Γερμανοί ;

Η πολύπαθη Επιχειρησιακή Σύμβαση λοιπόν υπογράφηκε, δεν χρειάστηκε δημοψήφισμα και τελικά με μια χαλαρή χειραψία, η συναίνεση ολοκληρώθηκε.

Οι συνδικαλιστές τρίβουν -διακριτικά- τα χέρια τους, αλλά βέβαια υπάρχουν και οι αμφισβητίες που επισημαίνουν ότι όποια στιγμή θέλει η άλλη πλευρά μπορεί να πάρει πίσω «τα κεκτημένα».

Βέβαια οι όροι επαναδιαπραγμάτευσης υπάρχουν σε κάθε σύμβαση και δεν είναι αβάσιμος ο φόβος, ότι κάποια στιγμή εντός της τριετίας, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επανέλθουν στο τραπέζι. Στο κάτω – κάτω, όσο και αν διατηρούν κάποιοι επιφυλάξεις, θυμίζουμε ότι πάντα σε όλες τις συμβάσεις ισχύει η «Ανωτέρα Βία» και δυστυχώς, έτσι όπως έχουμε γίνει, ούτε το «Ανωτέρα» ούτε η «Βία» λείπουν από τη ζωή μας…

Πάντως ο ίδιος ο CEO έδειχνε πολύ ικανοποιημένος από την υπογραφή της σύμβασης αφού θεωρεί ότι είναι το πρώτο «μεγάλο» πράγμα που έχει κάνει στον ΟΤΕ. Προφανώς θα ήθελε να πάρει τα credits για την ολοκλήρωση, και ίσως να δικαιούται κάποια, αλλά τι να τα κάνεις τα credits με τέτοια πιστωτική κρίση;

Η επιτυχία του συνίσταται στο γεγονός ότι κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις των Γερμανών, οι οποίοι ήθελαν ένα αυστηρότερο πλαίσιο. Για να γίνει βέβαια αυτό έβαλε, ως άλλος Δικαιόπολις, το κεφάλι τους στον πάγκο του χασάπη και εγγυήθηκε ότι τα νούμερα θα βγουν. Βέβαια μέχρι τις 31/12/2014 που λήγει η σύμβαση, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Εδώ, αλλάξαμε πρωθυπουργό μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, μόλις τόλμησε να κάνει κάτι μη αρεστό στους Γερμανούς… Πάντως η Νεμάτ σε ρόλο Ράιχενμπαχ, θα έρχεται πλέον σε κάθε συνεδρίαση, αφού αντικατέστησε τον Μάλερ και είναι πλέον μέλος του Δ.Σ.

Λάδι πολύ τηγανίτες τίποτα!

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πολύ traffic στα μαγαζιά και οι πελάτες ρωτάνε για τα πακέτα η ΟΤΕ TV, για την ώρα, έχει κάνει μόνο 2500 συνδέσεις. Θα πείτε βέβαια ότι 2500 χιλιάδες συνδέσεις σε 2-3 βδομάδες δεν είναι και άσχημο νούμερο, γιατί αναλογικά θα μπορούσε να φτάσει και πάνω από 50 χιλιάδες το χρόνο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ΟΤΕ δεν έχει τόσους εργαζόμενους …

Και επειδή τα τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ είναι ακριβό σπορ, οσονούπω θα κοπούν και το budget θα μετακυλήθει σε πιο στοχευμένες ενέργειες με πακέτα επιδοτήσεων κλπ. Καλού κακού -τώρα που είναι ακόμα νωρίς- ο αρχικός στόχος των 120.000 συνδρομητών για την 3ετία αναθεωρήθηκε ήδη προς τα κάτω. Κάτι μας λέει ότι θα δούμε και άλλες κυλιόμενες αναθεωρήσεις, όπως γίνεται και το με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Το τι έφταιξε είναι λίγο – πολύ γνωστό. Κάτι η απώλεια των δικαιωμάτων για το ποδόσφαιρο που σου επιτρέπει να πατήσεις το χορτάρι στο Μπερναμπέου, αλλά όχι στο Ολυμπιακό στάδιο ή στου Καραϊσκάκη, κάτι ο βαθύς ΟΤΕ που δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τον Γιώργο, δεν θέλει και πολύ… Μερικά στελέχη συμπεριφέρονται, ενίοτε, με ευθύνη ανάλογη των πολιτικών. Η υπόθεση πάντως δεν έχει χαθεί γιατί πρόκειται για project μακράς πνοής.

 Habemus αντιπρόεδρο στην ΕΕΤΤ

Στην ΕΕΤΤ σε λίγο καιρό θα βγει λευκός καπνός και θα ακουστεί το habemus αντιπρόεδρο. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στον αντιπροεδρικό θώκο, θα δούμε μέλος της επιτροπής με μεγάλη εμπειρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην προκειμένη περίπτωση τήρησαν την αρχή ότι «πρέπει να επανδρώνονται τα αξιώματα με άτομα και όχι τα άτομα με αξιώματα». Με αυτές τις προδιαγραφές, θα μιλάμε για άτομο που θα φροντίσει για την ικανοποίηση των τελεσιγράφων που δικαίως -αν και καθυστερημένα- ετέθησαν από την ΕΕ, σχετικά με τη διευκόλυνση δημιουργίας τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Προφανώς η αναβάθμιση συνεπάγεται ότι θα αδειάσει μία θέση στο ΔΣ της ΕΕΤΤ, για την οποία άρχισαν ήδη να συνωστίζονται οι υποψήφιοι.

 Σ’ ένα χρόνο, σ’ ένα μήνα, θα ρυθμίσουμε την ίνα

Κάτω το FTTH, ζήτω το VDSL! Αν περιμένετε να σας χτυπήσει την πόρτα καμιά οπτική ίνα, μάλλον θα περιμένετε πολύ. Δεν είναι όμως απίθανο να φτάσει μέχρι το κοντινότερο ΚΑΦΑΟ. Με απλά λόγια το FTTH αποτελεί παρελθόν αλλά το VDSL κερδίζει πόντους.

Από τι θα κριθεί; Μα από τα περιθώρια που θα αφήσει η ΕΕΤΤ.

Και για εξασφαλίσει συνέπεια και …συνέχεια όσον αφορά στη θέση του Οργανισμού, η Claudia με τον CEO του ΟΤΕ συναντήθηκαν με τον Σαμαρά, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Στη συνέχεια λέγεται ότι αμέσως μετά ο Ευριπίδης επικοινώνησε με τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Λεωνίδα. Προφανώς κάποιοι στον ΟΤΕ βλέποντας ότι αλλάζουν τα πράγματα, θέλησαν να πάρουν από νωρίς θέση αλλάζοντας την πράσινη γραβάτα με μπλε.

Όλα δείχνουν ότι το VDSL είναι στα πλάνα της DT, αλλά οι Γερμανοί δεν σκοπεύουν να διαθέσουν κεφάλαια χωρίς απόδοση. Πιέζουν, με το γνωστό «ήπιο» τρόπο των Γερμανών (schnell… schnell…) για άμεση και ικανοποιητική ρύθμιση / διευθέτηση.

Τώρα βέβαια θα πει κάποιος ότι το πρόβλημα του ΟΤΕ δεν είναι τα 100 μύρια της όποιας επένδυσης, αλλά το 1 δις που θα χρειαστεί για το 2013, για το οποίο αν δεν προκύψει αναχρηματοδότηση τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Μέχρι τότε πάντως λίγο VDSL δεν θα μας έβλαπτε, διότι διαφορετικά «ζήσε να φας ίνα, Μάη μήνα».

Την ίδια στιγμή ο Κανέλλος βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Οι εναλλακτικοί διαμαρτύρονται ότι έχει «χαλαρώσει» τη ρύθμιση και δεν έχει επέμβει ακόμα ούτε στο διόλου «mutual» πακέτο 9.90€, ούτε στα επαγγελματικά πακέτα με τις κουτσομούρες. Και επειδή πιέζουν υπέρμετρα, ενδέχεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει ο ΟΤΕ με τον Μιχάλη που σίγουρα αναμένεται ότι θα αντιδράσει σε Βουρλούμειο ύφος, ενώ οι «ικανοποιημένοι» συνδικαλιστές, δεν αποκλείεται να ρίξουν και μία κατάληψη που είναι και της μόδας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αυτή η έρμη η ρύθμιση αλήθεια που είναι; κραυγάζουν οι ενδιαφερόμενοι.

 Get it On!

Η On Telecoms έπιασε το πνεύμα των καιρών! Η προσφορά της εβδομάδας είναι far out το πρόγραμμα On Telephony Unlimited GR, αφού με 15,25 € το μήνα, όσα δηλαδή πληρώνει κανείς αλλού για πάγιο, προσφέρει απεριόριστες Αστικές και Υπεραστικές κλήσεις, καθώς και κλήσεις σε 43 διεθνείς προορισμούς με αστική χρέωση. Και αν είστε on line τύποι με 4,65 € επιπλέον, έχετε ΚΑΙ Απεριόριστο ADSL Internet. Αν κάνετε τη σούμα προκύπτει το πρώτο πρόγραμμα Double Play με Απεριόριστη Τηλεφωνία και Απεριόριστο Internet σε τιμή χαμηλότερη από 20 € δηλαδή 19,90 € το μήνα. Pas mal! Από την άλλη η Q με την «ποστιά» και την «μου μου μου» αγελάδα παίρνει το βραβείο οικονομίας στην κινητή αλλά και την καλύτερη low budget story διαφήμιση. Στα plus αξίζει να μπει και η Mobile Internet διαφήμιση της Cosmote που μετά από καιρό παρουσιάζει κάτι για Oscar, σε αντίθεση με την «κουζίνα της μαμάς» που παίρνει το χρυσό βατόμουρο της εβδομάδας.

 Γειτονία, κοινωνία ή συμφωνία;

Όσον αφορά τη συμφωνία Vodafone Wind ο καιρός γαρ εγγύς για αίτημα στην επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ. Δεν περιμένετε βέβαια να το καταθέσουν, πριν από το διαγωνισμό για το φάσμα.

Σε συζήτηση με παράγοντες της αγοράς, ελέχθη ότι η Cosmote μάλλον δεν θα προβάλλει αντιρρήσεις, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλοκές, αφού θα ήταν ευνοημένη σε βάθος χρόνου. Δύο κοιμούνται καλύτερα στο κρεβάτι της αγοράς. Μπορεί να μην είναι τόσο kinky και να μην κρύβει εκπλήξεις, αλλά τις ζήσαμε και αυτές τις εποχές και τώρα που πέρασαν είδαμε χαρά την τσέπη μας, ακόμα και με μικρότερο τζίρο.

Επιπλέον, όσο πιο λίγοι παίκτες είναι τόσο δεν κινδυνεύεις από μία π.χ. «ασύμμετρη» απειλή ενός πολέμου τιμών. Βλέπετε οι καταστροφικοί πόλεμοι, ξεκινούν από αυτούς που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση και ενίοτε χρησιμοποιούν μη συμβατικά όπλα. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως θέλουν η νύφη και ο γαμπρός, πιέζουν οι λοιποί Αγγλοαμερικανοί συγγενείς, δεν έχουν αντίρρηση οι Γερμανοί και ενδεχομένως να μην είχε αντίρρηση και η Ε.Ε. με τα χάλια που έχει η οικονομία μας.

 Φάσμα χωρίς πείσμα;

Τη Δευτέρα ξεκινάει η δημοπρασία για το φάσμα. Οι πληροφορίες μέσα από τα war rooms, λένε ότι δεν θα γίνουν μάχες, αλλά μία οργανωμένη αγοραπωλησία, χωρίς ξεσαλώματα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες. Βλέπετε εδώ το έργο της οικονομικής κρίσης το έχουμε ήδη δει. Αν π.χ. γινόταν σήμερα ο διαγωνισμός στην Ιταλία έχετε την εντύπωση ότι θα κρατούσε τόσες μέρες και θα ανέβαινε τόσο υψηλά το τίμημα;

Παράλληλα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου. Από την επόμενη μέρα ο καθένας θα πάρει τους μεγάκυκλούς του και θα ξεκινήσει τον ARPU αγώνα του με ή χωρίς συνοδοιπόρους.

Ο Κανέλλος που έχει στήσει το στρατηγείο του στο «Καψής», ξεκινάει 181,7 μύρια στο καλάθι και αισιοδοξεί ότι θα περάσει τα 300, ενώ αν ξεπουλήσει όλο το φάσμα θα φτάσει τα 380 μύρια. Τελικά η ΕΕΤΤ έχει αναδειχθεί, μαζί με τον ΟΠΑΠ σε έναν από τους βασικούς πυλώνες ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

 Τα κέρδη της ειρήνης (& της Vodafone)

Λίγες μέρες πριν τη δημοπρασία το κόκκινο μαγαζί ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα με μείωση εσόδων και αύξηση EBITDA γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά συνεχίζει να μειώνεται, αλλά τα κέρδη ανεβαίνουν λόγω της λήξης του πολέμου τιμών. Η εταιρεία πρόσθεσε 90.000 συνδρομητές το τελευταίο τρίμηνο, ενώ εκτιμάται ότι η απομείωση της αξίας της εταιρείας, λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος κατά 450.000.000 λίρες Αγγλίας, θα επηρεάσει σοβαρά τα κέρδη.

 ΣΑΠΕ εν όψει!

Ίσως να θυμάστε τη «χρυσή» εποχή της δραστηριοποίησης των δεκάδων εναλλακτικών παρόχων σταθερής. Ίσως επίσης να θυμάστε τον Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων Ελλάδος (ΣΑΤΠΕ). Ο σύνδεσμος τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει παραμείνει ανενεργός, λόγω… μαζικής απώλειας μελών. Όμως τώρα που είναι ζεστό το θέμα της δημιουργίας ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από τις τηλεπικοινωνίες, φαίνεται να υπάρχει κάποια κίνηση η οποία με νέο όνομα και χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, φιλοδοξεί να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους παρόχους σύμφωνα με τον Κώστα που πρωτοστατεί στην κίνηση. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκπροσωπηθεί ακόμα και ο ΟΤΕ, ο οποίος σε πολλά θέματα συμπλέει με τις απόψεις των εναλλακτικών παρόχων.

Βέβαια, μην φανταστείτε ότι υπάρχει και απόλυτη σύμπνοια. Οι εναλλακτικοί π.χ. παραπονιούνται ότι ο ΟΤΕ τους χρεώνει υπερβολικό αριθμό «άσκοπων μεταβάσεων». Πρόκειται για τις περιπτώσεις που οι εναλλακτικοί δηλώνουν βλάβη στο last mile ενός συνδρομητή τους και ο τεχνικός του ΟΤΕ που μεταβαίνει επί τόπου δεν εντοπίζει πρόβλημα. Επίσης θεωρούν ότι ο ΟΤΕ, βάζει σε χαμηλή προτεραιότητα τη σύνδεση εναλλακτικών στο last mile του, ενώ για κάθε 100 αιτήσεις σύνδεσης περίπου 15 …χάνονται

στο δρόμο!

 Ούτε κουβέντα. Το InfoCom είναι Ματζέντα!

Ρωτήσαμε φίλο που ασχολείται με τα νομικά, για τον γνωστό ματζεντοπόλεμο που έχει ξεσπάσει και χαμογελώντας μας είπε «μην αποκλείετε με την φόρα που έχει πάρει η DT να ζητάει τα ρέστα ακόμα και από το συνέδριο InfoCom».

Και αφού μου εξήγησε ότι σήμα είναι το χρώμα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραμέτρους (γραμματοσειρά, απεικόνιση κλπ), τον ρωτήσαμε για το συγκεκριμένο case και μας είπε: Κοίτα, οι Γερμανοί προσπαθούν να σαρώσουν ότι είναι «ματζέντα» σε όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι ότι η hol έχει κατοχυρώσει το σήμα το 2007 όταν η DT δεν συμμετείχε στον ΟΤΕ. Στην συνέχεια την επόμενη χρονιά τον Ιούνιο οι Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα ως μέτοχοι μειοψηφίας. Την μεθεπόμενη χρονιά (2009) σκέφτηκαν ότι τους ενοχλεί η χρωματική «συνάφεια» με την hol και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγωγή επικαλούμενοι το κοινοτικό σήμα. Εκτός από το γεγονός του «ποιος το είδε πρώτος» -που για την Ελλάδα είναι σαφές ότι «προηγείται» η hol, το θέμα είναι ότι αν υπήρχε καλή διάθεση θα μπορούσαν να βρουν μία μέση λύση, επιλέγοντας μία «απόχρωση» η οποία, σε συνδυασμό με την διαφορετική απεικόνιση, θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Κάτι τέτοιο έγινε στην Ρουμανία με την Vodafone η οποία συνεννοήθηκε με την Zapp, που είχε το κόκκινο, και έκτοτε χρησιμοποίησαν και οι δύο το κόκκινο χωρίς πρόβλημα. Το ρεζουμέ είναι ότι η υπόθεση εκδικάστηκε και θα πάρει κανένα εξάμηνο για να βγει απόφαση. Είναι δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές θα εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, οπότε μην θεωρήσετε τίποτα δεδομένο. Πολλές φορές πάει η στάμνα στο …δικαστήριο, αλλά ενίοτε σπάει μου είπε με νόημα παροικών εν τη Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας πως κάπως έτσι την πάτησε η Apple στην Ισπανία.

Και για να κλείσουμε το θέμα, όπως ακριβώς το ανοίξαμε, με το InfoCom σημειώστε ότι στις 6 Δεκεμβρίου γίνεται στα Τίρανα, στο ξενοδοχείο Sheraton, το 3ο InfoCom Albania Telecom Forum. Περισσότερες πληροφορίες, βασικές ενότητες και πολλά και ενδιαφέροντα για την Αλβανική αγορά Τηλεπικοινωνιών, την επόμενη Τρίτη μαζί με το link για το site.

 Mobilus in Mobilis

Ήταν να μην πάρει φόρα η Amazon… Μετά το Fire, ήρθε η σειρά του Nook Tablet να ανάψει «φωτιές» στους απανταχού gadgetάκηδες. Μόνο που η πρόταση της Barnes & Noble είναι ακόμη πιο δελεαστική. Μπορεί να μην έχει τη δυναμική του βιβλιοπωλείου της Amazon, αλλά το συγκεκριμένο tablet αποτελεί από μόνο του έναν καλό λόγο για για να γίνεται φανατικός της εταιρίας. Κοστίζει μόλις 249 δολλάρια (49 περισσότερα από το Kinlde Fire) και έχει απείρως καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Να μια φορά που έχει λόγο –επιτέλους– να φοβάται η Apple…

Ξεχάστε τα μνημόνια, τα χρέη και τα άλλα άβολα. Ήρθε η ώρα του iPhone 4S για την Ελλάδα. Την Παρασκευή οι Vodafone, Cosmote τα Apple stores αλλά και η Wind, μπαίνουν στον χορό. Οι τιμές είναι αυτές που είχαμε γράψει στο digitallife.gr από την προηγούμενη εβδομάδα και παρ’ όλη την κρίση περιμένουμε να δούμε ουρές. Το (δαγκωμένο) μήλο έχει πιστούς φίλους.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply