Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 2 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Κακόβουλο λογισμικό στην εφαρμογή 4shared για Android αποκάλυψε η Upstream

04/07/2019Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Security

Ακόμη μια περίπτωση κακόβουλου λογισμικού που κρύβεται πίσω από μια δημοφιλή εφαρμογή αποκάλυψε το Secure-D, η πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream, της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας.

Τα εργαστήρια της πλατφόρμας Secure-D αποκάλυψαν αυτή τη φορά ότι η δημοφιλής εφαρμογή Android, 4shared, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, κρύβει κακόβουλο λογισμικό που προβάλει κρυφά online διαφημίσεις, κάνει ψεύτικα κλικ και εγγράφει τους χρήστες σε υπηρεσίες με υψηλές χρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει «πραγματικές» προβολές, κλικ και αγορές στις διαφημιστικές εταιρείες.

Πρόσφατα και σε διάστημα λίγων μηνών, το Secure-D εντόπισε και απέτρεψε σχεδόν 114 εκατομμύρια ύποπτες mobile συναλλαγές οι οποίες προέρχονταν από την εφαρμογή 4shared. Οι συναλλαγές αυτές εντοπίστηκαν σε 17 χώρες και αφορούσαν περίπου 2 εκατομμύρια κινητές συσκευές. Ανεμπόδιστες, θα είχαν εγγράψει τους χρήστες σε ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους έως και 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Guy Krief, CEO της Upstream, σχολίασε: «Η πολυπλοκότητα των κακόβουλων λογισμικών, που «κρύβονται» πίσω από αθώες και πολύ συχνά δημοφιλείς εφαρμογές όπως το 4shared ολοένα και αυξάνεται, επηρεάζοντας σε μεγάλη πλέον κλίμακα κάθε κομμάτι της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Η online διαφημιστική απάτη έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αξιοπιστία, αλλά και τα έσοδα των δημιουργών εφαρμογών, των διαφημιστικών εταιρειών, των media, αλλά και των διαφημιζόμενων. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συχνά θεωρούνται οι κυρίως υπεύθυνες ενώ οι καταναλωτές, χωρίς ενημέρωση και ουσιαστική προστασία, καλούνται στο τέλος να πληρώσουν το λογαριασμό.»

Υπολογίζεται ότι η online διαφημιστική απάτη αποτελεί μια αγορά ύψους 40 δισ. δολλαρίων με την αξία της να αυξάνεται όσο αναπτύσσεται και το mobile advertising, καθώς οι κινητές συσκευές γίνονται και ο κύριος τρόπος πρόσβασής μας στο Internet. Το παράδειγμα των ανεπιθύμητων χρεώσεων που θα προέκυπταν εαν το Secure-D δεν είχε μπλοκάρει την ύποπτη δραστηριότητα του 4shared, αν και καθόλου αμελητέο -150 εκατ. δολ. – είναι το κόστος από μια και μόνο περίπτωση κακόβουλου λογισμικού. Τον περασμένο μήνα το Secure-D δημοσιοποίησε την περίπτωση της εφαρμογής Vidmate που επίσης έκρυβε κακόβουλο λογισμικό που θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους 170 εκατ. δολ.

Η πλατφόρμα ασφάλειας της Upstream εντοπίζει περίπου 170 νέες κακόβουλες εφαρμογές κάθε μέρα, αριθμός που καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος της online διαφημιστικής απάτης που λαμβάνει, όπως εξηγεί ο Guy Krief, «διαστάσεις επιδημίας».

«Η απάντησή μας στο πρόβλημα είναι η συνεχής καινοτομία», αναφέρει ο CEO της Upstream, συνεχίζοντας: «Η πλατφόρμα Secure-D συνδυάζει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (AI) με ροές εργασιών (workflows) εκκαθάρισης πληρωμών, προκειμένου να εντοπίσει με επιτυχία περιπτώσεις απάτης, ακόμη και τις πλέον περίπλοκες, σε ποσοστό 99,9%.»

Σημειώνεται ότι μόνο το 2018, το Secure-D της Upstream επεξεργάστηκε πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια συναλλαγές και κατάφερε να εντοπίσει και να αποτρέψει πάνω από 63.000 κακόβουλες εφαρμογές σε 16 χώρες.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

4shared Android secure-d Upstream
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πλατφόρμα Samsung Knox προστατεύει και τα monitors με πιστοποίηση CC

SMS blaster και smishing: πώς να προστατευτείτε

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα για εκστρατείες κλοπής τεχνολογίας

ESET: νέα παραλλαγή του κακόβουλου λογισμικού NGate

Μουντιάλ 2026: αύξηση διαδικτυακών απατών με πλαστά εισιτήρια και email παγίδες

Ελληνική ομάδα αποκαλύπτει κρίσιμη ευπάθεια σε παγκόσμιο εργαλείο κυβερνοασφάλειας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 7,2% ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Φεβρουάριο 2026
  • ΕΑΤ: Ενισχύει την καινοτομία με το πρόγραμμα Proof-of-Concept για Αναδυόμενες Τεχνολογίες
  • Η πλατφόρμα Samsung Knox προστατεύει πλέον και τα monitors, με πιστοποίηση CC
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Πειραιώς: Ισχυρή λειτουργική επίδοση το 1ο τρίμηνο, σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2026
  • Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Αθήνα
  • THETI Club: Ο Dr. Oliver Zolman στο Mastery Forum
RSS itsecuritypro.gr
  • Ελληνική ομάδα αποκαλύπτει κρίσιμη ευπάθεια σε παγκόσμιο εργαλείο κυβερνοασφάλειας
  • Uni Systems: Στρατηγική με προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ανάπτυξης
  • AI Agents: Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η Orthology ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Nagomi Security
  • Rittal Greece & Eplan Hellas παρουσιάζουν τα μηνιαία Open Tech Day
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.