Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 16 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»News

M.Τσαμάζ: “Ο Ρυθμιστής παραμένει εχθρικός απέναντι στον ΟΤΕ”

28/02/2016Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη5 Mins Read News Ελλάδα

Περαιτέρω βελτίωση στα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας κατέγραψε ο ΟΤΕ το 2015 και ειδικά το 4ο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης η αύξηση στα έσοδα ήταν 5,1%. Ο Οργανισμός θα διανέμει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 20% σε σχέση με αυτό που έδωσε το 2014.

Michael Tsamaz (2)appr

Το 2016, ο ΟΤΕ αναμένει να συνεχιστούν ότι οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του 2015. Στην Ελλάδα, σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τους πόρους του για να περιορίσει την επίδραση από τις συνεχιζόμενες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την πίεση που υφίσταται η αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων. Στις διεθνείς δραστηριότητές του, αναμένει ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία θα παραμείνει έντονος, αλλά ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την απώλεια εσόδων, μέσω των δράσεων που υλοποιούνται σε επίπεδο τεχνολογίας, εμπορικών προτάσεων και περιορισμού του κόστους.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την οικονομική – πολιτική κατάσταση στη χώρα, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, μεταξύ άλλων είπε πως ο ΟΤΕ επικεντρώθηκε στις εσωτερικές του προκλήσεις και κατάφερε να μετασχηματιστεί ενώ πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, αλλά ότι σταδιακά θα βελτιωθούν».

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που εδόθησαν στους αναλυτές το 4ο τρίμηνο πέρσι τα έσοδα από τον OTE TV αυξήθηκαν κατά 61%, ενώ οι συνδέσεις VDSL στο τέλος του 2015 ήταν 150.000 ή το 10% της συνολικής συνδρομητικής βάσης των ευρυζωνικών πελατών.

Οι αναλυτές ρώτησαν και για τον Ρυθμιστή. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Ο Ρυθμιστής παραμένει εχθρικός απέναντι στον ΟΤΕ. Προσπαθούμε κοιτάμε τι μπορούμε να αλλάξουμε εσωτερικά ώστε να δικαιολογήσουμε τις αυξημένες τιμές που επιβάλλονται από τον ρυθμιστή».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2015 σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ σημείωσε οριακή μείωση (0,4%) στα 3.902,9 εκατ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκε σε 1.343 εκατ. ευρώ (μείωση 5,5%) και τα καθαρά κέρδη σε 151,9 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 43,2% σε σχέση με το 2014). Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 507,2 εκατ. ευρώ (μειωμένες κατά 13%), ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία σε 569,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,3%. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ΟΤΕ στο τέλος της προηγούμενης χρήσης ήταν 1.329,3 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 12,2%) και ο καθαρός προσαρμοσμένος δανεισμός του σε 859,8 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται και το 2016 να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 0,55 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για την απόκτηση φάσματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. ευρώ περίπου.

Σχολιάζοντας επίσης τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου 2015, ο κ. Τσαμάζ, ανέφερε: «Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι επιδόσεις μας στο κλείσιμο της χρονιάς, ειδικά στην Ελλάδα, ήταν ισχυρές. Τα έσοδα της σταθερής Ελλάδας ενισχύθηκαν σημαντικά χάρη στην ανταπόκριση που γνωρίζουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες, την τεχνογνωσία μας στο ICT και την επιτυχία του OTE TV, που αναπτύχθηκε εντυπωσιακά έχοντας ήδη κάνει breakeven. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα από υπηρεσίες βελτιώθηκαν περαιτέρω. Η Ρουμανία παραμένει μια δύσκολη αγορά, αλλά εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις μας σε συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής, σε τηλεοπτικό περιεχόμενο, στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και στη βελτιωμένη κάλυψη 4G, θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Όπως αναμέναμε, οι ταμειακές μας ροές βελτιώθηκαν σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο και πετύχαμε το στόχο μας για το τέλος του 2015. Συνολικά είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. Το 2016, αναμένουμε οι συνθήκες να παραμείνουν δύσκολες, αλλά οι συνεχείς επενδύσεις και οι προηγμένες τεχνολογίες μας, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση όλων των ομάδων μας, θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τη θέση μας σε κάθε αγορά που έχουμε παρουσία.»

Αναλυτικότερα, στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, το Δ’ τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση σε τριμηνιαία βάση, με τη μείωση εσόδων να διαμορφώνεται συνολικά σε 0,6% το Δ’ τρίμηνο του 2015, από μείωση 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο έτος τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 3,7% και τα EBITDA κατά 4,6%.

Στη Ρουμανία, οι δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας σημείωσαν ισχυρή αύξηση, με τα συνολικά έσοδα να ενισχύονται κατά 7,5% το Δ’ τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης μετά τη μείωση στα τέλη τερματισμού που επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2014. Τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία αυξήθηκαν 5% το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων από συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής, καθώς και των καλών επιδόσεων στις υπηρεσίες χονδρικής και ICT.

Στην Αλβανία, τα έσοδα σημείωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση (+33%) το τρίμηνο, καθώς η ρύθμιση στην αγορά λιανικής, που απαγορεύει τη διαφοροποίηση των εντός και εκτός δικτύου χρεώσεων, και τα νέα προγράμματα συμβολαίου και καρτοκινητής που ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιούλιο, οδήγησαν σε υψηλότερα έσοδα από εθνικές και διεθνείς εισερχόμενες κλήσεις και μια συνολική αύξηση του δείκτη ARPU.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και κόστη αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε 712,8 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2015, αυξημένα κατά 6,5% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2014. Η αύξηση οφείλεται σε έκτακτες χρεώσεις που καταγράφηκαν το τρίμηνο, καθώς και στα κόστη των πωληθέντων έργων ICT. Τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν κατά 10%, ωφελημένα από το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, που υλοποιήθηκε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, και αναμένεται να έχει ετήσια εξοικονόμηση πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

OTE αποτελέσματα οικονομικά ΟΤΕ Τσαμάζ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσίαση του HP TPM Guard στο HP Imagine 2026

Data Center για τις ΑΙ ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM

Ο ΟΤΕ ξεκινά την εμπορική διάθεση υπηρεσιών οπτικής ίνας στο πλαίσιο του έργου UFBB

Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει τις υποδομές συνδεσιμότητας που χρειάζονται για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο

ΟΤΕ: FTTH, κινητή και έλεγχος κόστους στηρίζουν την ανάπτυξη

Την ανώτατη διάκριση LEED Platinum έλαβε το ανακαινισμένο διοικητικό μέγαρο ΟΤΕ

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα με περισσότερες από 200 συζητήσεις και 1.200 ομιλητές
  • Alpha Bank Campus: Δύο ιστορικά κτήρια της τράπεζας υποδέχθηκαν πάνω από 500 επισκέπτες
  • Πειραιώς: Έναρξη αιτήσεων για τον 2ο κύκλο του Piraeus Startup Accelerator
  • GRID TELECOM: Εντάσσεται στη Διεθνή Ένωση SubOptic και στη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας Υποθαλάσσιων Καλωδίων
  • Η Ελλάδα εκσυγχρονίζει την Πολεμική Αεροπορία με την παράδοση του 50ού F-16V
  • ElvalHalcor: Στο πλευρό της «Κύδων Special Team» για παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού
  • ΕΛΤΑ: Ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
RSS itsecuritypro.gr
  • Οδηγός νόμιμης μεταπώλησης software: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
  • Το breach της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το νέο πρόσωπο των supply chain attacks
  • Διπλή διάκριση για τα SmartTalks της Smart Press στα Greek Podcast Awards 2025!
  • Η IDEAL Technology αναγνωρίζεται ως SASE Specialized Distributor της Fortinet σε Ελλάδα & Κύπρο
  • Η Μαρία Περιμένη αναλαμβάνει τη θέση της Training Business Development Manager στην ALEF Distribution GR
  • PeS Cybersecurity & CrowdStrike φέρνουν το AI στην πρώτη γραμμή σε ένα υψηλού επιπέδου cybersecurity event
  • Synthesis.ai: Το νέο Κέντρο Αριστείας της Uni Systems που μετατρέπει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μετρήσιμη επιχειρησιακή αξία
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.