weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent

Πράσινα αποτελέσματα για τους κόκκινους

Εν μέσω των οικονομικών αναταράξεων του τελευταίου 8μήνου, η Vodafone επέδειξε εξαιρετικές αντοχές, καταφέρνοντας να καταγράψει αύξηση κατά 4% στον κύκλο εργασιών της.
Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο οι «κόκκινοι» κατέγραψαν έσοδο 487 εκατομμύρια ευρώ.
Η μερίδα του λέοντος των εσόδων ήρθε από τις υπηρεσίες, που έφεραν στο ταμείο 444 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά πάνω του χτίστηκε η κερδοφορία και οι αντοχές της εταιρείας. Τα προσαρμοσμένα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDAaL) διαμορφώθηκαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. ευρώ πέρσι το ίδιο διάστημα.
Το επενδυτικό πλάνο του ελληνικού κλάδου του βρετανικού ομίλου συνεχίζεται κανονικά, κάτι που καταγράφεται και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες του πρώτου εξαμήνου της οικονομικής χρήσης, οι οποίες έφτασαν στα 71 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 59 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Η κατανάλωση δεδομένων συνεχώς αυξάνεται και μάλιστα με δυσθεώρητους ρυθμούς. Στο εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου η χρήση data μέσω της κινητής της Vodafone, έφτασε τα 142.139 ΤeraΒytes, αύξηση 46,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος που ήταν 96.785 ΤΒ.
Φυσικά όλα βασίζονται πάνω στην πελατειακή βάση, η οποία έφτασε στα 4,186 εκατ. χρήστες με το 41% αυτών να είναι συνδρομητές συμβολαίων. Στη σταθερή η πελατειακή βάση σημείωσε μικρή μείωση και βρίσκεται πλέον στους 952 χιλιάδες συνδρομητές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η πελατειακή βάση της Vodafone στο IoT παρουσιάζει ισχυρή δυναμική, καταγράφοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση.
Τα σχετικά έσοδα κινούνται σχεδόν παράλληλα με αύξηση 30%. Επίσης, τα έσοδα από τα έργα ΤΠΕ στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται και αυτά κατά 20% ετησίως, ενώ η ισχυρή εμπλοκή της εταιρείας στα έργα ΤΠΕ του Δημοσίου, αναμένεται να αποδώσει σύντομα καρπούς.
Ο δείκτης που αναμενόμενα μειώνεται συνεχώς, είναι το Μέσο Έσοδο ανά Συνδρομητή (ARPU) που διαμορφώθηκε σε 10,3 ευρώ έναντι 10,7 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές, και ήδη στο βρετανικό Group, αναθεωρούν ελαφρά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου, καθώς η άνοδος των τιμών καταναλωτή και το αυξημένο κόστος ενέργειας, επηρέασαν ήδη τα αποτελέσματα του προηγούμενου εξαμήνου.
microsoft-data-center

Attica Data Center

Προχωράει η εγκατάσταση του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα, καθώς η διαδικασία της αδειοδότησης συνεχίζεται με τη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η υποδομή θα έχει ενεργειακές απαιτήσεις της τάξης των 19 MW, ένα νούμερο που το ανεβάζει στην πρώτη θέση της λίστας των data centers που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.
Αντίστοιχα, τα δύο επόμενα κέντρα δεδομένων της εταιρείας που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί, θα έχουν δυναμικότητα 9,6 MW το καθένα, ενώ όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.
Φορέας των τριών κέντρων δεδομένων είναι η Microsoft Operations, και το συνολικό της επενδυτικό σχέδιο υπό την ονομασία «Investment in Data Centers in Greece» με προϋπολογισμό που εκτιμάται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις του νόμου 4864/2021.
Η κατασκευή των Σπάτων, θα γίνει σε δύο οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 84.538 τ.μ. ενώ βρίσκονται 33 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας και 5 χιλ. βόρεια του Αεροδρομίου των Αθηνών.
Τα τρία κέντρα δεδομένων της Αττικής θα είναι τμήματα του δικτύου των 200 κέντρων δεδομένων που βρίσκονται σε 34 χώρες, συνδεδεμένα με περισσότερα από 265.000 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων και επίγειων οπτικών ινών, δημιουργώντας το Microsoft Cloud με περίπου 1 δισεκατομμύριο πελάτες και περίπου 20 εκατομμύρια εταιρείες παγκοσμίως.
Το όφελος από την επένδυση στην Ελλάδα, θα είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού πολλών επιχειρήσεων, με συνέπεια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.
Το βέβαιο πάντως είναι η τάση μετάβασης των δεδομένων στο cloud, καθώς και η επιλογή των εταιρειών να εγκαταστήσουν εξ αρχής τα δεδομένα τους στο υπολογιστικό νέφος.
Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία.
Πλέον θα αποθηκεύονται στα data centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα υψηλότερες ταχύτητες, αφού το latency, είναι αντιστρόφως ανάλογο της απόστασης.
Από πλευράς απασχόλησης, στην εγκατάσταση του κέντρου δεδομένων στα Σπάτα θα απασχολούνται περί τα 100 άτομα, με κύριες ειδικότητες στους τομείς της Ασφάλειας, της Λειτουργίας Εγκαταστάσεων και της Πληροφορικής.
smart-building

Readiness Voucher - πότε και πώς

Τα κίνητρα για την ένταξη στη δράση Smart Readiness Voucher, ετοίμασε και κατέθεσε με τροπολογία στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση αφορά στην αναβάθμιση ή και την εγκατάσταση υποδομών δικτύων οπτικών ινών στα κτίρια, την αναβάθμιση κοινών συστημάτων συλλογικής λήψης σήματος ευρυεκπομπής, και την εγκατάσταση καλωδιακών υποδομών σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης).
Το ταμείο που θα διαχειριστεί τις επιδοτήσεις μέσω vouchers θα έχει προϋπολογισμό 148,4 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να ξεκινήσει την εξέταση των σχεδίων που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Πριν από αυτό, θα πρέπει να συνταχθεί μέχρι το τέλος του έτους, το Μητρώο Εγκαταστατών, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που θα γίνουν στο εκάστοτε κτίριο.
Από το Μητρώο Εγκαταστατών, οι διαχειριστές και ιδιοκτήτες των κτηρίων θα επιλέξουν το συνεργείο που θα κάνει τις εργασίες.
Οι εγκαταστάτες που θα επιλεγούν, θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν τις αιτήσεις επιδότησης για λογαριασμό των κατόχων των κτιρίων ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, την οποία θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Ο πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί εντός των κτιρίων η κάθετη καλωδίωση για την υποδοχή οπτικών ινών εντός.
Η δράση αυτή θα συμπληρωθεί από μια δεύτερη ενέργεια, με την ονομασία Gigabit Voucher, που θα είναι η επιδότηση νοικοκυριών για σύνδεση στο internet με ταχύτητα download τουλάχιστον 250 Mbps και άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps.
Τα κτίρια που μπορούν να ενταχθούν στη δράση είναι αυτά που βρίσκονται σε περιοχές μέσα από τις οποίες διέρχεται ή θα διέλθει μέχρι το 2026 δίκτυο οπτικών ινών.
Digital-600x80-d
icw-2022-poster
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Black Friday αλά ελληνικά!

Η Black Friday συνεχίζεται και κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη Δευτέρα 28/11, θα έχουμε και τη Cyber Monday. Σύμφωνα με έρευνα της NielsenIQ, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θέλουν να αγοράσουν και αναζητούν τις ανάλογες ευκαιρίες.
Στην αγορά υπάρχουν δύο τάσεις. Εκείνοι που διαμαρτύρονται γιατί η Black Friday κρατάει ένα μήνα και κανιβαλίζεται και εκείνοι που θεωρούν ότι η μεγάλη διάρκεια διευκολύνει και τους καταναλωτές, αλλά και τα καταστήματα που έχουν μία πιο κατανεμημένη ζήτηση.
Θα συμφωνούσαμε με τους πρώτους αν υπήρχε το έθιμο της μίας ημέρας και βλέπαμε πραγματικές εκπτώσεις 80 και 90%. Τότε, στα καταστήματα θα έμεναν μόνο άδεια ράφια.
Ωστόσο, αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αμερική, που είναι και η πατρίδα της Black Friday. Στην Ελλάδα το φαινόμενο «εξελληνίστηκε» αλλά δεν ευτελίστηκε. Έχουμε ίσως μικρότερες αλλά σημαντικές εκπτώσεις. Δεν θα βρει κανείς συσκευή των 1000 ευρώ με 150, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια και ευχέρεια επιλογής.
Ο καταναλωτής που ψάχνει, θα βρει ευκαιρίες, γιατί τόσο οι αλυσίδες όσο και οι προμηθευτές κάνουν τα πάντα για να διεκδικήσουν το ευρώ του! Ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
Όπως είχαμε προβλέψει, η Κωτσόβολος, με τις «μαγκιές» της, κερδίζει τις εντυπώσεις της πρώτης εβδομάδας στα σημεία και σέρνει το χορό… Από κοντά βεβαίως Public, Πλαίσιο, Γερμανός αλλά και τα marketplaces.
Και με το βλέμμα στο ΠΣΚ της Black Friday ας κάνουμε μία γρήγορη ανασκόπηση των ειδήσεων της εβδομάδας που πέρασε:
Καυ’ αρχάς είχαμε την είσοδο της Εθνικής στην Epsilon Net και όσα αυτό συνεπάγεται. Επίσης, εντύπωση έκανε και η αποτίμηση (25% πάνω από το ταμπλό).
Το θέμα της Viva με τη JP Morgan δεν ξεκαθάρισε και εδώ λέγεται ότι το θέμα είναι η αποτίμηση. Σκληρό πόκερ και από τις δύο μεριές αλλά θέλει κότσια για να παίζεις στα ίσια έναν κολοσσό και παράλληλα να αναπτύσσεις τη δουλειά με μία συμφωνία που προέκυψε Viva - Klarna για όλη την Ευρώπη!
Η Vodafone ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα, η Nova ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, η Wind ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά για την καθολική υπηρεσία και η Cosmote προσφέρει δωρεάν data στους φοιτητές στους πανεπιστημιακούς χώρους. Τέλος, ο ΟΤΕ απορροφά την ΟΤΕ Globe.
Αυτά γι’ αυτή την εβδομάδα. Stay tuned, γιατί τα καλύτερα και η Black Friday… έρχονται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει!
600x80-split it

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Ξεκίνησε η “αντεπίθεση” της Nova. Χαλαρά μεν αλλά προσφέρει “τα πάντα όλα”, από 31 ευρώ το μήνα και 3 μήνες δωρεάν. Not bad at all! Να δείτε που -στις οικονομικά δύσκολες εποχές που ζούμε- θα βρει ανταπόκριση…
 • Πράσινα αποτελέσματα από τους “κόκκινους”! Εν μέσω των οικονομικών αναταράξεων του τελευταίου 8μήνου, οι κόκκινοι από το Χαλάνδρι επέδειξαν αντοχές, καταφέρνοντας να καταγράψουν αύξηση κατά 4% στον κύκλο εργασιών τους. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο η Vodafone κατέγραψε έσοδο 487 εκατομμύρια ευρώ. Η μερίδα του λέοντος των εσόδων ήρθε από τις υπηρεσίες, που έφεραν στο ταμείο 444 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά πάνω σε αυτό βασίστηκαν η κερδοφορία και οι αντοχές της εταιρείας. Τα προσαρμοσμένα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDAaL) διαμορφώθηκαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. ευρώ πέρσι το ίδιο διάστημα.
 • Το επενδυτικό πλάνο της Vodafone συνεχίζεται κανονικά, κάτι που καταγράφεται και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες του πρώτου εξαμήνου της οικονομικής χρήσης, οι οποίες έφτασαν στα 71 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 59 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η κατανάλωση δεδομένων συνεχώς αυξάνεται και μάλιστα με δυσθεώρητους ρυθμούς. Στο εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου η χρήση data μέσω της κινητής της Vodafone, έφτασε τα 142.139 ΤeraΒytes, αύξηση 46,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος που ήταν 96.785 ΤΒ.
 • Ο δείκτης που αναμενόμενα μειώνεται συνεχώς, είναι το Μέσο Έσοδο ανά Συνδρομητή (ARPU) που διαμορφώθηκε σε 10,3 ευρώ έναντι 10,7 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από την άλλη αυξήθηκαν οι επαγγελματικές συνδέσεις που φέρνουν τα καλύτερα και σταθερότερα έσοδα!
 • Στην απορρόφηση της 100% θυγατρικής του ΟΤΕ Διεθνείς Λύσεις (OTE Globe) προχωρά ο ΟΤΕ, γεγονός που δημιουργεί αρκετές απορίες σε σχέση με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία το 2021 (αύξηση EBITDA 16%) στα 26,6 εκατ. ευρώ, κυρίως όμως για το timing που ευνοεί εταιρείες όπως η OTE Globe, από την οποία άλλωστε ξεκίνησε ο Μιχάλης Τσαμάζ την καριέρα του στον ΟΤΕ.
 • Τροπολογία που κατατέθηκε, στη Βουλή αφορά το πρόγραμμα που εξασφαλίζει «Ετοιμότητα για Έξυπνα Κτίρια» το οποίο θα αναλάβει η ΚτΠ. Τι περιλαμβάνεται; Η εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών και η τοποθέτηση μιας κεντρικής κεραίας που θα αντικαταστήσει τις υπόλοιπες κεραίες λήψης τηλεοπτικού συστήματος. Όπως και η εγκατάσταση καλωδιακών υποδομών σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών του κτιρίου. Ευρώπη γίναμε!
 • Η Adtran ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ αξιοποιεί λύση της για την πιλοτική λειτουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στον δήμο Περιστερίου. Μετά την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ αρχικά σε 16 δήμους και στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο, σχεδιάζεται η υποστήριξη όλων των τοπικών παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών και η σύνδεση άνω των τριών εκατομμυρίων σπιτιών και επιχειρήσεων στο δίκτυο οπτικής ίνας, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 • Η έκπληξη είναι αλλού: ενώ περιμέναμε τους δύο από τους τρεις μεγάλους παίκτες να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ, προέκυψε κύμα από μικρότερους παίκτες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Λέτε να επαναληφθεί -σε κάποιο βαθμό- το φαινόμενο των “εναλλακτικών παρόχων” του παρελθόντος; Στην Αγγλία τουλάχιστον, είδαμε αυτό το φαινόμενο. Βέβαια, από αυτούς που ξεκίνησαν κάποιοι “έμειναν” στο δρόμο, αλλά παράλληλα δημιουργήθηκαν και κάποια πολύ ενδιαφέροντα σχήματα…
 • Η ισπανική αστυνομία εξάρθρωσε ένα δίκτυο πειρατικών ιστοτόπων streaming περιεχομένου, που διένειμαν παράνομα περιεχόμενο από 2.600 τηλεοπτικά κανάλια και 23.000 ταινίες και σειρές σε περίπου 500.000 χρήστες. Κανονικός πάροχος δηλαδή! Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε ως κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν η ισπανική αστυνομία και η EUROPOL. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί 95 «μεταπωλητές» στην Ισπανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Στις 24/11 λήγει η 6ετής θητεία των 7 από τα 9 μέλη του ΕΣΡ, αλλά μάλλον κανείς δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί. Άρα πάμε σε σιωπηρή παράταση. Όσο ο μισθός θα τρέχει, και εννιά ο μήνας θα έχει, ποιος μιλάει για παραιτήσεις και τη θέση σου να αφήσεις;
 • Προχωράει η εγκατάσταση του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα, καθώς η διαδικασία της αδειοδότησης συνεχίζεται με τη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η υποδομή θα έχει ενεργειακές απαιτήσεις της τάξης των 19 MW, ένα νούμερο που το ανεβάζει στην πρώτη θέση της λίστας των data centers που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα. Αντίστοιχα, τα δύο επόμενα κέντρα δεδομένων της εταιρείας που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί, θα έχουν δυναμικότητα 9,6 MW το καθένα, ενώ όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.
 • Φορέας των τριών κέντρων δεδομένων είναι η Microsoft Operations, και το συνολικό της επενδυτικό σχέδιο υπό την ονομασία «Investment in Data Centers in Greece» με προϋπολογισμό που εκτιμάται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις του νόμου 4864/2021. Η κατασκευή των Σπάτων, θα γίνει σε δύο οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 84.538 τ.μ. ενώ βρίσκονται 33 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας και 5 χιλ. βόρεια του Αεροδρομίου των Αθηνών. Το όφελος από την επένδυση στην Ελλάδα, θα είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού πολλών επιχειρήσεων, με συνέπεια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους. Το βέβαιο πάντως είναι η τάση μετάβασης των δεδομένων στο cloud, καθώς και η επιλογή των εταιρειών να εγκαταστήσουν εξ αρχής τα δεδομένα τους στο υπολογιστικό νέφος. Ποιος είπε ότι τα data centers είναι τα “φουγάρα” της 4ης βιομηχανικής επανάστασης; Ε, δίκιο είχε!
 • Στο μέτωπο της λιανικής όλοι ζουν με ρυθμούς Black Friday. H Κωτσόβολος έκανε τα μα(γ)κικά της και υπόσχεται να σας κάνει μάγκες τόσο στις τιμές όσο και στις παραδόσεις (παράδοση την ίδια ημέρα αν λάβουν την παραγγελία μέχρι τις 15:00). Ποιος μίλησε για last mile;
 • Ο Black Frider του Πλαισίου δίνει δωροεπιταγές για τα Χριστούγεννα και ειδικές τιμές 9-12 το βράδυ. Τα Pubic έχουν 1.000.000 προσφορές μέχρι και 60%. Η Γερμανός όλοι γνωρίζουμε ότι δίνει τον καλύτερο εαυτό της, ιδιαίτερα στις προσφορές ενώ όσον αφορά την παράδοση το Click & Collect είναι φοβερή ευκολία και γενικότερα όλη η αγορά προσπαθεί να διεκδικήσει το βαλάντιό σας. Τι σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερες και καλύτερες προσφορές και μικρότερες τιμές!
 • Ας μην ξεχνάμε ότι επειδή δεν έγιναν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, η αγορά έχει ανάγκη την Black Friday σε βαθμό που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την επινοήσουμε! Σημαντικό είναι επίσης ότι προσφέρεται ως ευκαιρία για ξεστοκάρισμα. ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή” δεν πήγε τόσο καλά όσο θα ανέμεναν το Υπουργείο και οι έμποροι και πλέον “τρέχει” με τους επιλαχόντες. Ε, όσοι ήταν ιδιαίτερα “αισιόδοξοι” όταν αγόραζαν, τώρα θα πρέπει να βρουν τρόπο να διαθέσουν το στοκ. Βλέπετε κάποια καλύτερη ευκαιρία από την Black Friday;
 • Τις νεότερες καινοτομίες γύρω από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών παρουσίασε η Nokia, κατά τη διάρκεια των Nokia Innovation Days που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στις 16 και 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι συγκεκριμένες «Ημέρες Καινοτομίας» αποτέλεσαν μια εξαιρετική ευκαιρία για να συναντηθούν ειδικοί και πελάτες, ώστε να συζητήσουν βάσει του Nokia Technology Vision 2030, σε σχέση με το μέλλον του metaverse, των μη επίγειων επικοινωνιών, αλλά και του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει τις ζωές μας. Η φιλανδική Nokia παρουσίασε τον τρόπο με τον οποία τα wearables, οι αισθητήρες IoT, το streaming video, τα video analytics και οι κρίσιμες επικοινωνίες Push-to-Talk μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός ασφαλέστερου εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω των τεχνολογιών που η ίδια προσφέρει.
 • Τα κίνητρα για την ένταξη στη δράση Smart Readiness Voucher, ετοίμασε και κατέθεσε με τροπολογία στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση αφορά στην αναβάθμιση ή και την εγκατάσταση υποδομών δικτύων οπτικών ινών στα κτίρια, την αναβάθμιση κοινών συστημάτων συλλογικής λήψης σήματος ευρυεκπομπής, και την εγκατάσταση καλωδιακών υποδομών σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης). Το ταμείο που θα διαχειριστεί τις επιδοτήσεις μέσω vouchers θα έχει προϋπολογισμό 148,4 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να ξεκινήσει την εξέταση των σχεδίων που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, το πρώτο τρίμηνο του 2023.
 • Ο Όμιλος Vodafone αποκάλυψε πως προχωρά σε σημαντικά μέτρα περικοπής του κόστους, με στόχο να μετριαστεί ο αντίκτυπος από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Αυτό αφορά σε μια προσπάθεια περικοπής κόστους 1 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι τιμές για τους πελάτες της στο βαθμό που επιτρέπεται από τις local αγορές και τον ανταγωνισμό τους. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο πάροχος ανέφερε ότι θα λάβει μέτρα σε όλη την Ευρώπη για να μετριάσει τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Των φρονίμων τα παιδιά…
 • Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», για τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και την απαγόρευση των λογισμικών παρακολούθησης.
 • Ολοκληρώθηκε, ύστερα από παράταση ενός μήνα λόγω ζήτησης, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ». Με βάση τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς το 97% του συνόλου των εκπαιδευτικών αιτήθηκε και έλαβε την επιταγή ονομαστικής αξίας 200 ευρώ.
 • Η γνωστή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, έγινε μέλος του GSMA, της εμπορικής ένωσης του κλάδου τηλεπικοινωνιών, με την υπόσχεση ότι στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργασιών πάνω σε πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν ολόκληρο το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας. Το TikTok εντάχθηκε στον GSMA -ο οποίος αποτελεί και τον διοργανωτή του συνεδρίου Mobile World Congress- αναφέροντας ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με τους εταίρους του κλάδου για να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κινητών τηλεπικοινωνιών και να διαμορφώσει μόνιμες επιχειρηματικές σχέσεις στην παγκόσμια κοινότητα. Αν σας έλεγαν πριν από λίγα χρόνια ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο θα γελούσατε και θα το θεωρούσατε επιστημονική φαντασία. Τελικά, ποτέ μη λες ποτέ…
 • Η πλειονότητα ενός συνόλου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που ρωτήθηκαν από τη Nokia, προειδοποίησαν ότι πρέπει να βελτιώσουν τη στρατηγική τους σε σχέση με την «υπεράσπιση» των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) από τους hackers. Η φινλανδική εταιρεία, σε συνεργασία με τη συμβουλευτική GlobalData, εξέτασε 50 Communications Service Providers (CSP) από όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι περίπου τα τρία τέταρτα έχουν υποστεί έως και έξι παραβιάσεις ασφαλείας το περασμένο έτος, κάτι που οδήγησε σε ρυθμιστικές διαδικασίες, απάτη, κλοπές και διακοπές λειτουργίας υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη Nokia, ενώ η ανάπτυξη του αυτόνομου 5G (SA) αναμένεται πως θα προσφέρει νέα πρότυπα ασφαλείας, θα φέρει στην επιφάνεια και νέους τύπους κινδύνων.
 • Όπως δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας, Adolfo Urso, η νέα κυβέρνηση της χώρας θέλει να θέσει το δίκτυο της Telecom Italia υπό κρατικό έλεγχο, για να επιταχύνει την ψηφιοποίηση της εγχώριας οικονομίας. «Χρειαζόμαστε το δίκτυο να είναι υπό δημόσιο έλεγχο», είπε ο Urso σε επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, αποκαλώντας την ιδιωτικοποίηση του πρώην μονοπωλίου το 1997, «λάθος». C'est pire qu'un crime, c'est une faute (είναι χειρότερο από ένα έγκλημα, είναι ένα λάθος) όπως έχουν πει από το 1804 οι Γάλλοι. Μόνο που τα λάθη συνήθως τα κάνουν οι άνθρωποι και τα εγκλήματα οι πολιτικοί…
 • Σε έναν τεχνολογικό «συνασπισμό» με κινεζικές εταιρείες, η αμερικανική Qualcomm κατάφερε να σπάσει το όριο των 7 Gbps στη μετάδοση δεδομένων μέσω 5G standalone mmWave. Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στο σχετικό δελτίο τύπου, το ορόσημο φαίνεται πως έγινε εφικτό σε περιβάλλον δοκιμών, χρησιμοποιώντας, όμως, εξοπλισμό που θα μπορούσε να παρουσιάσει και εμπορική εκμετάλλευση. Ορισμένοι από τους συνεργάτες της Qualcomm σε αυτό το έργο είναι η ZTE, η Nokia Shanghai Bell και η CICT Mobile. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και σημείωσε ταχύτητες λήψης δεδομένων 7,1 Gbps, μεταφόρτωσης 2,1 Gbps και καθυστέρηση 3,6 ms.
 • Η ΕΕ χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το νέο πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας 2023-2027, με προϋπολογισμό 2,4 δισεκ. ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη δορυφορικής συστοιχίας της ΕΕ, που θα αποκαλείται «IRIS2» (Υποδομή για ανθεκτικότητα, διασυνδεσιμότητα και ασφάλεια μέσω δορυφόρου). Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση του νομικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Ο δορυφόρος EAGLE-1, ο οποίος θα υποστηρίξει την ασφάλεια του συστήματος κατανομής κβαντικού κλειδιού [Quantum Key Distribution- (QKD)] για την Ευρώπη, θα εκτοξευθεί από την SES και την Arianespace σε έναν πύραυλο Vega C από τη Γαλλική Γουιάνα το 4ο τρίμηνο του 2024. Ο δορυφόρος πρόκειται να τοποθετηθεί σε χαµηλή περίγεια τροχιά [Low Earth Orbit (LEO)]. Το έργο EAGLE-1 που περιλαμβάνει δορυφορική και επίγεια υποδομή, αναπτύσσεται από την SES και την κοινοπραξία 20 ευρωπαίων εταίρων της, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Τέλος, σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για κάποια σημαντική επένδυση στη χώρα μας στον απόηχο του ταξιδιού στη Silicon Valley. Ας μην ξεχνάμε ότι η πραγματική δύναμη της Silicon Valley είναι το πνεύμα, η ανοιχτή κουλτούρα, η συνεργασία, ο πειραματισμός και γενικά η νοοτροπία. Αυτά, ένας καλός manager μπορεί να τα “μεταφυτεύσει” π.χ. στην Αθήνα. Και οι ευκαιρίες θα ακολουθήσουν…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Μια σημαντική επιτυχία κατάφερε η χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που επένδυσαν στην καινοτομία μέσα στην τριετία 2018 – 2020. Το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει στο 73%! Σύμφωνα με την ανάλυση, η Community Innovation Survey αναφέρεται σε δύο είδη καινοτομίας: την καινοτομία προϊόντων και την καινοτομία επιχειρηματικών διαδικασιών. Τα νεότερα αποτελέσματα της CIS δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές (53%) επιχειρήσεις της ΕΕ ανέφεραν κάποιας μορφής καινοτόμου δραστηριότητας την περίοδο 2018-2020. Όπως είχε πει και Jobs “καινοτομία είναι να βλέπεις την αλλαγή ως ευκαιρία και όχι ως απειλή”!
 • Η ψηφιακή οικονομία βρίσκεται στον πυρήνα του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ε.Ε. στη βάση πρότασης της Επιτροπής. Η συμφωνία αφορά αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους €186,6 δισ. και πληρωμές ύψους €168,7 δισ. Είναι μία σημαντική απόφαση διότι όσο αδύναμη και να είναι η Ε.Ε. σε αυτή τη φάση, τόσο δυνατή είναι γραφειοκρατία της που θα υλοποιήσει τον προϋπολογισμό! Πως λέμε ότι γραφειοκρατία είναι η κυριαρχία “του κανένα”…
 • Ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως η ζημία από τις ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). “Το έγκλημα μεταλλάσσεται επικίνδυνα, από παραδοσιακό έχει μεταλλαχθεί σε ηλεκτρονικό” είπε χαρακτηριστικά και διατύπωσε την εκτίμηση πως “η νέα φτωχοποίηση θα γίνει από το Διαδίκτυο”.
 • Ισχυρή ψηφιακή θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρέχει το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρησιακής Ασφάλειας του ΑΔΜΗΕ (Security Operations Center – SOC), που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με επιτυχία τη λειτουργία του. Η νέα, νευραλγικής σημασίας ψηφιακή υποδομή που σχεδίασε και υλοποίησε ο Διαχειριστής, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «ενισχύει περαιτέρω την ανθεκτικότητα και την κυβερνοάμυνα του ηλεκτρικού Συστήματος, καθώς έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να εντοπίζει και να διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και τα πιο σύνθετα περιστατικά κυβερνοαπειλών».
 • Το Τουβαλού, η τέταρτη πιο φτωχή χώρα του κόσμου (12000 κάτοικοι), ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ψηφιακή εκδοχή του, αντιγράφοντας τη γεωγραφία και τα διάφορα ορόσημα του και διατηρώντας την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς απειλεί να βυθιστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
 • Το Τουβαλού θα είναι η πρώτη χώρα που θα «αντιγραφεί» στο μετασύμπαν, αλλά ακολουθεί τόσο την πόλη της Σεούλ όσο και το νησιωτικό κράτος των Μπαρμπάντος, που έχουν ανακοινώσει ότι θα εισέλθουν στο metaverse για να παρέχουν διοικητικές και προξενικές υπηρεσίες, αντίστοιχα. Για την ιστορία, τα domains του Τουβαλού έχουν κατάληξη .tv και αυτό φέρνει στο νησί το 1/12 των κρατικών του εσόδων!
 • H Τράπεζα Πειραιώς παρέχει στους νέους ιδιώτες πελάτες της την υπηρεσία Digital Onboarding, την εξ αποστάσεως εγγραφή μη πελάτη στην Τράπεζα. Η εγγραφή γίνεται χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε κατάστημα, από smartphone που υποστηρίζει λειτουργικό iOS ή android και διαθέτει εγκατεστημένο το winbank mobile app. Η υπηρεσία απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών που διαθέτουν ελληνικό δελτίο ταυτότητας, κωδικούς TAXISnet και είναι υπόχρεοι φορολογικά στην Ελλάδα. Για την επιτυχή ολοκλήρωση της απομακρυσμένης εγγραφής είναι απαραίτητη η ύπαρξη επικαιροποιημένων στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
 • Η Bosch, με επιθετική τακτική ανάπτυξης, εστιάζει στον ψηφιακό της μετασχηματισμό: έως το 2025, ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών θα έχει επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα. Τα δύο τρίτα του ποσού θα διατεθούν για την ανάπτυξη και την επέκταση νέων υποσχόμενων τεχνολογιών, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την αυτοκίνηση και τη βιομηχανία 4.0. Η Bosch συνεργάζεται με την IBM στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής.
samsung-tablets-600X80

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίων συνεννόησης (MoU) με την Epsilon Net και το βασικό της μέτοχο, για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας καθώς και για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην Epsilon Net. Συγκεκριμένα, το MoU με το βασικό μέτοχο κ. Ιωάννη Μίχο προβλέπει την απόκτηση από την ΕΤΕ μειοψηφικού ποσοστού 7.5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει ο βασικός μέτοχος, σε τιμή €7.4/μετοχή καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7.5% τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής.
 • Η Εθνική Τράπεζα προσδοκά την διεύρυνση των εργασιών της στον χώρο των fintechs και την επέκταση των ψηφιακών καναλιών διανομής για όλα τα προϊόντα της, επισημαίνουν πηγές της τράπεζας, αναφορικά με τη συμφωνία που έκλεισε ο όμιλος με την Epsilon Net. Η στρατηγική συνεργασία προβλέπει την σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απευθείας διασύνδεση των εμπορικών εφαρμογών της Epsilon Net με τα συστήματα της Τράπεζας αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή των συναλλαγών και του Embedded Finance.
 • Στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργανώνουν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο. Στο συνέδριο θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οικονομικός του σύμβουλος, Αλέξης Πατέλης. Από εισηγμένες, θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Ελλακτωρ, ΤΕΡΝΑ, HelleniQ Energy, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
 • Σε Wind και Profile η ανάθεση του διαγωνισμού για το «Ψηφιακός Πληροφοριακό Σύστημα eSchool», ύψους 12,9 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
 • Πραγματοποιήθηκε η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο επενδυτικού σχεδίου της Gold Stores Logistics ΙΚΕ, σε σχέση με την ίδρυση νέας μονάδας logistics (3PL) στον Ασπρόπυργο. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος φτάνει τα 2,83 εκατομμύρια ευρώ.
 • Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σε κοινοπραξία με τη Uni Systems, πέρασαν στη δεύτερη φάση της Σύμβασης (Pre-Commercial Procurement-PPC) του έργου eCARE με την ψηφιακή λύση BONVITA, η οποία αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των συνθηκών διαχείρισης της ευπάθειας σε ηλικιωμένους.
 • Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σε κοινοπραξία με τη Uni Systems, πέρασαν στη δεύτερη φάση της Προεμπορικής Σύμβασης (Pre-Commercial Procurement-PPC) του έργου eCARE με την ψηφιακή λύση BONVITA, η οποία αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των συνθηκών διαχείρισης της ευπάθειας σε ηλικιωμένους.
 • Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και η Siemens Healthineers ανακοίνωσαν «μια από τις μεγαλύτερες συνεργασίες που έχουν υπάρξει ποτέ στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα». Η στρατηγική συνεργασία Ομίλου σηματοδοτεί την έναρξη ενός έργου Πληροφορικής στον χώρο της Υγείας, «από τα μεγαλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Ζώνη της Νότιας Ευρώπης τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
 • Η Novibet, μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα της διαδικτυακής ψυχαγωγίας στην Ευρώπη, ανακοινώνει την είσοδο της στην αγορά του Μεξικού εντός του Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «έρχεται ως αποτέλεσμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού των τελευταίων ετών, που έχει αναγάγει τη Novibet σε κορυφαίο brand του κλάδου, και αποτελεί κομβικό βήμα στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην παγκόσμια αγορά». Πάμε στοίχημα ότι θα της “βγει”; Το να έχεις στοιχηματική εταιρεία και να μη βγάζεις χρήματα, είναι σαν να φτύνεις κάτω και να μη βρίσκεις το πάτωμα!
 • Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων σε μετρητά συμφώνησε να καταβάλει η Dell Technologies για τη διευθέτηση αγωγής που είχε υποβληθεί σε βάρος της με αφορμή μια αμφιλεγόμενη συναλλαγή μετοχών αξίας 23,9 δισ. δολαρίων το 2018, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή της στο χρηματιστήριο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο τεχνολογικός κολοσσός. Πως λέμε πλήρωσε η Dell, now ring the bell;
 • Η Κωτσόβολος, προσθέτει στο δίκτυό της ένα ακόμη υπερσύγχρονο κατάστημα που θα αποτελέσει τον απόλυτο προορισμό τεχνολογίας, προχωρώντας σε μεταστέγαση του ήδη υπάρχοντος καταστήματος στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 262 στην Καλλιθέα. Το «νέο σπίτι της τεχνολογίας» στην Καλλιθέα – μόλις 50μ. μακριά από το προηγούμενο κατάστημα – το οποίο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, φιλοξενείται σε 2.200 τ.μ. και εκτείνεται σε 3 ορόφους, είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες και διαθέτει δωρεάν parking, Service point με την υπηρεσία Fix & Go για επισκευή συσκευών τεχνολογίας σε 1 ώρα και Quick point για άμεση και ασφαλή παραλαβή παραγγελιών.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Προκηρύχθηκε μεγάλος διαγωνισμός ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Σε αυτό, περιλαμβάνεται ο συνολικός εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, όσον αφορά στις τεχνολογίες και τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιεί. Προφανώς στις υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και… αντιικά!!!
 • Μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY» της ΑΑΔΕ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών και χρημάτων που έχουν συντελεστεί από την 01.01.2022 και μετά, για τις οποίες δεν απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την έγκριση του στη συμφωνία - πλαίσιο συνολικού προϋπολογισμού 55,8 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δικαιώματος προαίρεσης και ΦΠΑ), για το έργο που αφορά στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου. Το έργο προβλέπεται να “σπάσει” σε 12 υποέργα που θα ανατεθούν σε διαφορετικές εταιρείες. Ποιοι θα είναι; Αυτοί που θα προσέλθουν στην ΚτΠ τις επόμενες ημέρες για υπογραφές!
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Το 2022 είναι η πρώτη χρονιά από το 2019 που οι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν περισσότερες από τις γιορτινές αγορές τους στα καταστήματα (46%) παρά μέσω διαδικτύου (45%). Σύμφωνα με την έρευνα προθέσεων αγορών από το NPD Group, ο αριθμός των καταναλωτών που σχεδίαζαν να ψωνίσουν μέσω διαδικτύου για τις γιορτές υποχώρησε μεν λίγο, από 85% πέρυσι σε 80% φέτος, ωστόσο αυτή η διαφορά αποτυπώνει τη μεγαλύτερη αλλαγή της επιστροφής των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα. Όταν τα έλεγε ο Γιάννης Βασιλάκος της Κωτσόβολος μιλώντας για rebound, δεν τον πιστεύατε!
 • Οι Εκδόσεις Πεδίο, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των επιστημονικών, ακαδημαϊκών, παιδικών και εμπορικών βιβλίων που κατέχει μεγάλη εμπειρία στην έκδοση και την επικοινωνία από το 1957, εμπιστεύτηκε την τεχνογνωσία της Generation Y στον ψηφιακό μετασχηματισμό για την εκ βάθρων ανανέωση του ηλεκτρονικού της καταστήματος. Όταν το παραδοσιακό, συνδυάζεται με το… next generation προκύπτει και το Why!
 • Τη δημιουργία του νέου ηλεκτρονικού καταστήματος της JD Sports ανέλαβε η Sleed. Η Sleed ανέλαβε στο πλαίσιο του development, τη διασύνδεση για τον συγχρονισμό όλων των οντοτήτων από και προς το middleware όπως και το integration με 3rd party υπηρεσίες. Ανέλαβε επίσης, τόσο τη διαχείριση των giftcards όσο και των επιστροφών του eshop.
 • H ανακατασκευή και επανασχεδιασμός του evaptisi.com έγινε από την Protocol. Το νέο e-Shop είναι πλέον το μοναδικό Ελληνικό e-Shop βαπτιστικών που συνδυάζει Υψηλό Score Ταχύτητας και Επιτυχία στο Test Web Core Vitals (UX) του Pagespeed Insights της Google. Τίποτα δεν είναι τυχαίο…
 • Η Klarna σε συνεργασία με το ερευνητικό γραφείο Dynata καταγράφει ότι οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να κάνουν χρήση υπηρεσιών «Buy Now, Pay Later»: τρεις φορές περισσότεροι Έλληνες αγοραστές θα προτιμούσαν υπηρεσίες «Buy Now, Pay Later» (63%) έναντι πιστωτικών καρτών (22%).
 • Η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποιεί το 3% των πωλήσεων της μέσα από το ηλεκτρονικό κανάλι. Στόχος η ενδυνάμωση τόσο μέσω συνεργασιών με aggregators (wolt, instashop) όσο και μέσω του στόλου και του dark store, το οποίο όπως αναφέρθηκε έχει φτάσει στα όριά του και η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναζήτησης δεύτερου χώρου. Πάμε στοίχημα ότι του χρόνου θα έχει διπλασιάσει τα νούμερα του e-commerce;
 • Το 31% της «Gen Z», προτιμά λύσεις BNPL. Μεταξύ των καταναλωτών που εκτιμούν ότι δεν μπορέσουν να είναι συνεπείς με την πληρωμή των υποχρεώσεων τους, οι περισσότεροι απάντησαν ότι είναι πιθανό να αθετήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Βλέπετε εκεί δεν ρισκάρει να του κόψουν την παροχή…
 • Τι είναι το self shopping που ετοιμάζει ο Μασούτης; Οι πελάτες θα προμηθεύονται στην είσοδο των καταστημάτων φορητές συσκευές και στη συνέχεια θα μπορούν, σκανάροντας τους κωδικούς (bar code) των προϊόντων, να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή το κόστος των αγορών τους, αλλά και να πληρώσουν αποφεύγοντας την ταλαιπωρία του ταμείου.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Ικανοποίηση για την επιτυχημένη 7ήμερη επίσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα και τον Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρο της Enterprise Greece Ιωάννη Σμυρλή, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
 • Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το πρόγραμμα των συναντήσεων, ενημερώσεων και επαφών του κ. Φραγκογιάνννη και της αποστολής περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σειρά συναντήσεων με Venture Capitals που επενδύουν σε startups από το ξεκίνημά τους μέχρι τη στιγμή που φτάνουν να γίνουν unicorns, επίσημα εγκαίνια του Silicon Valley Greek Hub (SVGH) αλλά και συμφωνία με τον Δήμο Σαν Φρανσίσκο για απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ελλάδα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στις εγκαταστάσεις των: Microsoft, Apple, Google και συνομιλίες για την περαιτέρω κλιμάκωση των επενδύσεων τους στην Ελλάδα σε άλλους κλάδους.
 • Η υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ δήλωσε ότι παρακολουθεί «στενά» την κατάσταση στο Twitter μετά την έξοδο βασικών στελεχών τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής προστασίας δεδομένων της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, πυροδοτώντας φόβους για την περιφρούρηση της ιδιωτικότητας.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Regional Channel Communication Manager στην Intersport Athletics SA αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μαχαιρίδης, πρώην Brand Manager Marketing στο Public Group.
 • Ο μέχρι τώρα CEO της Sparkle Greece, Enrico Maria Bagnasco, εξελέγη από το BoD, ως νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Είναι κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο London School of Economics.
 • Αποστολή στο Λονδίνο πραγματοποίησε η διοίκηση της Alpha Bank, προς αναζήτηση ταλέντων. Με άλλα λόγια, Έλληνες που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα και που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Brain regain δηλαδή. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, στην εκδήλωση βρέθηκαν 200 άτομα, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός εκείνων που την παρακολούθησαν διαδικτυακά.
 • Η N2Growth από την Φιλαδέλφεια, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης και αναζήτησης ηγετικών στελεχών, επεκτάθηκε στην Ελλάδα, επιλέγοντας την κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα ως managing partner.
 • Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως η Ελλάδα μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της TikTok, με τη πλατφόρμα να αυξάνει τις θέσεις εργασίας που προσφέρει στην χώρα μας. Παράλληλα, το TikTok μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αποκτά περισσότερο impact, «παίρνει» χρήστες από τα παραδοσιακά social (αν και δεν θεωρείται «καθαρόαιμο» social), οπότε αναπόφευκτα θα χρειαστεί και περισσότερο κόσμο.
 • Το ένα πέμπτο των εργαζομένων της Ιρλανδίας και μόλις 10 επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 36% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανάλυση.
 • Συζητώντας την επισφαλή φύση ή όχι του φορολογικού καθεστώτος του κράτους, αξιωματούχοι από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπαν ότι το 25% των κορυφαίων εισοδημάτων αντιπροσωπεύει το 80% του φόρου εισοδήματος στην Ιρλανδία. Και κάπου εδώ, προκύπτει η ανησυχία: τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν παρατηρηθεί μαζικές απολύσεις σε τρεις από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τεχνολογικό τομέα της Ιρλανδίας: Meta, Twitter και Stripe. Έχουν και οι μονοκαλλιέργειες τα κακά τους…

ΕΙΠΑΝ:

 • «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό εργαλείο. Πρόκειται για το σχέδιο Μάρσαλ, αν το αξιοποιήσει η χώρα. Αποτελεί μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία και προσφέρεται με εξαιρετικούς όρους.»
  Ανδρέας Ξηροκώστας, Διευθύνων Σύμβουλος, SAP Hellas
600x newsletter 20-10-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

cyprus-2022
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ενεργή είναι από σήμερα σε ΗΠΑ και Καναδά η νέα λειτουργία Emergency SOS μέσω δορυφόρου που έχει συμπεριληφθεί στο iPhone 14.
Τον επόμενο μήνα θα υπάρχει επέκταση του χαρακτηριστικού για χρήση από ιδιοκτήτες στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η λειτουργία σας επιτρέπει να έρθετε σε επαφή με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ακόμη και σε περιοχές χωρίς σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi. Αυτό μπορεί να είναι κάπου έξω στην έρημο ή μπορεί να είναι στην καρδιά μιας πόλης μετά από μια φυσική καταστροφή που κατέστρεψε το ηλεκτρικό δίκτυο και τις επικοινωνίες.
Μπορείτε να στείλετε και να λάβετε πρόσθετα μηνύματα για να διευκρινίσετε την κατάσταση και να βοηθήσετε τους διασώστες.
Επειδή τα δορυφορικά δεδομένα έχουν χαμηλό εύρος ζώνης, η Apple ανέπτυξε μια συμπίεση που συμπιέζει το κείμενο κατά 300%.
Το τηλέφωνο χρειάζεται ακόμα περίπου 15 δευτερόλεπτα για τη μετάδοση ενός μηνύματος (ίσως και λίγο περισσότερο αν δεν έχετε καθαρή θέα στον ουρανό).
Εκτός από το ερωτηματολόγιο, το iPhone μπορεί επίσης να μεταδώσει το Medial ID σας, εάν το έχετε ρυθμίσει.
Αυτό περιγράφει διάφορες καταστάσεις υγείας που έχετε, έτσι ώστε οι πρώτοι ανταποκριτές να γνωρίζουν τυχόν πιθανά προβλήματα (π.χ. αλλεργίες σε ορισμένα φάρμακα).
Επίσης, μπορείτε να έχετε έως και 10 επαφές έκτακτης ανάγκης iMessage, οι οποίες θα λάβουν μια μεταγραφή του μηνύματος έκτακτης ανάγκης.
cl8-sept-2019-600x80
Φέτος, η Samsung με το Galaxy S22 παρουσίασε την εξελιγμένη κάμερα της σειράς με προηγμένες λειτουργίες Nightography.
Τώρα, η κάμερα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο με την ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής Expert RAW και μια ολοκαίνουργια εφαρμογή που ονομάζεται Camera Assistant, χάρη στην οποία οι λήψεις παρουσιάζουν ακόμη πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Το Expert RAW αναβαθμίζει τις ήδη ισχυρές δυνατότητες νυχτερινής φωτογραφίας της σειράς S22 με την προηγμένη λειτουργία Astrophoto. Η ολοκαίνουργια αυτή λειτουργία επιτρέπει την αποτύπωση του βραδινού ουρανού, του γαλαξία, των αστερισμών και της νυχερινής υπαίθρου σε εντυπωσιακές λήψεις, με μεγάλη ευκρίνεια.
Οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τον οδηγό Sky για να εντοπίσουν τη θέση των αστερισμών, των ηλιακών συστημάτων, των ομάδων αστεριών και των νεφελωμάτων.
Η κάμερα χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία τμηματοποίησης AI και επεξεργασίας πολλαπλών καρέ, που βασίζεται στις κινήσεις ενός ουράνιου σώματος, για τη λήψη φωτογραφιών σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο.
Για όσους θέλουν να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους πλευρά, μία από τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η αναβάθμιση είναι η λειτουργία πολλαπλής έκθεσης (Multiple exposure) για λήψη πολλών εικόνων ταυτόχρονα, που στη συνέχεια συνδυάζονται με τη λειτουργία Overlay, δημιουργώντας μια ξεχωριστή λήψη.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σταδιακά θα γίνει μια νέα μετάβαση στην εποχή των headset VR και η Huawei για να προλάβει τις εξελίξεις που έπονται μπροστά μας, παρουσίαση στην εκδήλωση World VR Industry 2022 το νέο Huawei Smart Vision VR Glass.
Ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Huawei Device BG (COO), He Gang, παρουσίασε το πρώτο γυαλί smart vision.
Το νέο έξυπνο γυαλί Vision VR έρχεται με πολλά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και εξαιρετικές λειτουργίες. Είναι μια αξιοπρεπής προσθήκη στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.
Το Smart Vision VR Glass διαθέτει οθόνη Micro-OLED που μοιάζει με μια εκτεταμένη εικονική οθόνη 120 ιντσών.
Διαθέτει Binocular ανάλυση 1080p, full HD και 480 nits φωτεινότητας.
Το γυαλί εικονικής πραγματικότητας διαθέτει 90% χρωματική γκάμα DCI-P3 και πιστοποίηση ασφάλειας ματιών με χαμηλό μπλε φως TUV Rheinland. Το έξυπνο γυαλί Vision VR έχει μυώδη όψη και ματ υφή στο πλαίσιο και το πακέτο έχει μια στιβαρή μαύρη δομή.
Υπάρχει επίσης ένα κενό plug-in στα αριστερά, καθώς και ένα εξαιρετικά λεπτό σύστημα έξυπνων ηχείων.
Το Huawei smart Vision VR Glass υποστηρίζει ρύθμιση μυωπίας έως και 500 μοίρες, που αντιστοιχεί σε έως και 500 διόπτρες διαθλαστικής ισχύος.
Το έξυπνο γυαλί δεν διαθέτει τοπική CPU ή τμήμα αποθήκευσης και δεν υποστηρίζει εξωτερικό σκληρό δίσκο για mobile συσκευές. Ωστόσο, μπορεί να συνδεθεί σε smartphone, tablet ή υπολογιστή.
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σύνδεσης.
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin