Μειώθηκαν οι venture capital επενδύσεις προς τις cybersecurity startups

0

Οι venture capital επενδύσεις προς τον τομέα της κυβερνοασφάλειας έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ μέσα στο 2021. Εντούτοις, την περσινή χρονιά, ο συγκεκριμένος τομέας δεν κατάφερε να φτάσει στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Crunchbase, οι επενδύσεις προς τις cybersecurity startups παρουσίασαν κάμψη κατά το 1/3 μέσα στο 2022. Ενώ το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων, συνολικού ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ποσό μειώθηκε στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, διοχετεύτηκαν μόλις 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια προς νεοσύστατες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του cybersecurity, το χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν επενδύθηκαν 1,6 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για το 2022 εξακολουθεί να αποτελεί μια αύξηση 68% σε σύγκριση με το 2020.

Ένας λόγος για τη μείωση των χρηματοδοτήσεων αποτέλεσε το γεγονός ότι υπήρξαν, συνολικά, πολύ λιγότεροι χρηματοδοτικοί γύροι. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ενώ καταμετρήθηκαν 18 γύροι άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, πέρυσι υπήρξαν μόλις επτά τέτοιοι.

Σύμφωνα με το Crunchbase, μια τέτοια μεγάλη πτώση δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι μεγάλοι χρηματοδοτικοί γύροι παρουσίασαν κάμψη και σε άλλους τομείς. Ωστόσο, ενώ τα early-stage rounds παρέμειναν ισχυρά σε πολλούς τομείς, το cybersecurity σημείωσε σημαντική μείωση στη ροή των συμφωνιών: από 862 γύρους το 2021, σε μόλις 730.

«Η πτώση στη ροή των συμφωνιών και η πτωτική τάση των επενδύσεων φαίνεται να σηματοδοτούν μια δυνητικά δύσκολη χρονιά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο cybersecurity. Ακόμη και οι συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, όσον αφορά στις startups που υποστηρίζονται από VC κεφάλαια.

Οι εταιρείες αναμφίβολα θα συνεχίσουν να δαπανούν στην ασφάλεια και η καινοτομία εξακολουθεί να χρειάζεται, επομένως ορισμένες startups θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την εισροή μετρητών που χρειάζονται για να επιβιώσουν, αλλά το 2023 μπορεί να τις αναγκάσει να γίνουν πιο δημιουργικές. Μπορεί, επίσης, να είναι το τέλος της διαδρομής για πολλές άλλες» υπογραμμίζει το Crunchbase.

Share.

Comments are closed.