Στο 6% η μείωση των εσόδων στην κινητή τηλεφωνία το 2020

0

Με πτώση των εσόδων από τις υπηρεσίες 6% θα κλείσει το 2020 για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) το 2020, ιδιαίτερη χρονιά, με πρωτόγνωρες προκλήσεις για την οικονομία και τους περιορισμούς της κυκλοφορίας, ο κλάδος παρά τη μείωση των εσόδων του, κατάφερε να αυξήσει τη μέση χρήση των υπηρεσιών και να συνεχίσει να υλοποιεί το επενδυτικό του πλάνο. Οι επενδύσεις κορυφώθηκαν με τον διαγωνισμό για την απονομή φάσματος και την έλευση του 5G, εγκαινιάζοντας για την Ελλάδα μια νέα εποχή απεριόριστων δυνατότητων συνδεσιμότητας.

Συγκεκριμένα, το 2020 σημειώθηκε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων (+65,7%), που κορυφώθηκε, μάλιστα, στο 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%).

Ο κλάδος συνέχισε τις μεγάλες επενδύσεις, που έφτασαν συνολικά τα 647 εκατ. για το 2020, αναδεικνύοντας τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς πυλώνες στη χώρα, που διατήρησε συνδεδεμένη την κοινωνία, παρήγαγε αξία για την οικονομία και συνέβαλε σταθερά στη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Κορύφωση των επενδύσεων αυτών ήταν τα 372 εκατ. που διέθεσαν οι πάροχοι για άδειες φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz). Η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των λίγων Ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε διαγωνισμό, άμεση αδειοδότηση και λειτουργία των δικτύων 5G, γεγονός που εντάσσει τη χώρα δυναμικά στον διεθνή «ψηφιακό» χάρτη.

Share.

Comments are closed.