Ικανοποίηση στον ΟΤΕ για τα αποτελέσματα 9μήνου

0

Αύξηση 1,5% στον κύκλο εργασιών (στα 2.866,8 εκατ. ευρώ) και 19,3% στο τελικό αποτέλεσμα (κέρδη μετά φόρων) 247,3 εκατ. ευρώ έναντι 207,3 εκατ. παρουσίασε για το 9μηνο ο όμιλος ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τη διοίκησή του με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ, στην Ελλάδα η ανάκαμψη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και ο ΟΤΕ προσβλέπει ότι θα ευνοηθεί περαιτέρω από τις επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Οι επιδόσεις στη Ρουμανία δείχνουν να σταθεροποιούνται. Βάσει απάντησης που δόθηκε χθες σε αναλυτές κατά την ενημέρωσή τους για τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα νεότερο όσο αφορά τη διαδικασία για την πώληση των θυγατρικών στη Ρουμανία.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ «για το σύνολο του έτους, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα και ότι θα δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για ανάπτυξη στην Ρουμανία».

Η διοίκηση του ΟΤΕ προσθέτει ότι ο Όμιλος συστηματικά αναζητεί τρόπους μείωσης του κόστους και έχει εισάγει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων του. Για το 2019, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 650 εκατ. περίπου. Ως αποτέλεσμα βελτιστοποίησης των επενδύσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ο ΟΤΕ αναμένει ότι το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 450 εκατ. ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα διαμορφωθούν σε 350 εκατ. περίπου, μη λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη μετάθεση της διεξαγωγής δημοπρασίας για φάσμα κινητής στο επόμενο έτος.

Εύσημα στη διοίκηση από τον CFO της Deutsche Telekom

Στην απόδοση του ΟΤΕ αναφέρθηκε όμως και ο CFO (επικεφαλής επί των χρηματοοικονομικών) της Deutsche Telekom, Dr. Christian Illek, μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου στην Ευρώπη. Όπως είπε η ανάπτυξη στην Ευρώπη «πραγματικά βασίζεται σε όλες μας τις δραστηριότητες, αλλά για να είναι ειλικρινής νομίζω ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε την ελληνική Ομάδα. Η ομάδα γύρω από τον Μιχάλη Τσαμάζ έδωσε και πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα στο Γ’ τρίμηνο. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον».

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναλυτή περί ενδεχόμενων αλλαγών ανωτάτων στελεχών σε T-Systems και ΟΤΕ σημείωσε: «Για να είμαστε ειλικρινής, γνωρίζουμε αυτές τις φήμες. Πρόκειται για «κουτσομπολιό», αλλά δεν υπάρχει καμία βάση πίσω από αυτό. Εξήρα τις επιδόσεις στην Ελλάδα σε αυτό το τρίμηνο ως εξαιρετικές και πράγματι είναι εξαιρετικές. Νομίζω ότι ο Μιχάλης και η ομάδα του αποδίδουν πολύ αξιόπιστα, πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε σε αυτόν, ότι η ομάδα θα κάνει το ίδιο και στο μέλλον».

Στα υπόλοιπα αποτελέσματα, το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) του ομίλου ΟΤΕ αυξήθηκε 1,7% στα 1.008,2 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων πριν από αποσβέσεις και απομείωσεις μειώθηκε 3,3% στα 1.869 εκατ. ευρώ και ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός αυξήθηκε 46,3% στα 1.181,5 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο τρίμηνο ο ΟΤΕ πρόσθεσε 18 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1.969 χιλιάδες. Οι υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας προσέλκυσαν 49 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις. Στο τέλος του τριμήνου, 695 χιλιάδες συνδρομητές είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Με τη διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στη συνδρομητική βάση λιανικής του ΟΤΕ να ανέρχεται στο 75%, οι υψηλότερες ταχύτητες είναι το όχημα για την ενίσχυση των εσόδων. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, το 81% των πελατών υπηρεσιών οπτικής ίνας του ΟΤΕ είχε ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, έναντι 47% ένα χρόνο νωρίτερα.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV αυξήθηκε κατά 5 χιλ. και ανήλθε σε 549 χιλ. ενισχυμένος κατά 2,7% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα της τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά περίπου 4%. Η COSMOTE TV ετοιμάζεται να λανσάρει στα μέσα Νοέμβρη μία νέα over the top (ΟΤΤ) πλατφόρμα για προσωποποιημένες υπηρεσίες, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της τηλεόρασης.

Η συνδρομητική βάση της κινητής στην Ελλάδα μειώθηκε 7,3% (7.532.621 συνδρομητές) ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στο 9μηνο ενισχύθηκαν 2,1% στα 718,9 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα τα έσοδα λιανικής σταθερής αυξήθηκαν 2,5% στα 701,5 εκατ. ευρώ και από υπηρεσίες κινητής 2,1% στα 718,9 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής αυξήθηκαν 1,9% στα 430,6 εκατ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.