Νέα επεισόδια στη διαδικασία πώλησης της Forthnet

0

Με τον Αντέννα συνομιλούν, μέσω του συμβούλου τους, Nomura, οι τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Αττικής) στην προσπάθειά τους να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στη Forthnet.

Ο τηλεοπτικός όμιλος ήταν ένας από τους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας εξαρχής, φθάνοντας μέχρι του σημείου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Αρχικά οι τράπεζες επέλεξαν να διαπραγματευτούν αποκλειστικά με τις Vodafone – Wind. Η δεσμευτική τους προσφορά δεν έχει γίνει αποδεκτή, όπως άλλωστε φαίνεται εκ του αποτελέσματος, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα επανέλθουν στη διαδικασία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, επανήλθε ο Αντέννα ο οποίος έχει συμπράξει με τη Blackstone, χωρίς όμως και πάλι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να φαίνεται ότι οι τράπεζες συμφωνούν όλες να κάνουν αποδεκτή την πρότασή του. Στη δύσκολη αυτή υπόθεση της πώλησης της Forthnet προστίθενται και μέλη της κυβέρνησης που δεν επιθυμούν κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε να υπάρχει αναταραχή σε ένα κλάδο όπως οι τηλεπικοινωνίες ή και διαφωνούν με τον περιορισμό των παρόχων από τέσσερις σε τρεις.

Στο μεταξύ έχουν διαφοροποιηθεί τα ποσοστά των βασικών μετόχων της Forthnet, έπειτα από την μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιών σε νέες μετοχές της στο πλαίσιο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικής ονομαστικής αξίας 70,1 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία το 2016. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις οι πιστώτριες τράπεζες όλες μαζί ελέγχουν το 36,2% (με την Πειραιώς να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό 15,1103%). Η Massar Investments LLC, η οποία ελέγχεται από τον αραβικής καταγωγής επιχειρηματία Abdulaziz Al Ghurair, έχει το 14,421% και η Δημοκρατία της Τυνησίας ελέγχει έμμεσα μέσω των ελεγχόμενων από αυτήν εταιρειών Tunisia Telecom, TTML Limited και GO Plc. το 14,421%.

Η Crystal Almond Holdings (μητρική της Wind) κατέχει 21,3% και η Vodafone 4,1%, με το υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου βρίσκεται στην κατοχή διαφόρων μετόχων μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η διοίκηση της Forthnet με κάθε ευκαιρία τονίζει πως η διαδικασία πώλησής της γίνεται αποκλειστικά από τις πιστώτριες τράπεζες. Προσθέτει πως καλύπτει με υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας το 16% των ελληνικών νοικοκυριών και παράλληλα την εμπιστεύονται περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, ενώ αναφορικά με τον δανεισμό της σημειώνει ότι το Μάρτιο του 2013 υπέβαλε στις δανείστριες τράπεζες αίτημα αναδιάρθρωσής του προσαρμοσμένο στις τότε συνθήκες, μαζί με επικαιροποιημένο business plan, που συνυπολόγιζε τους παράγοντες της κρίσης. Τονίζει ακόμη ότι οι τράπεζες έχουν εισπράξει περίπου 120 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Share.

Comments are closed.