Τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της είχε η Space Hellas το 2018

0

Σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της πέτυχε το 2018 η Space Hellas, συνεχίζοντας σταθερά την αναπτυξιακή πορεία που καταγράφει επί σειρά ετών. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της αυξήθηκε 10,8% στα 66,1 εκατ. ευρώ, έναντι 59,7 εκατ. το 2017 (ο μεγαλύτερος που είχε από την ίδρυσή της το 1985) προερχόμενος κυρίως από έργα και συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν σε 15,9 εκατ. έναντι 14,2 εκατ., αύξηση που αποτυπώθηκε και στο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) το οποίο έκλεισε στα 5,9 εκατ. το 2018 έναντι 4,8 εκατ. το 2017. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν 26% και ανήλθαν σε 2,081 εκατ. έναντι 1,652 εκατ. ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,218 εκατ. έναντι 1,114 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα στελέχη της με επικεφαλής τον εκτελεστικό πρόεδρο και βασικό μέτοχο, Σπύρο Μανωλόπουλο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Μερτζάνη, πέρσι προσελήφθησαν στην εταιρεία 52 νέοι εργαζόμενοι. Το 2013 η Space Hellas απασχολούσε 206 εργαζόμενους το 2017, 296 και το 2018, 348.

Το ανεκτέλεστο σήμερα είναι ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Την 11ετία 2008 – 2018 οι συνολικές επενδύσεις της ήταν 21 εκατ. ευρώ.

Για το 2019 η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στο χώρο των συστημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας (επενδύσεις για φέτος ύψους 1,5 με 2 εκατ. ευρώ) ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η συνεισφορά στον κύκλο εργασιών από τα έργα του δημοσίου και από τις διεθνείς αγορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με το δημόσιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σύμβασης για έργο της Αστυνομίας που αφορά τη φύλαξη των συνόρων προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο που θα αναλάβει, εκτός απρόοπτου, είναι ένα από τα υποέργα (το μεγαλύτερο) για τις υποδομές του περιβόητου Σύζευξις 2 (τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τους φορείς του δημοσίου) συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία για το έργο αυτό η Space Hellas συμμετέχει με ποσοστό 30%.

Όπως υπογραμμίστηκε γενικά η Space Hellas δεν επικεντρώνεται στο δημόσιο. Το 2018 τα έργα του δημοσίου συμμετείχαν σε ποσοστό 9% στο συνολικό τζίρο. Κατά το ίδιο έτος τα έργα στο εξωτερικό συμμετείχαν με 10%. Η εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη μέσω της ολλανδικής WebIQ στην οποία συμμετέχει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Μέση Ανατολή η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε ότι την ενδιαφέρει η περιοχή για να δραστηριοποιηθεί κυρίως μέσω συνεργασιών.

Γενικότερα αναφορικά με την αγορά που δραστηριοποιείται η Space Hellas ο κ. Μερζάνης σημείωσε ότι το system integration σιγά σιγά μετασχηματίζεται σε digital integration, ενώ το software πλέον χρειάζεται να παρέχει γρήγορα τη λύση που θέλει ο πελάτης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός που είναι αναγκαίος για όλους τους φορείς δεν θα γίνει μόνον με μηχανές, αλλά και με αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 3,8 εκατ., οι οποίες προσαυξημένες κατά 3,1 εκατ., μέσω δανεισμού, διοχετεύτηκαν τόσο σε επενδύσεις του ομίλου ύψους 1,4 εκατ. όσο και στην ενίσχυση της ρευστότητας, απαραίτητη για υποστήριξη των επενδυτικών πλάνων.

Share.

Comments are closed.