Το μέλλον της εργασίας: Πώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα

0

Ζούμε σε εποχές εκθετικών αλλαγών! Νέες τεχνολογίες αντικαθιστούν επαγγέλματα και θέσεις εργασίας, αλλά και νέες ευκαιρίες εμφανίζονται. Υπολογίζεται (συντηρητικά) ότι πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας θα αντικατασταθούν στα επόμενα 10 χρόνια από κάποιας μορφής έξυπνη μηχανή. Ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματισμό. Πρόσφατη μελέτη της McKinsey αναφέρει επιπλέον τη νέα τάση στενής συνεργασίας ανθρώπων και μηχανών. Με τη μορφή «συνεργατικών ρομπότ» (collaborative robots / cobots) ή με τη μορφή συνεργατικών συστημάτων αυτοματοποίησης (Robotic process automation “RPI”, Intelligent process automation “IPI”) για εργασίες γραφείου.

Κάποια επαγγέλματα θα εξαφανιστούν, κάποια άλλα θα εμφανιστούν (ποιος ήξερε τι ήταν o “blogger” 10 χρόνια πριν;) και σίγουρα όλα θα εξελιχθούν!

Θα χρειαστεί οι άνθρωποι να ενσωματώσουμε την συνεχή εκπαίδευση, επιμόρφωση, αλλά και εξέλιξη στην καθημερινότητα μας. Όχι πια μόνον σαν πολυτέλεια, αλλά σαν απόλυτα αναγκαία συνθήκη της νέας εποχής με επακόλουθο να εμφανιστούν και νέες μορφές εκπαίδευσης.

Νέες μορφές εκπαίδευσης μέσω Augmented & virtual reality

Οι τεχνολογίες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR, AR ή αλλιώς από κοινού XR), έχουν ήδη αναλάβει σημαντικό ρόλο στις νέες μορφές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης!

Οι τεχνολογίες αυτές βρίσκουν εφαρμογές σε πολλές περιοχές, όπως:

    • Στις πωλήσεις και το marketing. Για παράδειγμα μέσα από τη δημιουργία εικονικών χώρων ή εκθέσεων. Φανταστείτε να μην χρειάζεται να πάτε σε μία έκθεση ή κατάστημα για να δείτε ένα προϊόν, αλλά να μπορείτε να το δείτε «ζωντανά» φορώντας γυαλιά VR ή μέσα από μία εφαρμογή AR.
    • Στη βιομηχανία, τη μηχανολογία και τις κατασκευές. Φανταστείτε να είστε στο εργοτάξιο ή το μηχανοστάσιο ενός πλοίου και φορώντας τα AR γυαλιά σας να βλέπετε και να περιηγείστε τρισδιάστατα στο χώρο παρατηρώντας τις μηχανολογικές και άλλες εγκαταστάσεις πριν ακόμη αυτές κατασκευαστούν ή τοποθετηθούν! Η να βλέπετε στο εργοστάσιο «μέσα» στην κάθε μηχανή, τα εξαρτήματα που χρειάζονται αλλαγή ή service σε συνεργασία με δίκτυα IOT (Internet of Things)!
    • Στην εκπαίδευση. Η επιμόρφωση και εκπαίδευση δεν θα είναι ποτέ πια ίδια! Φανταστείτε να μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους συνεργάτες μιας ασφαλιστικής σε σειρά σεναρίων ατυχημάτων ή δύσκολων καταστάσεων σαν να είναι εκεί, αλλά χωρίς να χρειαστεί να είναι! Η να εξηγείτε στους συνεργάτες μια φαρμακευτικής εταιρείας, ένα νέο σκεύασμα, βάζοντας τους να ταξιδέψουν μέσα στο  ανθρώπινο σώμα και βλέποντας την επίδραση του!
    • Στην ψυχαγωγία. Φανταστείτε να μπορείτε όχι απλά να «βλέπετε» μια ταινία, αλλά να είστε μέσα σε αυτήν! Και όχι μόνοι σας, αλλά μαζί με τους φίλους σας με τους οποίους αλληλεπιδράτε και αλλάζετε την πλοκή και το σενάριο!

Ακούγονται ίσως σαν επιστημονική φαντασία. Δεν είναι όμως και σχετικές εφαρμογές αναπτύσσονται πλέον σήμερα, εδώ, στην Ελλάδα!

Εφαρμογές στην Ελλάδα

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Σωτηράκο, CEO της powerX.tech που εξειδικεύεται σε εφαρμογές exponential technologies γενικότερα, αλλά και VR/AR ειδικότερα. Η powerX.tech έχει διεθνείς συνεργασίες και μεταξύ άλλων είναι μέλος του Abundance360 exclusive community. Επίσημου προγράμματος του Singularity University με τον Peter Diamandis.

O Γ. Σ. μας είπε ότι «Η εκθετική εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και ανάγκες. Στην εκπαίδευση για παράδειγμα υπάρχει πράγματι μεγαλύτερη ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση ώστε να μην μένουμε πίσω. Αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες για καινοτομία, συνεργατική συμβίωση με τις μηχανές και πολύ πιο αποτελεσματική, αποδοτική και ενδιαφέρουσα εκπαίδευση μέσω των τεχνολογιών VR/AR.

Στην powerX.tech δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, μέσα από την περιοχή υπηρεσιών Xfuture / XR training. Οποιασδήποτε μορφής  εκπαίδευση, επιμόρφωση ή κατάρτιση (classroom training, hands on training, field assistance, σενάρια έκτακτων καταστάσεων κλπ) γίνεται πολύ πιο αποτελεσματική (αλλά και οικονομική) με την εισαγωγή του XR training και τα μοναδικά πλεονεκτήματα που αυτό παρέχει. Με βασικότερο το ότι η εκπαίδευση γίνεται βιωματική!

Η χρήση Augmented Reality (μέσω των ειδικών γυαλιών ή και smartphones) σε βιομηχανικά, τεχνικά και εργασιακά περιβάλλοντα βοηθάει τεχνικούς και μηχανικούς σε όλες τις εργασίες (συντήρηση, επισκευές κλπ),  δημιουργώντας επίπεδα ψηφιακής πραγματικότητας που μπορούν να συνδεθούν με δίκτυα Internet of Things (ΙΟΤ) ή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Αλλά και στις περιοχές όπου η εκπαίδευση τέμνεται με την ψυχαγωγία τουρισμό ή αναψυχή, οι εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών είναι επίσης καταλυτικές. Για παράδειγμα στην powerX.tech αναπτύσσουν το project VOYAGER XR. Πρόκειται για έναν ειδικά σχεδιασμένο «θάλαμο» που μπορεί να σε τηλεμεταφέρει (μαζί με τους φίλους σου) οπουδήποτε και να βιώσεις οτιδήποτε!

Ένα resort ή πάρκο ψυχαγωγίας μπορεί να αξιοποιήσει το VOYAGER καθαρά για ψυχαγωγία. Ένα μουσείο για να ζήσεις τα εκθέματα του. Ένα εκπαιδευτικό κέντρο για να μάθεις ένα εκπαιδευτικό αντικείμενο!

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι παραπάνω εφαρμογές δεν αποτελούν μόνον νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που τις εφαρμόζουν. Μέσα από τη νέα δυναμική που φέρνουν, αποτελούν και νέες ευκαιρίες στο εξαιρετικά ευαίσθητο και σημαντικό θέμα της ανάπτυξης και εξέλιξης ανθρώπινου δυναμικού. Για όλους, αλλά ειδικά για ευαίσθητες κατηγορίες όπως άνεργοι, νέοι, ή ηλικιωμένοι.

Η powerX.tech είναι στη διάθεση φορέων που επιθυμούν να αναπτύξουμε από κοινού τέτοια προγράμματα για ευαίσθητα κοινά.

Μπορείτε να δείτε ζωντανά τα παραπάνω – και αρκετά ακόμη – με μία επίσκεψη στο Xfuture demo room! Τον χώρο και τη σχετική εμπειρία που δημιουργήθηκε για μια ολοκληρωμένη πρώτη εισαγωγή στις εκθετικές τεχνολογίες και προσέγγιση.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Share.

Comments are closed.