Οι προκλήσεις της εσωτερικής ασφάλειας για το 2019 από τη Sophos

0

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καλό θα ήταν να δούμε τις τάσεις ασφάλειας που αναμένεται να μας απασχολήσουν τους επόμενους 12 μήνες όπως τις αναδεικνύει η Sophos.

1.Οι ομάδες ασφαλείας θα χρειαστούν περισσότερες δεξιότητες πάνω στην ανάπτυξη και στο engineering

Η δουλειά των ομάδων ασφαλείας IT παλαιότερα, περιστρεφόταν γύρω από τα firewalls και στις τερματικές συσκευές,  και πολλοί επαγγελματίες στον χώρο της ασφάλειας ξεκίνησαν ως διαχειριστές συστημάτων και δικτύων. Σήμερα ωστόσο, η υποδομή καθορίζεται από τον κώδικα, οι παραβιάσεις οφείλονται ολοένα και περισσότερο στις αδύναμες εφαρμογές και η αυτοματοποίηση είναι απαραίτητη για τις ομάδες που δεν διαθέτουν προσωπικό.

Το παραπάνω αυξάνει τις απαιτήσεις για τα προσόντα των σημερινών επαγγελματιών στον χώρο της ασφάλειας, οι οποίοι χρειάζονται μια βαθιά κατανόηση των εφαρμογών και την ικανότητα να αναπτύσσουν την αυτοματοποίηση στα εργαλεία και στις διαδικασίες τους.

 2.Οι οργανισμοί θα επικεντρωθούν περισσότερο στις αλυσίδες εφοδιασμού λογισμικού

Αυτές τις μέρες, όλοι βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιβλιοθήκες ανοικτού κώδικα. Οι τελευταίες, συντηρούνται -και συχνά ανεπίσημα- από χαλαρές κοινότητες στις οποίες είναι εύκολο να διεισδύσει κάποιος. Κάποτε αυτό αποτελούσε τομέα των εθνών κρατών, αλλά σήμερα φαίνεται πως και οι εγκληματίες θέλουν κομμάτι της πίτας. Οι οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της ασφάλειας αυτής της περιοχής.

3. Η ασφάλεια εφαρμογών θα συνεχίσει να αυξάνεται

Γινόμαστε όλο και καλύτεροι στην προστασία των τερματικών συσκευών με αποτέλεσμα οι επιτιθέμενοι να μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους. Οι εφαρμογές παλαιού τύπου (legacy applications) θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτούς, ευνοώντας τα σχέδια δράσης τους, κάτι που σημαίνει ότι τα τμήματα ασφάλειας και πληροφορικής θα πρέπει να συμβαδίσουν με αυτήν την αυξανόμενη τάση.

 4. Στο κυνήγι απειλών θα πρωτοστατεί η μηχανική εκμάθηση

Μοιάζει λίγο κλισέ, αλλά η μηχανική εκμάθηση δεν θα είναι πλέον κάτι που μπορείτε απλώς να αγοράσετε. Εργαλεία και τεχνικές που κάποτε αποτελούσαν τον τομέα ειδίκευσης των εμπειρογνωμόνων της επιστήμης των δεδομένων γίνονται ολοένα και απλούστερα στη χρήση. Σύντομα, οι ομάδες των μεγαλύτερων κέντρων επιχειρήσεων ασφαλείας θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία απευθείας, και όχι μέσω μοντέλων που βρίσκονται ενσωματωμένα σε προϊόντα.

 5. Η μηδενική εμπιστοσύνη αρχίζει να γίνεται εφικτή

Δεκατέσσερα χρόνια αφότου το Jericho Forum κήρυξε το τέλος της δικτυακής περιμέτρου, πλησιάζουμε στο σημείο όπου πολλές επιχειρήσεις έχουν μια ρεαλιστική ευκαιρία να διατηρήσουν τους χρήστες τους εκτός των δικτύων «εμπιστοσύνης». Τα εργαλεία, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες για την επίτευξη μιας πραγματικής αρχιτεκτονικής μηδενικής εμπιστοσύνης ωριμάζουν γρήγορα και αυτό το έτος θα συνεχίσουν να βλέπουμε βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα.

Πηγές : NSS / IT Security Pro

Share.

Comments are closed.