Διαστημικό hardware βασισμένο σε 3D printing σχεδιάζει η OHB Hellas

0

Να γίνει σημείο αναφοράς στη δημιουργία διαστημικού hardware βασισμένου σε 3D printing φιλοδοξεί η OHB Hellas, θυγατρική κατά 100% της γερμανικής OHB SE, εκ των τριών μεγαλύτερων βιομηχανιών Αεροδιαστημικής μαζί με τις Airbus DS και Thales Alenia Space, η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα προκειμένου να εισέλθει σε φάση υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της OHB Hellas, Δρ. Κατερίνα Πανοπούλου, η οποία ως Ελληνίδα επιστήμονας, εργαζόμενη στη μητρική εταιρεία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της θυγατρικής στην Ελλάδα, η δραστηριότητά της θα κινηθεί στους παρακάτω τρεις άξονες:

«Πρώτος στόχος είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή – συναρμολόγηση διαστημικού hardware (π.χ. μικροδορυφόρων) στην Ελλάδα. Αυτό το βήμα θα αποτελέσει το πρώτο space system integration της χώρας. Η εταιρεία παράλληλα σκοπεύει να γίνει εξειδικευμένο κέντρο της Ευρώπης στον τομέα του Additive Manufacturing, γνωστό ως 3D printing, για τον διαστημικό τομέα. Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα από τα σημεία αναφοράς στη δημιουργία space hardware βασισμένου σε τεχνολογία 3D printing. Τρίτος άξονας είναι η παροχή στρατηγικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε οργανισμούς, όπως ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) από την σκοπιά του system integrator καθώς και η παροχή υπηρεσιών στις άλλες εταιρίες του ομίλου μας.»

«Μεταξύ άλλων» – εξηγεί στο InfoCom- «η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει δικό της δορυφορικό σύστημα AIS (Automatic Identification System) για την ταυτοποίηση πλοίων, την αποφυγή συγκρούσεων και τις πληροφορίες θέσης, όπως και για αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, αλλά και να κατασκευάσει μικροδορυφόρους. Τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται του real estate, την επιτήρηση των δασών, την καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, φωτιές κτλ.), αλλά και για την ασφάλεια σε αεροδρόμια και λιμάνια. Η ΟΗΒ, ως prime integrator της χώρας σκοπεύει να συμβάλλει στην κάλυψη των εθνικών αναγκών με βάση την υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική για το διάστημα μεταφέροντας τη διεθνή εμπειρία της».

Η κα Πανοπούλου η οποία εργάζεται για την ΟΗΒ από το 2012 (απόφοιτος ΕΜΠ με διδακτορικό χρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) μέσω του προγράμματος NPI της ESA μεταξύ του Εργαστήριου Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, της ESA και της Astrium DS Casa) σημειώνει ότι η επιλογή της Ελλάδας για την ίδρυση θυγατρικής από την OHB ήταν το αποτέλεσμα συνδυασμού και ταύτισης χρονικής μεταξύ της στρατηγικής επέκτασης του ομίλου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των προσωπικών στόχων της και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για δραστηριοποίηση στο χώρο του διαστήματος.

Η ΟΗΒ είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία της Αεροδιαστημικής και Τηλεματικής και η μεγαλύτερη space system integrator της Γερμανίας. Μαζί με τις Airbus και Thales Alenia Space αποτελούν τις μεγαλύτερες δυνάμεις του χώρου αυτού. Το κύριο αντικείμενο της είναι η κατασκευή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO) καθώς και γεωστατικών δορυφόρων (GEO). Από τα μεγαλύτερα project της ΟΗΒ είναι η κατασκευή των δορυφόρων Galileo (European GPS). H Κομισιόν μέσω της ΕSA έχει αναθέσει στην ΟΗΒ την κατασκευή 34 Galileo δορυφορων (Full Operational Capability).

Αλλά μεγάλα προγράμματά της είναι οι δορυφόροι SARah και SARLupe, δορυφορικά ραντάρ για το γερμανικό υπουργείο άμυνας, οι μετεωρολογικοί δορυφόροι τρίτης γενιάς, ο δορυφόρος EnMAP για την καταγραφή των περιβαλλοντολογικών παραμέτρων καθώς και οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι the Hispasat H36W-1, ELECTRA and EDRS-C.

Η έδρα της είναι στη Βρέμη και το Oberpfaffenhofen. Θυγατρικές έχει στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, το Βέλγιο και εδώ και λίγους μήνες και στην Ελλάδα.

Share.

Comments are closed.