Τον Μάιο 2018 η επίσημη παράδοση του Rural Broadband από την Intrakat

0

Κατά τα δύο τρίτα παραδόθηκε τυπικά το Rural Broadband (αγροτικά ευρυζωνικά δίκτυα) συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.

Εντός χρονοδιαγράμματος έκλεισαν τα δύο έργα που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ μέσω των θυγατρικών του, OTE Rural North και OTE Rural South, οι οποίες ξεκινούν να παρέχουν υπηρεσίες. Πρόκειται για υπηρεσίες χονδρικής σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους λιανικής.

intrakat

Το τρίτο έργο (προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ) το οποίο εκτελείται από την εταιρεία ειδικού σκοπού, Rural Connect, κοινοπραξία εταιρειών του ομίλου Intracom με επικεφαλής την  Intrakat (Intrakat60%, μητρική Intracom 30% και Intrasoft 10%) εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Μάϊο του 2018. Η κοινοπραξία αποδίδει την καθυστέρηση στο γεγονός της μη έγκαιρης ανταπόκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών (κυρίως δασαρχεία – Περιφέρειες) στην αδειοδότηση των σταθμών βάσεως (κεραίες) καθώς η Rural Connect είχε εξαρχής επιλέξει οι περίπου οι μισές από τις υποδομές να είναι ασύρματες. Όπως σημειώνεται οι αρμόδιες αρχές είναι ενημερωμένες για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν, ενώ η παράταση της σύμβασης προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο.

Το Rural Broadband σχεδιάστηκε από τη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων όταν άνηκε στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και οι σχετικές συμβάσεις οι οποίες έχουν τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) υπεγράφησαν στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 από τον τότε γενικό γραμματέα Μενέλαο Δασκαλάκη. Υλοποιείται σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους.

Το διάστημα αυτό η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου Rural Broadband με τη δράση, Regional Broadband Extension, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 25 εκ. ευρώ είναι από το ΕΠΑνΕΚ και το υπόλοιπο από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) η οποία επίσης στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότητας, για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Η έκδοση της πρόσκλησης θα είναι έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Share.

Leave A Reply