Στα 800 εκατ. ευρώ φέτος οι επενδύσεις του ομίλου ΟΤΕ

0

Κέρδη προ φόρων 224,4 εκατ. ευρώ έναντι 223,9 εκατ. αυξημένα 0,2% και οριακή μείωση των εσόδων 0,8% (2.859 εκατ. ευρώ έναντι 2.881,1 εκατ. ευρώ)  παρουσίασε για το 9μηνο ο όμιλος ΟΤΕ. Κατά το ίδιο διάστημα πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 584,2 εκατ. ευρώ αυξημένες 20,1% σε σχέση με το 9μηνο του 2016.

Συνολικά οι επενδύσεις του ομίλου στο σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα ανέλθουν σε 800 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Tim Höttges διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom (βασική μέτοχος του ΟΤΕ με 40%) έκανε ειδική αναφορά στις επενδύσεις του ΟΤΕ κατά την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου.

Σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση του ΟΤΕ στους αναλυτές έπειτα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων το 2018 οι επενδύσεις θα κινηθούν στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 350 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2018 στο μεταξύ θα εξοφληθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα υπόλοιπο ομολογιακού δανείου (628 εκατ. ευρώ) που συνάφθηκε το 2013.

ote-headquarters

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ δεν αναμένει σημαντικές μεταβολές στους λειτουργικούς παράγοντες και τις τάσεις που επικρατούν από την αρχή του έτους. Στην Ελλάδα, οι τάσεις αναμένεται να παραμείνουν εν γένει θετικές, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών data κινητής, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής θα συνεχίσουν να μειώνονται. Οι επιδόσεις στη Ρουμανία και την Αλβανία θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Ο Όμιλος εφαρμόζει μια σειρά από δράσεις μείωσης του κόστους που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας  στο μέλλον. Για να υποστηρίξει τις σημαντικές δράσεις ανάπτυξης που υλοποιεί, ο ΟΤΕ επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις του σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η α’ φάση των επενδύσεων σε FTTC ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ ενώ επίκειται και η εμπορική διάθεση, ώστε η εταιρεία να επωφεληθεί από την αυξημένη διαθεσιμότητα και την ταχύτατη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

Λόγω της αύξησης των επενδύσεων καθώς και μίας υποαπόδοσης στο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) στις διεθνείς δραστηριότητες, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2017 θα διαμορφωθούν σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται οι επενδύσεις και οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα επανέλθουν σταδιακά στα κανονικά επίπεδα, ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά.

Στο τέλος του 9μήνου ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ ήταν 648,9 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι κατά 18,2% (δανειακές υποχρεώσεις 1.951,4 εκατ. με ταμειακά διαθέσιμα 1.297 εκατ.).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Γ’ τριμήνου 2017, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Για ένα ακόμη τρίμηνο, πετύχαμε συνολικά καλές λειτουργικές επιδόσεις. Στην Ελλάδα, οι πολυετείς επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο ενίσχυσαν τα συνολικά έσοδα λιανικής, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η μόνη αρνητική επίδραση προήλθε από ρυθμιστικές αποφάσεις που είχαν αντίκτυπο στα έσοδα χονδρικής. Στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε πολύ ισχυρό περιθώριο EBITDA (33,8%) χάρη στη σημαντική αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τον έλεγχο του κόστους σε όλους τους τομείς. Στη Ρουμανία, οι υπηρεσίες σταθερής επηρεάστηκαν θετικά  από τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για συνδυαστικές υπηρεσίες, ωστόσο, οι συνθήκες στις διεθνείς δραστηριότητές μας παραμένουν δύσκολες. Γι’ αυτό και έχουμε δρομολογήσει μια σειρά δράσεων για τον περιορισμό του κόστους και την ενίσχυση της κερδοφορίας.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις μας φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που θα συνεχιστεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων δικτύων και υπηρεσιών FTTC, 4G & 4G+, που ανοίγουν το δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και ενισχύουν την εμπειρία των πελατών. Στα τέλη Νοεμβρίου θα διαθέσουμε εμπορικά νέες ταχύτητες από τις καμπίνες vectoring που εγκαταστήσαμε ή αναβαθμίσαμε, αποκτώντας τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα ευρυζωνικών υπηρεσιών για όλες τις κατηγορίες πελατών. Η αύξηση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς θα συμβάλλει στην ενίσχυση των λειτουργικών μας επιδόσεων και της κερδοφορίας μας.»

Στο τέλος του 9μήνου ο συνολικός αριθμός πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 1.716.000, ενώ 311 χιλιάδες συνδρομητές ή το 18,1% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες VDSL έναντι 16,6% στο τέλος του Β’ τριμήνου του 2017.  Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών COSMΟΤΕ TV  ανήλθε σε 517 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 8,2% σε ετήσια βάση.  Τα συνολικά έσοδα κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν 0,2% στα 889 εκατ. ευρώ.  Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι τα έσοδα από μεταφορά δεδομένων στην κινητή έχουν φθάσει να αποτελούν το ένα τέταρτο των εσόδων από υπηρεσίες.

Share.

Leave A Reply