Παρουσία της Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υπεγράφη μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) και της διοίκησης του ΟΤΕ σύμβαση για την εκτέλεση έργου ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του υπουργείου.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση της Επιτρόπου με τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά, όπου, όπως ειπώθηκε μέσω ανακοίνωσης, συζήτησαν για τις δράσεις και τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο και σύσκεψη με τη συμμετοχή των συνεργατών της κας. Γκάμπριελ και των γενικών γραμματέων Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου και Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα.

chpte

Λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε δεν έγιναν γνωστές. Το ζητούμενο  παραμένει και είναι η υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) καθώς και αυτών για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, συνολικά περί το 1,1 δις. ευρώ στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Προς το παρόν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας καθώς όλα τα σημαντικά έργα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Το προαναφερόμενο έργο που ανέλαβε ο ΟΤΕ έναντι τιμήματος 60 χιλ. ευρώ αφορά ειδικότερα την εγκατάσταση συστημάτων με τα οποία παρέχεται η Ψηφιακή Διαχείριση Εγγράφων και Ροών Εργασιών με ενσωματωμένο σύστημα προηγμένων Ψηφιακών Υπογραφών. Ειδικότερα, καθιστά εφικτή τη μεταφορά των χειροκίνητων επιχειρησιακών διαδικασιών σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές ροές εργασίας, με τη χρήση απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών (remote signing). Η διαδικασία επιτρέπει επίσης την ψηφιακή υπογραφή με την χρήση φορητών συσκευών (tablet, smartphone). Στα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η βελτιστοποίηση, αυτοματοποίηση και σημαντική επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των επιχειρησιακών διαδικασιών και η μείωση των εξόδων (π.χ. για το χαρτί).

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΨΗΠΤΕ το έργο γίνεται πιλοτικά στο ΨΗΠΤΕ με σκοπό να επεκταθεί μέσω ενός μεγαλύτερου που θα προκηρυχθεί στο μέλλον σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

Η Επίτροπος στις δηλώσεις της αρκέστηκε σε γενικές αναφορές όπως μεταξύ άλλων ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί ένα σημαντικό κλειδί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της Δημοκρατίας και της ασφάλειας» και το ίδιο και ο κ. Παππάς: «Το έργο της Ψηφιακής Διαχείρισης Εγγράφων με ενσωματωμένες εξ αποστάσεως ψηφιακές υπογραφές αναβαθμίζει τις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ράλλης, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα  «ορόσημο για το δημόσιο τομέα», καθώς γίνεται, όπως είπε «το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα προς την ψηφιοποίησή του. Πρόκειται για ένα έργο που θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει κόστη».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε πως «με την ανάληψη του έργου, ο ΟΤΕ επιβεβαιώνει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του σε μεγάλα έργα τεχνολογίας που καλύπτουν τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης γίνεται παράδειγμα για όλο το δημόσιο τομέα, δείχνοντας το δρόμο για την ανάπτυξη μέσα από την τεχνολογία».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply