Σε λειτουργία σταδιακά το Rural Broadband από τον ΟΤΕ

0

Σε λειτουργία θα τεθεί σταδιακά το έργο Rural Broadband με το οποίο περί τα 5.000 χωριά και οικισμοί της Περιφέρειας θα έχουν τη δυνατότητα υψηλότερων ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο.

rural-broadband

Γρηγορότερα, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες (χονδρικής και λιανικής) ο ΟΤΕ ο οποίος έχει στην ευθύνη του 2.240 χωριά και οικισμούς στη Βόρειο και Νότια Ελλάδα και η προοπτική είναι να ολοκληρώσει το δίκτυο που κατασκευάζει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει η Intrakat η οποία έχει στην ευθύνη της περιοχές της κεντρικής Ελλάδος καθώς έχει επιλέξει και λύσεις ασύρματες με συνέπεια να έχει κολλήσει στις αδειοδοτήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΚτΠ εμμέσως πλην σαφώς θίγει το θέμα υπογραμμίζοντας: «Για να υλοποιηθεί με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς το έργο απαιτείται καλύτερη συνεργασία και ανταπόκριση από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους Δασαρχεία και Εφορίες Αρχαιοτήτων, κυρίως για την γρήγορη εξασφάλιση των σχετικών αδειών».

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ εκτελείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε με τη μορφή ΣΔΙΤ (συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) σε συνεργασία με τους ιδιώτες αναδόχους (ΟΤΕ και Intrakat).

Με την υλοποίηση του περίπου 0,5 εκατ. πολίτες που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες, τις αποκαλούμενες «λευκές περιοχές» θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες (Τηλεϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως κ.λ.π.) που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να τους προσφερθούν. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές θα αναβαθμιστεί και η υπηρεσία σύνδεσης στο διαδίκτυο για τους επισκέπτες – τουρίστες, κάτι που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για τα επόμενα 15 χρόνια οι εταιρείες Ειδικού Σκοπού των ΟΤΕ και Intrakat θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, την συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου ώστε προοδευτικά να καλύπτονται με τις υψηλότερες ταχύτητες όλο και περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης. Οι κυριότερες προσφερόμενες προς τους τελικούς χρήστες υπηρεσίες bit-stream θα είναι: 50 Mbps download/30 Mbps upload, 30 Mbps download/4 Mbps upload, 8 Mbps download/1 Mbps upload.
Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα το δίκτυο να επεκταθεί σε μικρότερους οικισμούς εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση.

Με ενδιαφέρον αναμένονται στο μεταξύ οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το έργο Rural Broadband 2 το οποίο είχε περιληφθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο και θεωρείται άκρως απαραίτητο για να γίνει δυνατό η χώρα να συγκλίνει με τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας.

Share.

Leave A Reply