Προειδοποίηση της Κομισιόν σε Whatsapp και Yahoo

0

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιτροπή ασφάλειας δεδομένων της Κομισιόν, που εκπροσωπεί 28 εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων, στις Whatsapp και Yahoo.
eu-whatsapp-yahooΤο Whatsapp ανακοίνωσε πριν από δύο μήνες ότι θα μοιράζεται τους τηλεφωνικούς αριθμούς των χρηστών του με το Facebook, ως default μεν, αλλά με την επιλογή μη συμμετοχής. Όσο για τη Yahoo, είναι πλέον γνωστή η ιστορία με το hacking 500 εκ. λογαριασμών. Στην Αμερική η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και την υπόθεση ελεύθερης πρόσβασης σε λογαριασμούς email από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της χώρας. Όλα τα παραπάνω έχουν θορυβήσει τις αρχές προστασίας δεδομένων στα κράτη-μέλη.

Έτσι ζήτησαν από το Whatsapp να διακόψει το διαμοιρασμό ευαίσθητων δεδομένων με το Facebook. Εκπρόσωπος του Whatsapp δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε εποικοδομητικές συζητήσεις και προτίθεται να σεβαστεί τους ισχύοντες νόμους. Όσο για το ίδιο το Facebook, αν και του έχουν επιβληθεί πρόστιμα στο παρελθόν, συνεχίζει τις αμφιλεγόμενες πρακτικές διαχείρισης δεδομένων, καθώς τα ποσά των προστίμων είναι αμελητέα συγκριτικά με τα έσοδα της εταιρείας.

Από τη Yahoo, η επιτροπή ζήτησε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το κενό ασφαλείας, τη συνεργασία με τις έρευνες των αρχών προστασίας δεδομένων, όπως και την ενημέρωση των χρηστών για τις συνέπειες του περιστατικού. Ειδικά για την άδεια πρόσβασης στα emails χρηστών από τις αμερικάνικες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, η επιτροπή ζητά εξηγήσεις πως κάτι τέτοιο είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και πως βοηθάει στην προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Η Yahoo δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση, ενώ και οι δύο υποθέσεις θα εξεταστούν μέσα στο Νοέμβριο.

Share.

Leave A Reply