Νέα μέτρα ασφαλείας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT

0

Ποσά αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ διακινούνται κάθε μέρα μέσω του τραπεζικού συστήματος SWIFT, γνωστό και ως BIC, από τον μοναδικό κωδικό που ανατίθεται σε κάθε τράπεζα.
swiftΠαρ’όλα αυτά τελευταία έχουν υπάρξει περιπτώσεις hacking που απέδειξαν ότι δεν είναι τόσο ασφαλές όσο πίστευαν οι χρήστες του. Ειδικά μετά από κάποια περιστατικά online ληστείας η εταιρεία αποφάσισε να διαχειριστεί το θέμα της ασφάλειας πιο προσεκτικά. Το ένα από αυτά αφορούσε 81 εκ. δολάρια από την Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Υόρκης, που ανήκαν στην Τράπεζα του Μπαγκλαντές, και το άλλο 12 εκ. δολάρια από μία τράπεζα στην Κολομβία. Οι hackers όχι μόνο άντλησαν τα χρήματα, αλλά έσβησαν και τα logs όλων των εντολών με τις οποίες πραγματοποίησαν την κλοπή, με αποτέλεσμα να περάσουν μέρες πριν οι τράπεζες αντιληφθούν αυτές τις ενέργειες.

Συγκεκριμένα, η SWIFT ανακοίνωσε ότι οι πελάτες του συστήματος θα λαμβάνουν καθημερινές αναφορές με τις συναλλαγές τους. Η νέα πολιτική που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο, θα βοηθήσει τους χρήστες να αντιλαμβάνονται έγκαιρα συναλλαγές τις οποίες δεν έχουν εξουσιοδοτήσει οι ίδιοι. Εκτός από τα «καθαρά» νούμερα, η αναφορά θα περιλαμβάνει και συναλλαγές οι οποίες παρεκκλίνουν από τις συνήθειες κάθε πελάτη, ώστε εκείνος να διαπιστώσει αν αυτές είναι νόμιμες ή όχι. Μάλιστα οι αναφορές θα αποστέλλονται μεν στα τερματικά SWIFT, αλλά μέσω ξεχωριστού καναλιού, ώστε να μην επηρεάζονται από περιστατικά hacking.

Πρώην υπάλληλοι αλλά και πελάτες της SWIFT είπαν ότι τα τελευταία χρόνια δεν καταφέρνει να αντιδράσει έγκαιρα στις αυξανόμενες απειλές ασφαλείας. Η βελγική εταιρεία με τη σειρά της, είπε ότι αν και είναι ευθύνη των ίδιων των τραπεζών να προστατεύουν τα συστήματα τους, εφαρμόζει από τον περασμένο Ιούνιο ένα «Customer Security Programme» ώστε να βοηθήσει τις μικρότερες κυρίως τράπεζες, που δεν έχουν τη δυνατότητα επαρκούς επένδυσης στην ηλεκτρονική ασφάλεια. Θυμίζουμε ότι και η παγκόσμια επιτροπή των κεντρικών τραπεζών έχει ιδρύσει μία task force για τη συνολική αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού οικονομικού εγκλήματος.

Share.

Leave A Reply