Στον αέρα η E-media

0

Με την επωνυμία e-media τέθηκε σε λειτουργία από τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με όσα είπαν κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από κοινού με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η εγγραφή των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στο on-line Μητρώο δεν είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο, αφού παρέλθει η προθεσμία των τριών μηνών, που έχουν όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο, οι μη εγγεγραμμένοι στο e-media δεν θα μπορούν να λαμβάνουν διαφημίσεις από τους δημόσιους φορείς, κάτι που πιθανότατα θα επεκταθεί και στις τράπεζες.

Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί παράλληλα και Παρατηρητήριο για τη Λογοκλοπή, ένα λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο στους εγγεγραμμένους e-media να διαπιστώνουν εάν το περιεχόμενό τους αναδημοσιεύεται χωρίς άδεια από άλλες ιστοσελίδες.

Ο κ. Παππάς είπε ότι η έναρξη λειτουργίας του emedia εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ, μαζί με τη διαδικασία αδειοδότησης των εθνικής εμβέλειας καναλιών που προχωρά, τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, τη διαφάνεια στη χορήγηση κρατικής διαφήμισης και τη σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.  Τόνισε ότι η δημιουργία και λειτουργία του Μητρώου σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με οιαδήποτε βούληση παρέμβασης στο περιεχόμενο που διακινείται στο διαδίκτυο και πως όλοι, εφόσον πληρούν τη νομιμότητα έχουν το δικαίωμα καταχώρισης σε αυτό.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για τις 4 τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πώς δεν μπαίνει θέμα άλλων αδειών πριν από την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Να σημειωθεί σχετικά πως σε ανακοίνωσή της η  ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Τηλεοπτικών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας) αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη στις συνεντεύξεις τους δηλώνουν ότι πρέπει να είναι γνωστός στους ενδιαφερόμενους ο αριθμός των αδειών (γενικές και θεματικές) προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις και θέτει το ερώτημα: «Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι και τι τίμημα θα προσφέρουν αν δεν γνωρίζουν τον αριθμό αδειών;»

 

Share.

Leave A Reply