Με την Τεχνολογία, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για το μέλλον της εργασίας

0

Με βασικό άξονα το πώς η Πληροφορική θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην ανάπτυξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων οι 33 πρόεδροι του Συμβουλίου των Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικών της Ε.Ε (CEPIS) συνεδρίασαν στην Αθήνα υπό την προεδρία του Βύρωνα Νικολαΐδη.

 nikolaidis

Όπως ανακοίνωσαν αφού εκτίμησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Τεχνολογίας και ειδικότερα στο χώρο της παιδείας, δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την Πληροφορική.

«Με την Τεχνολογία, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για το μέλλον της εργασίας» είπε ο πρόεδρος της CEPIS Βύρωνας Νικολαΐδης τονίζοντας ότι «στις επόμενες δεκαετίες οι μισές θέσεις εργασίας θα έχουν διαφορετικά δεδομένα, από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα». Χαρακτηρίζοντας κοσμογονικές τις αλλαγές που θα επέλθουν, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

·      Η ανθρωπότητα θα αλλάξει περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια από ό,τι άλλαξε τα προηγούμενα 300 χρόνια. Θα ζήσουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

·      Η τεχνολογία θα δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα. Θα έχουμε επιτεύγματα όπως η ηλεκτρομαγνητική ακοή, η τηλεσκοπική όραση, ο έλεγχος της απώλειας μνήμης και η ενίσχυσή της.

Στο πλαίσιο  των εργασιών της συνόδου των Ευρωπαίων προέδρων των Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής πραγματοποιήθηκαν και σημαντικές ομιλίες από ειδικούς που καθορίζουν, ο καθένας στον τομέα του, το βηματισμό των εξελίξεων παγκοσμίως.

Ο Leonhard Gerd (futurologist) παγκοσμίου φήμης μελετητής της εξέλιξης του τεχνολογικού πολιτισμού αναφέρθηκε σε αυτά που πρόκειται να συμβούν, δίνοντας μας την εικόνα του – όχι και τόσο μακρινού – 2020.  Όπως είπε:

·      Οδεύουμε σε μία νέα πραγματικότητα. H σύνδεση ανθρώπων και υπολογιστών θα γίνει πραγματικότητα.

·      Σε 10 χρόνια θα χουμε εμφυτεύματα στον εγκέφαλό μας συνδεδεμένα με δίκτυα υπολογιστών.

·      Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι σημαντικός

·      Οι κινητές συσκευές θα αποτελούν πλέον τον…εξωτερικό μας εγκέφαλο.

·      Ένας υπολογιστής θα περιέχει σε λίγα χρόνια τη γνώση 6 δισ ανθρώπων.

·      Η Silicon Valley θα είναι το «Κέντρο Ελέγχου της Ανθρωπότητας».

Ο Tom Raftery, περιβαλλοντολόγος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του πλανήτη και στο μέλλον της Πληροφορικής λέγοντας πως πρέπει το αποτύπωμά της να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές και η αποθήκευση δεδομένων θα αλλάξει το χαρακτήρα της Τεχνολογίας και ο κλάδος της Πληροφορικής οφείλει να βρει τον τρόπο να δουλέψει βάσει των νέων δεδομένων.

Παρουσιάστηκε επίσης η πρωτοβουλία του Βύρωνα Νικολαΐδη για τη δημιουργία 500 χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι Ευρωπαίοι πρόεδροι Πληροφορικών εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την υιοθέτηση της πρότασης αυτής, με την εκπόνηση ανάλογης μελέτης στις χώρες τους.

  ​

Share.

Leave A Reply