Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Η “Μαύρη Δευτέρα” όπως καταγράφηκε από το Twitter

0

Σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη η κάθετη πτώση και ο πανικός των αγορών την περασμένη Δευτέρα όταν τα αποθέματα της Κίνας κατέγραψαν τη χειρότερη ύφεση από το 2007 και συμπαρέσυραν τις αγορές. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεγάλη πτώση, ενώ στις ΗΠΑ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε πάνω από 1.000 μονάδες στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών. Μέχρι να συμπληρωθεί το εικοσιτετράωρο η Κινεζική κυβέρνηση είχε αντισταθμίσει το κλίμα με μία σειρά παρεμβάσεων στις τράπεζες και το νόμισμα και οι μπήκαν σε σταδιακή αποκλιμάκωση.

CNMf4adWsAECng0

Εκτός από τους οικονομικούς δείκτες που τους κατανοούν περισσότερο οι οικονομικοί αναλυτές, στο Twitter το hastag #BlackMonday εξαπλώθηκε σαν επιδημία σε όλο τον οικονομικό πλανήτη.

Ένας χάρτης time-lapse που παράγεται από την CartoDB, μια εταιρεία που εστιάζει σε location-based οπτικοποίηση δεδομένων, δείχνει την άνοδο του hashtag κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών που έληξε γύρω στις 2:30 μ.μ. ET τη Δευτέρα.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι από τις πιο ήρεμες περιοχές κατά ειρωνικό τρόπο ήταν η ίδια η Κίνα. Αν και καλοπροαίρετα αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τη διαφορά ώρας, η σχεδόν πλήρης σιγή εξ’ανατολών μάλλον προς ένοχη σιωπή φαίνεται.

Πριν δείτε το χάρτη, διαβάστε το χρονικό του #BlackMonday, όπως καταγράφηκε ώρα με την ώρα:

  • Κυριακή, 15:00 ET: Τα πράγματα είναι αρκετά ήρεμα. Υπάρχουν περιστασιακά tweets κάθε ώρα και αυτός ο ρυθμός διατηρείται για το υπόλοιπο της ημέρας, δεδομένου ότι οι άνθρωποι λειτουργούν σε Κυριακάτικους ρυθμούς.
  • Κυριακή, 22:00 ET: Οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν. Στις ΗΠΑ, είναι ώρα για ύπνο, αλλά τελικά καταλήγουν να κοιτάνε το Twitter. Λίγα περισσότερα προειδοποιητικά σημάδια της καταιγίδας #BlackMonday αναδύονται στην Ασία και την Ευρώπη.
  • Δευτέρα, 03:00 ET: Η Ευρώπη ξυπνάει και μαζί της ο πανικός. ΗΠΑ μόλις διέδωσε το μήνυμα.
  • Δευτέρα 7:00 π.μ. ET: Ο κόσμος αρχίζει να χάνει το μυαλό του και τα τελευταία υπολείμματα ψυχραιμίας. Οι άνθρωποι κλαίνε για τις αποταμιεύσεις τους. Ανοίγουν οι αγορές  στις ΗΠΑ και η πτώση του Dow Jones αρχίζει να γίνεται βουτιά.
  • Δευτέρα, 24:00 ET: Το #BlackMonday καταλάβει επισήμως όλο τον οικονομικό κόσμο! Ο πανικός δίνει τη θέση του σε μαζική κατήφεια και κατάθλιψη.

twitter_black_monday_slow

Share.

Leave A Reply