Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 21 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»News

Η οικονομική αβεβαιότητα δεν επιτρέπει αισιοδοξία στην αγορά Πληροφορικής

16/04/2015Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read News Αγορά Ελλάδα Επιχειρήσεις

Νέα υποχώρηση των εσόδων του κλάδου των εταιρειών χονδρικής εμπορίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και διαφόρων ειδών τεχνολογίας αναμένεται φέτος και το 2016, όταν το 2014 σημειώθηκε ανάκαμψη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

f5e7a8c2-00a1-4570-8357-8e72354f28f9_16x9_600x338

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat για τον κλάδο χονδρικής εμπορίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και διαφόρων ειδών τεχνολογίας κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος σημειώθηκε ανάκαμψη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας και η άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,8% στο σύνολο του έτους οδήγησε σε αύξηση των δαπανών ανανέωσης εξοπλισμού τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και τους απλούς καταναλωτές. Η τάση ανάκαμψης τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αγορά των Η/Υ, όπου αρκετές εταιρείες παρείχαν ανταγωνιστικές προσφορές για φορητούς υπολογιστές με Windows 8.1, ενώ βελτίωση παρατηρήθηκε και στον τομέα των desktop, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε εμφανίσει σημαντικές απώλειες.

Η άνοδος στον τομέα του εξοπλισμού εκτιμάται στο 10,9%, με την αξία αγοράς να διαμορφώνεται  στα 615 εκ. ευρώ. Ο υπο – κλάδος των Η/Υ διαμορφώθηκε στα 289 εκατ. (46,5% της συνολικής αγοράς), έχοντας αυξηθεί κατά 9,4% έναντι του προηγούμενου έτους. Η κατηγορία των φορητών Η/Υ εμφάνισε έσοδα 188 εκατ. (65% του τομέα των Η/Υ), σημειώνοντας άνοδο 5,1%. Η μεγαλύτερη ανάκαμψη παρατηρήθηκε στα desktop, καθώς οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,5%, στα 101 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, με άνοδο 1,4% στα 798 εκατ. Αντίθετα η αξία της αγοράς λογισμικού εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 1%, στα 248 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην μελέτη, η οικονομική αβεβαιότητα δεν επιτρέπει αισιόδοξες εκτιμήσεις: η IDC προβλέπει ότι φέτος θα προκύψει εκ νέου υποχώρηση των εσόδων του εν λόγω κλάδου κατά 4,7%, στα 586 εκατ., ενώ το 2016 ο ρυθμός κάμψης θα διατηρηθεί, με την αγορά να προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 559 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των Η/Υ το 2015 θα επανέλθει σε πτωτική πορεία, μειούμενη κατά 11,8%, στα 255 εκατ., ενώ αρνητικό πρόσημο θα εμφανίσουν και οι δύο υποκατηγορίες (φορητοί Η/Υ: -13%, στα 164 εκατ., επιτραπέζιοι Η/Υ: -9,5%, στα 91 εκατ.). Οι απώλειες θα  προέλθουν τόσο από την ιδιωτική όσο και από την επαγγελματική  χρήση.

2012 2013 2014* 2015* 2016* % ’13/’12 % ’14/’13 % ’15/’14 % ’16/’15
Εξοπλισμός πληροφορικής 522 554 615 586 559 6,2% 10,9% -4,7% -4,6%
Υπηρεσίες Πληροφορικής 804 787 798 823 853 -2,1% 1,4% 3,2% 3,7%
Λογισμικό 260 250 248 250 255 -3,8% -1,0% 1,0% 1,9%
Σύνολο Πληροφορικής 1.586 1.591 1.661 1.659 1.667 0,4% 4,3% -0,1% 0,5%

Plhroforiki

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

IDC Πληροφορική
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βασιλάκης επιλέγει την Generation Y για την ανάπτυξη της custom B2B ecommerce πλατφόρμα της

Profile: παρουσίαση στην ένωση θεσμικών επενδυτών 2026

Η Τράπεζα Πειραιώς ανανεώνει τη συνεργασία της με το YΠΕΘΑ

Skroutz: αύξηση 23% στις παραγγελίες και παραδόσεις μία ημέρα ταχύτερα το φετινό Πάσχα

Hyperloq: η ελληνική startup που κατέκτησε την ασφάλεια των προσωπικών αντικειμένων

Οι πασχαλινές προσφορές έφτασαν στο samsung.com/gr

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ferryscanner Miles: Το νέο πρόγραμμα που ανταμείβει τους ταξιδιώτες σε κάθε ταξίδι
  • Εγκρίθηκαν οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες.
  • Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
  • ΚΤΠ: Παρέδωσε την Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου στο Υπ. Εξωτερικών
  • CORDIA: Αποκτά την εταιρεία ZEB ΑΕΕΥ και διευρύνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Η Snappi και το Fintech & AI Lab ανακοινώνουν Hackathon
  • ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής timologio, από 22/4
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
  • Η ESET παρουσιάζει λύσεις προστασίας για Cloud Workload και βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες του ESET PROTECT
  • Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την COSMOTE TELEKOM
  • Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025 – στο στόχαστρο τα διαπιστευτήρια χρηστών
  • Κυβερνοαπειλές Μάρτιο 2026: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει 1.390 επιθέσεις ανά εβδομάδα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.