Συνάντηση Κατρούγκαλου-ΣΕΠΕ με φόντο την “Ψηφιακή Ελλάδα”

0

Τις θέσεις του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την «Ψηφιακή Ελλάδα» καθώς και τις άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνει η χώρα, παρουσίασε στον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, το προεδρείο του Συνδέσμου.

katrougalos_3

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, από την πλευρά του Συνδέσμου συμμετείχαν ο πρόεδρος ΔΣ, Τάσος Τζήκας, ο Α’ αντιπρόεδρος ΔΣ, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, η Β’ αντιπρόεδρος ΔΣ, Γιώτα Παπαρίδου, ο ειδικός γραμματέας, Βασίλης Ορφανός και ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Σύρρος.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ υπογράμμισαν το γεγονός πως η ανάδειξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως στρατηγικού κλάδου αποτελεί μονόδρομο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Ταυτόχρονα, ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προτάσεις του Συνδέσμου με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη λειτουργία του κράτους.

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισαν τα στελέχη του ΣΕΠΕ στο πλαίσιο της ανάδειξης της βιομηχανίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για τη χώρα, απαραίτητη είναι η υλοποίηση δράσεων στους παρακάτω στρατηγικούς άξονες:

– Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την υιοθέτηση των ΤΠΕ στη λειτουργία του κράτους.
– Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων τρόπων οργάνωσης και διοίκησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που μόνον οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν, όπως έχει καταδειχθεί σε χώρες που ακόμα και τα τελευταία χρόνια υπερκέρασαν την Ελλάδα στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.
– Ανταγωνιστικότητα και Εξωστρέφεια Ελληνικών Επιχειρήσεων ΤΠΕ με τη δημιουργία ανταγωνιστικής Βιομηχανίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που παρά τον ανταγωνισμό συνεχίζει και προσφέρει περιθώρια για καινοτομία και ελκυστική οικονομική ανάπτυξη.
– Δημιουργία νέων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενίσχυση της Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων με στόχευση μια ευρωπαϊκή αγορά 500 εκατομμυρίων δυνητικών πελατών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
– Σύνδεση Έρευνας – Παραγωγής με την υποστήριξη βασικής έρευνας, που σχετίζεται με πατέντες και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, σε αντίθεση με ερευνητική εργασία που παραμένει στα συρτάρια των ερευνητών.
– Δημιουργία Τεχνολογικών Πάρκων (Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, Τεχνόπολη Ακρόπολις, κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η άμεση επιτάχυνση δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο δημόσιο τομέα, με την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ομαλή υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξέφρασε τη βούληση του για άμεση προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη συνέχιση και επιτάχυνση των εν λόγω έργων.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στη στήριξη και ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα στην υπηρεσία των πολιτών. Ο κύριος Κατρούγκαλος ζήτησε τη στενή θεσμική συνεργασία με το ΣΕΠΕ και από την πλευρά του ο ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ομαλής λειτουργίας της “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ”, που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα υλοποίησης δράσεων και έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην τρέχουσα και την επόμενη προγραμματική περίοδο, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη διασφάλιση της παραγωγικής και αποτελεσματικής λειτουργίας της. Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΕΠΕ υπογράμμισε την άμεση ανάγκη ανάδειξης των ψηφιακών τεχνολογιών σε κύριο μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Ο Τάσος Τζήκας δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση: «Είχαμε την ευκαιρία να συγχαρούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και ταυτόχρονα εκφράσαμε την άμεση διαθεσιμότητα μας για τη στενή συνεργασία, με στόχο την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί στρατηγικής σημασίας παράμετρο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της Ελληνικής κοινωνίας με έναν παραγωγικό και σύγχρονο δημόσιο τομέα. Και σε αυτό το σκοπό ο ΣΕΠΕ μπορεί να συνεισφέρει θεσμικά και ουσιαστικά».

Share.

Leave A Reply