Μειωμένη καταγράφει την κινητή ευρυζωνικότητα στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ψηφιακή Ατζέντα στην νεότερη έκθεσή της που αφορά τον Ιούλιο του 2014*

30816_1416250009-full

Με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε, η ευρυζωνικότητα μέσω κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (διείσδυση στο σύνολο του πληθυσμού) διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε 38,5% όταν τον ίδιο μήνα το 2013 είχε φθάσει 47,1%. Ο αριθμός των συνδρομητών που κάνουν χρήση υπηρεσιών κινητής ευρυζωνικότητας ήταν 4.234.990.

1

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση τον Ιούλιο του προηγούμενου οικονομικού έτους ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν στο 66,7% έναντι 57,6% τον ίδιο μήνα του 2013.

Η καταγραφή της Ψηφιακής Ατζέντας αναφέρει ακόμη τα εξής στοιχεία για τον Ιούλιο του 2014:

– Οι τηλεφωνικές γραμμές (PSTN) ήταν 4.769.886.

– Οι απελευθερωμένες τηλεφωνικές γραμμές ήταν 1.961.111 και οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις 3.026.631 έναντι 2.797.034 τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Ως εκ τούτου η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας διαμορφώθηκε στο 27,5% έναντι του 25,3% πριν ένα χρόνο. Η αύξηση κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από αυτή που πέτυχε ο μέσος ευρωπαϊκός όρος που διαμορφώθηκε στο 30,9% με αύξηση1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

– Από το σύνολο των ευρυζωνικών σταθερών συνδέσεων στη χώρα μας το 43% εξυπηρετείται από τον ΟΤΕ και το υπόλοιπο 57% από τους εναλλακτικούς παρόχους. Η χώρα μας στον δείκτη αυτό συγκλίνει με το μέσο ευρωπαϊκό όρο καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 42% και 58%.

2

– Ως προς την τεχνολογία στην Ελλάδα το 100% των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων είναι τύπου DSL, όταν ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 71% (18% είναι συνδέσεις cable, το 7% FTTH/B και το υπόλοιπο 5% άλλες). Τα δίκτυα νέας γενιάς στη χώρα μας στα οποία περιλαμβάνεται το VDSL έχουν διείσδυση 3% (από 1% το 2013) όταν στην Ευρώπη έχει φθάσει 27% από 24%.

– Στην Ελλάδα το 97% των συνδρομητών σταθερής ευρυζωνικότητας έχει ταχύτητες μέχρι 30 Mbps, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο νούμερο είναι 78%. Το 16% των Ευρωπαίων έχει ταχύτητες από 30 μέχρι 100 Mbps και το 7% πάνω από 100 Mbps.

3

 

* Η μεγάλη μείωση που καταγράφεται από την Ψηφιακή Ατζέντα στην κινητή ευρυζωνικότητα έχει την εξήγησή της: Ουσιαστικά τα στοιχεία που συγκρίνονται, μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουλίου 2013, δεν είναι συγκρίσιμα. Τα στοιχεία δίνει στην Ψηφιακή Ατζέντα η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αφού τα συλλέξει από τις εταιρείες.

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 ορισμένοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ανέφεραν στον αριθμό των “actual usage of standard mobile subscriptions”  όλους του δυνητικούς χρήστες που είχαν enabled mobile broadband στη συσκευή τους ακόμα και αν δεν έκαναν χρήση της υπηρεσίας αυτής.

Τον Ιανουάριο του 2014, μετά από μια  αλλαγή που έγινε σε ορισμούς των  ερωτηματολογίων ευρυζωνικότητας, διαπιστώθηκε το γεγονός αυτό και αφού  διευκρινίστηκε, έκτοτε στο συγκεκριμένο field αναφέρονται μόνο οι actual mobile broadband subscribers, αυτοί δηλαδή που έχουν κάνει πραγματική χρήση της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ως εκ τούτου, εμφανίστηκε μείωση στον συνολικό αριθμό των mobile broadband subscribers  που είχε αντίκτυπο και στο αντίστοιχο ποσοστό της διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας και προφανώς τα νέα στοιχεία είναι τα ακριβή.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply