Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

«Digital Evolution Index» από τη MasterCard και τη Σχολή Fletcher

0

Η MasterCard σε συνεργασία με τη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts δημιούργησαν έναν Δείκτη, τον «Digital Evolution Index», για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν το εξελισσόμενο παγκόσμιο ψηφιακό τοπίο, να εντοπίσουν τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους υπάρχοντες και μελλοντικούς χρήστες του Διαδικτύου.

Digital Evolution Index

Σύμφωνα με τον Digital Evolution Index, η Ελλάδα βρίσκεται στην 41η θέση, σύμφωνα με μετρήσεις του 2013, μετά από τη Ρωσία και πριν από χώρες όπως η Ινδία ή η Ουγγαρία με μεγάλη δυναμική να εξελιχθεί σε χώρα με υψηλή ψηφιακή ανάπτυξη (δημιουργία starts up), με σκορ 32, κυρίως χάρη στη ροπή της προς την καινοτομία και καλή βαθμολογία στον δείκτη της ζήτησης, χάρη στην αύξηση της χρήσης του διαδικτύου (με σκορ 30).

Η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών που είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους επόμενους δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου, χάρη στην προηγμένη αλλά και διαρκώς αναπτυσσόμενη ψηφιακή τους οικονομία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την έκτη θέση μεταξύ των 50 χωρών που ερευνήθηκαν.

Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη κατατάσσονται ως οι κορυφαίες τρεις ταχύτερα κινούμενες ψηφιακές οικονομίες, ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης χρήσης του Διαδικτύου και των smartphones από τον πληθυσμό τους.

Digital_Evolution_Index_Infographic

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται ψηφιακά αλλάζει γρήγορα.Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες που υπάρχουν και να τις κάνουμε να έχουν σημασία για τους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται», δήλωσε η AnnCairns, Πρόεδρος Διεθνών Αγορών της MasterCard. «Είναι ξεκάθαρο ότι η καινοτομία κινείται με διαφορετικές ταχύτητες στον κόσμο αλλά η κοινή ευκαιρία μπροστά μας είναι το πώς ελέγχουμε τη σχέση του καταναλωτή με το ηλεκτρονικό και το παραδοσιακό περιβάλλον, και πώς χτίζουμε εμπιστοσύνη μεταξύ του χρήστη, της υπηρεσίας και του μηχανισμού πληρωμής».

Η έρευνα εντόπισε 4 αλληλοεξαρτούμενους παράγοντες – την Προσφορά, τη Ζήτηση, τους Θεσμούς και την Καινοτομία – που ορίζουν την ψηφιακή εξέλιξη της κάθε χώρας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικά σημεία αξιολόγησης για μελλοντική ανάπτυξη.

Ενώ οι αναπτυγμένες αγορές κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις, μια διαφορετική εικόνα αναδύεται όταν συγκρίνουμε το ρυθμό ψηφιακής υιοθέτησης. Η έρευνα ανέλυσε την εξέλιξη της κάθε αγοράς από το 2008 έως το 2013, για να καταγράψει τα σημεία ορόσημο της κάθε χώρας, να παρακολουθήσει την πρόοδο και να εντοπίσει τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Οι χώρες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις ζώνες χωρών:

  • Οι χώρες που έχουν σήμερα χαμηλά σκορ ετοιμότητας, όμως εξελίσσονται γρήγορα. Η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες είναι ορισμένα παραδείγματα. Εάν τα ποσοστά εξέλιξής τους διατηρηθούν, οι χώρες αυτές θα αναδυθούν ως ισχυρές ψηφιακές οικονομίες, αλλά ο Δείκτης δείχνει ότι η επόμενη φάση της ανάπτυξης μπορεί να είναι πιο δύσκολη να επιτευχθεί.
  • Ενώ έχουν μια μακρά ιστορία έντονης ανάπτυξης, αυτές οι χώρες (οι περισσότερες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, η Αυστραλία και η Ιαπωνία) έχουν ωριμάσει. Ωστόσο, η καινοτομία και η ανεύρεση αγορών εκτός τοπικών συνόρων θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
  • Xώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και οι ΗΠΑ, που έχουν και συνεχίζουν να διατηρούν υψηλά επίπεδα ψηφιακών συναλλαγών, υποστηριζόμενα από εξελιγμένες υποδομές και εκλεπτυσμένους καταναλωτές. Για να παραμείνουν ως χώρες που ξεχωρίζουν, θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία ταχείας ανάπτυξης της καινοτομίας.
  •  Χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις αλλά με πληθυσμό 2,5 δισεκατομμύρια αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις. Η Ινδονησία, η Ρωσία, η Νιγηρία, η Αίγυπτος και η Κένυα είναι ορισμένα παραδείγματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Digital Evolution Index και την έκθεση του Digital Planet, που τονίζουν τους παράγοντες και τις  επιπτώσεις για κάθε μια ζώνη: http://insights.mastercard.com/digitalevolution/, http://fletcher.tufts.edu/eBiz/Index

Share.

Leave A Reply