Η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (Ε.Κ.) με έκπληξη και λύπη πληροφορήθηκε την πρόσφατη και απρόσμενη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για περικοπές σε ερευνητικά έργα ενταγμένα στις Δράσεις του ΕΣΠΑ Αριστεία Ι και ΙΙ, ERC και Θαλής. Με την πράξη αυτή όχι μόνο αθετείται η συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης τους, αλλά και αναιρείται η διακηρυγμένη θέση για την προτεραιότητα της έρευνας στην ανάπτυξη της χώρας.

ypaid

Η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (Ε.Κ.) μαζί με όλη την ερευνητική κοινότητα απευθύνουν έκκληση προς την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της και να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Άλλωστε, και η σημερινή ανακοίνωση για περιορισμό των περικοπών στο 11% του προϋπολογισμού των έργων, μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια στην κατεύθυνση αυτή. Η Σύνοδος αναγνωρίζει τη θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσβλέπει στην από μέρους της κυβέρνησης άρση της απόφασης για τις περικοπές, στο σύνολό της.

Η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (Ε.Κ.) εκφράζει ομόφωνα την ικανοποίησή της για την κατάθεση στη Βουλή του νέου νόμου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να δοθούν άμεσες λύσεις, μέσα από το νόμο αυτό για την έρευνα και, ειδικότερα, για τα θέματα που απασχολούν την ερευνητική κοινότητα.

Η Σύνοδος υποστηρίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου και συμβάλλει στη βελτίωση των τελικών διατάξεων με προτεινόμενες τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις, που έχει υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και τις οποίες ομόφωνα θεωρεί απαραίτητες για τη συμπλήρωση του νόμου και καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της οικονομίας γενικότερα. Επιπλέον, η Σύνοδος υποστηρίζει ομόφωνα και υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις για πλήρη κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού των ΕΚ και πλήρη εξομοίωση των μισθών Ερευνητών και Μελών ΔΕΠ αντίστοιχων βαθμίδων, όπως παρουσιάσθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στα μέλη της Συνόδου.

Η Σύνοδος θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη του νομοσχεδίου και τις συζητήσεις επ’ αυτού που θα λάβουν χώρα στη Βουλή και θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση, υποστηρίζοντας σθεναρά την ικανοποίηση μέσω των διατάξεων αυτού, παγίων αιτημάτων της ερευνητικής κοινότητας.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply