Γ.Στεφανόπουλος: Σε εκκρεμότητα 4.500 άδειες σταθμών βάσης

0

Εξαντλείται η υπομονή των στελεχών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind καθώς ενώ καλούνται σε λίγες μέρες να επενδύσουν περί τα 380 εκατ. ευρώ σε συχνότητες, ακόμα δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το φάσμα που εξαγόρασαν πριν τρία χρόνια μετά την προηγούμενη δημοπρασία (Νοέμβριος  2011) όπου διέθεσαν συνολικά άλλα 380 εκατ. ευρώ.

stefanopoulos

Όπως επισημαίνει στο infocom.gr ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος «η διαδικασία  δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης, από συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε εκκρεμότητα 4.500 άδειες για ισάριθμες κεραίες. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αναγνωρισμένο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της δημόσιας διοίκησης και οι ανεξάρτητες αρχές εισηγήθηκαν συγκεκριμένες τροποποιήσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης και κατέληξαν σε σχέδιο νόμου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να προωθηθεί στη Βουλή έως το τέλος του 2013. Σήμερα, διανύουμε το 10ο μήνα του 2014, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να χαθεί σημαντικό μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων των εταιρειών λόγω μη αδειοδότησης τους και παρ όλα αυτά, ο νόμος δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι εξαιρετικής σημασίας για τον κλάδο και ως εκ τούτου και για την ανάπτυξη των κινητών επικοινωνιών στη χώρα».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του γενικού διευθυντή της ΕΕΚΤ την τριετία 2011-2013  οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να είχαν επενδύσει επιπλέον περί τα 90 εκατ. ευρώ εφόσον η διαδικασία της αδειοδότησης σταθμών βάσεως λειτουργούσε εύρυθμα.

Ο κ. Στεφανόπουλος προσθέτει ότι «από την πλευρά της Πολιτείας – που θέλουμε να πιστεύουμε ότι διενεργεί το διαγωνισμό στο πλαίσιο της εγχώριας ψηφιακής στρατηγικής και όχι βάσει μιας εισπρακτικής λογικής – αυτό που απαιτείται είναι η θεσμοθέτηση μιας παραγωγικής διαδικασίας που θα επιτρέπει την έκδοση αδειών των σταθμών βάσης. Θα έπρεπε, με άλλα λόγια, εφόσον καλούν τις εταιρείες σε διαγωνισμό για την παροχή φάσματος να έχουν εξασφαλίσει και την υλοποίηση του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότησή τους.»

Share.

Leave A Reply